FODMAP-ruokavalioon siirtyminen

SS-arkisto: Tuire Punkki

Aloitin saman tien lääkärikäynnin jälkeen tutkimaan ärtyneen suolen oireyhtymän sallittua ruokavaliota. Vehnän, ohran ja rukiin poistuminen ruokavaliosta arvelutti. Kuitenkin kuulun niihin ihmisiin, jotka syövät leipää joka päivä.

Ensimmäiseen kauppareissuun meni yllättävän paljon aikaa, sillä mahaan koski ja oli heikko olo vielä noron jäljiltä. Joulukin oli edessä. Täytyi etsiä ruokaa niin perheelleni kuin itsellenikin. Onneksi jouluruuat kävivät suurelta osin ruokavaliooni: riisipuuroa, maksalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, kinkkua, silakkaa sinapissa ja kylmäsavustettua lohta.

Joulun välipäivinä kävin seuraavan kerran kaupassa ja yllätyin gluteenittomien leivonnaisten määrään, niitä löytyi makeaa kuin suolaistakin ja parasta – leipää. Gluteenittomat leivät ovat aika kuivakkaita, mutta leipää kuitenkin. Löysin myös riisikakut, joita näköjään saa eri makuisina. Juustoriisikakut ovat suosikkini suolaiselta puolelta ja suklaariisikakut taas makealta. Löysin gluteenittomia vaihtoehtoja leivontaan: tattarijauhoja, maissijauhoja ja kaurajauhoja.

Kolmannella kauppareissulla tuli mieleen, että voihan tässä herkutellakin ja ostin perinteisten tortillalettujen sijaan tacokuoria ja perunasipsejä…

Olen jo kokeillut myös pieniä eriä ”kiellettyjä ruoka-aineita”. Eräässä mausterahkassa oli käytetty vehnäjauhoja, eikä se aiheuttanut vatsakipuja. Kokeilin eräänä päivänä myös gluteenitonta ja sokeritonta riisisuklaata, jossa oli käytetty makeutusainetta maltitolia – ei mahakipuja. Kokeilin huonoin tuloksin ranskalaisten kanssa kurkkusalaattia, joka sisälsi sipulia. Vain pari ruokalusikallista ja yölliset mahakivut olivat taas läsnä. Sipuli kuuluu siis ehdottomasti EI listaan.

Tässä vielä resepti  täytettyihin tacoihin FODMAP-ruokavalion mukaan, helppoa ja hyvää. Kun vielä ostaa muille parempivatsaisille chilisalsaa jauhelihan kastikkeeksi, niin koko perhe on ruokittu.

FODMAP tacot (4:lle)

SS-arkisto

SS-arkisto

1 pkt tacokuoria

Paistettu liha:

400 g jauhelihaa
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

Salaatti:

100 g jäävuorisalaattia
1 pkt minitomaatteja
½ kurkku
1 pkt fetaa

Kastike:

100 g ranskankermaa

Paista ja mausta jauheliha tai mausta jauheliha ja paista pihveiksi. Revi jäävuorisalaattia, halkaise minitomaatit ja pilko pieniksi kuutioiksi kurkku sekä tarvittaessa feta.
Kuumenna tacokuoret ja lisää täytteet, lopuksi lisää nokareet ranskankermaa.