Probiooteista apua IBS-oireisiin?

Erikoismaitovalmisteita löytyy kauppojen hyllyltä nykyään monilta eri valmistajilta. Kuva: SS-arkisto

Nyt on vatsansuojalääkkeen käyttö ohitse ja olen siirtynyt pelkästään käyttämään maitohappobakteerivalmistetta. Ensimmäisenä testasin kaapin perukoille jääneitä tabletteja. Tablettien huono puoli oli se, että ne sisältävät inuliiniä, joka saattaa aiheuttaa mahavaivoja. Olen käyttänyt nyt jo toista viikkoa em. tuotetta, enkä ole havainnut mitään oireita.

Valmistajan sivuilla kerrotaan, että probiootit eli maitohappobakteerit tasapainottavat sekä ylläpitävät vatsan ja suoliston normaalia bakteerikantaa. Probiooteista on apua ruokavaliomuutoksissa, matkoilla ja vatsatautien aikana. Probioottit sopivat myös kaikenikäisille. Maitohappobakteereita tulisi nauttia säännöllisesti, jotta niillä olisi hoitavia vaikutuksia. Kiinnittymällä suoliston limakalvolle, maitohappobakteerit estävät haitallisten bakteerien toiminnan ja näin suojaavaat suolistoa ja vatsaa.

Ennen vanhaan maitoa säilöttiin piimänä, tehtiin rahkaa ja muita hapanmaitotuotteita. Hapattaminen oli ruuan pääasiallinen säilöntätapa ennen jääkaappeja. Näin ihmiset saivat luontaisen probioottilisän ravinnostaan. Nykypäivän ruokavalio sisältää liian vähän suolistolle välttämättömiä suojabakteereita, mikä voi olla syynä vatsa- ja suolistovaivoihin sekä vastustuskyvyn heikentymiseen.

Magneettimedian mukaan varsinkin Lactobacillus plantarum (Lp299v) edistää bakteerikannan monimuotoisuutta ja auttaa vahvistamaan suolenseinämää ja estää myrkyllisten aineiden ja bakteerien pääsyä suolenseinämän läpi veren- ja imunestekiertoon. Useissa eri tutkimuksissa on osoitettu, että Lp299v:n käyttö voi pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä laskea kolesteroliarvoja ja monia tulehdukseen viittaavia arvoja, kuten CRP-arvoja.

Ensi viikolla aloitan käyttämään toista maitohappobakteerivalmistetta ja täytyy ostaessa katsoa, että tuote sisältää juuri Lactobacillus plantarum maitohappobakteeria.

Nyt reseptimaailmaan, ruokaan, jossa on käytetty kahtakin maitohappobakteerituotetta: maustamaton jogurttia ja smetanaa. Viikonloppuna tein blinejä tattarijauhoista. Blinit maistuivat perheen pienemmällekin hillon kera.

Blinin päälle on laitettu smetanaa ja sen päälle matikan mätiä. Lautasen reunalta löytyy suolakurkkuja ja sinappisilakoita. Kuva: Minna Punkki

Blinejä tattarijauhosta

noin 10 kpl
4 dl maustamatonta jogurttia
1/2 pss kuivahiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1-2 tunnin päästä
1,5 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa margariiniä
1 kananmunan keltuainen
1 kananmunan valkuainen
Lisäksi:
smetanaa tai creme fraicea
mätiä 
suolakurkkuja
sinappisilakkaa
(sipulisilppua)
Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi mikrossa, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä. Sekoita taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä varovasti hämmentäen. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla juoksevassa margariinissä miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.
Tarjoa blinit kuumina mädin ja smetanan tai créme fraicen seurassa. Tarjoa myös sipulisilppua sitä haluaville. Blinien kanssa käy sienisalaatti, suolakurkut kuin marinoidut ja graavatut kalat, miksei savustetutkin kalat.