Suomi100 – Sukututkimus100

Yllä oleva artikkelikuva on vuodelta 1922.

”Sunnuntaina lokakuun 12 p. 1919 klo 12 päivällä kokoontui Suomen Tasavallan pääkaupungissa Helsingissä kolmisenkymmentä savolaista: yliopisto-, virka- ja liikemiehiä sekä naisia sanomalehdissä lausutun kehotuksen johdosta Tieteellisten seurain talolle keskustelemaan sellaisen seuran perustamisesta, joka olisi savolaisten yhdyssiteenä ja edistäisi heidän asuma-alueensa entisyyden ja nykyisyyden tuntemista sekä henkistä ja taloudellista kehitystä.”

Näillä sanoilla alkaa ”Savotar”-lehdessä N:o 4 vuonna 1920 julkaistu kertomus Savon Seuran perustamisesta. Perustava kokous pidettiin 28.10.1919 ja päätettiin, että ”seura toimeenpanee kokouksia, seurustelutilaisuuksia ja juhlia, kannattaa Savon maata ja kansaa valaisevaa tutkimustyötä ja julkaisee sen tuloksia sekä panee vireille ja avustaa savolaisten asuma-alueen ja väestön kehittämiseksi tarkoittavia yrityksiä”.

Savon Seuran sihteeriksi valittiin Eeli Granit-Ilmoniemi. Hän oli jo 14.11.1919 julkaissut ”Savotar”-nimisen aikakauslehden 4-sivuisen näytenumeron, jota 22.12. samana vuonna seurasi toinen 8-sivuinen näytenumero. Lehden nimen alla oli keskellä Savon vaakuna ja molempien välissä nuottipinnalle merkittynä Savolaisen laulun alku. Lehteä julkaistiin v. 1920 neljä numeroa, v. 1921 kuusi numeroa ja vuosina 1922-26 vuosittain kahdesta neljään numeroa. Savotar lakkasi ilmestymästä toistaiseksi v. 1926 – tosin vuonna 1930 julkaistiin vielä 40-sivuinen Olavinlinnan juhlanumero.

Kuopion pääkirjastossa on 6.-11.11.2017 näyttely, jossa esitellään sukututkimuksen kehitystä sadan vuoden ajalta – siis

Savolaista sukututkimusta, savolaisia sukututkijoita ja sukuja sadan vuoden ajalta.

Kirjaston aikuistenosastolla kirjasto esittelee aarteitaan, sukututkimukseen liittyviä kirjaharvinaisuuksia sadan vuoden ajalta.

Savon Sukututkimusharrastajat ry on koonnut näyttelytilaan katsauksen menneen vuosisadan sukututki­mustapahtumiin Savossa. Näyttelyyn on kutsuttu viisi savolaista sukuseuraa, niistä vanhimpana Jalkasten sukuseura ry, joka vuonna 1916 vietti jo 100-vuotisjuhlaa. Tekstein ja kuvin kerrotaan sukututkimusharrastuksen kehityksestä Savossa – ja hieman muuallakin. Jo 1900-luvun alkuvuosikymmeninä julkaistiin useita asukasluetteloita Kuopiosta – niistä mainioin Kallavesi, Kuopion kaupungin ja ympäristön tietokirja I Henkilökalenteri. Savolaista sukuraamattuakin yriteltiin koota.  Yleinen sukuseura sekä sen julkaisema Sukututkija-lehti jakoivat sukututkimustietämystä 1940-luvulla. Tavinsalmen asutustutkimuksen aikaansaaminen oli 1980-luvun valtaisa ponnistus.

Myös nykyaika ja tulevaisuus ovat näyttelyssä läsnä. Digitoidut kirkonkirjat ovat kaikkien ulottuvilla ja geneettinen sukututkimus valtaa alaa. Kirjaston luentosalissa on keskiviikkona 8.11. alkaen klo 17.00 esitelmä ”Vanhojen käsialojen koneellisesta lukemisesta”. Sen pitää Kansallisarkiston erikoistutkija Tytti Voutilainen.

Lisäksi näyttelyssä on neuvontapiste, jossa vertaisohjaajan avustuksella pohditaan tutkimuksen aloittamista ja sen tekemisessä esille nousevia ongelmakohtia.