Diagnoosi: ärtyvän suolen oireyhtymä

Kuva: SS-arkisto/Timo Filpus

Englanniksi ärtyvän suolen oireyhtymä on ”irritable bowel syndrome” eli IBS. Erittäin yleinen vaiva, mutta ei oikeastaan sairaus vain joillekin ihmisille kuuluva ominaisuus. Siihen ei kuole eikä se lyhennä elinikää, sen kanssa voi elää.

Tyypillisimpiä oireita ovat vatsan turvotus, vatsakipu, ummetus, ripulointi, papanamainen uloste ja piereskely. Tällaisia oireita on kaikilla, mutta jos nämä oireet muuttuvat jokapäiväisiksi tai vuorottelevat ummetuksesta ripulointiin, voi epäillä, että kyseessä on ärtyvä suoli oireyhtymä. Suolen tutkimuksissa ei kyseinen vaiva näy, mutta lääkäri voi päätyä diagnoosiin oireiden perusteella. Minulta otettiin vuonna 2004 verikokeet, joista selvisi, että minulla ei ole keliakiaa eikä laktoosi-intoleranssia.

Stressi, masentuneisuus, ahdistuneisuus voi laukaista oireyhtymän. Myös antibioottikuurit, vatsanhappolääkkeet ja ulostuslääkkeet voivat aiheuttaa suolistossa mikrobien tasapainon ja laukaista oireyhtymän. Minulla norovirus laukaisi jatkuvan kivun mahassa, vaikka jo pitkin syksyä oli jo hetkittäisiä kouristuksia.

Epäsäännöllinen ruokarytmi voi aiheuttaa kipuja. Lääkärini kertoi, että yleensä kivut tulevat kun suoli on tyhjä. Itsekin huomasin, että usein kivut tulivat aamuyöstä tai sitten hetkenä kun en ollut syönyt moneen tuntiin mitään.

Runsas alkoholin käyttö ja tupakoiminen voi aiheuttaa kipuja. Rasvainen ruoka, runsas kahvin juonti, tuoreet leivonnaiset, pavut, paprikat, kaalit, sipulit, hiilihapolliset tai makeutetut juomat aiheuttaa kuitenkin suurimman osan ongelmista. Noroviruksen kourissa join useamman 1,5 litran pullon keltaista limpparia ja siitähän mahan tykkäsi…

Nykytutkimuksen mukaan FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable, Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols) ovat kasvikunnan tuotteissa epätasaisesti esiintyviä huonosti ohutsuolessa imeytyviä kuitumaisia hiilihydraatteja. Koska ne imeytyvät huonosti ohutsuolessa, ne päätyvät paksusuoleen. Paksusuoli taas tekee selvää näistä FODMAP-hiilihydraateista eli fermetoimalla niitä. Prosessi on luonnollinen ja terveyttä edistävä prosessi ja se lisää mm. kylläisyyden tunnetta. Mutta ärtyvästä suolesta kärsivälle tämä prosessi toimii itseään vastaan ja aiheuttaa oireita.

Lähteet:

Terveyskirjasto
Tervevatsa
Potilaanlääkärilehti