Sairaskertomus

Kuva: SS-arkisto / Tuija Paananen

Vuonna 2004 kävin ensimmäistä kertaa työterveyslääkärillä valittamassa ylävatsakipuja. Olin saanut edellisenä yöllä kramppeja ylävatsaan, että en voinut liikkua mihinkään. En suostunut liikahtamaan autoon, että mieheni olisi vienyt minut päivystykseen. Aamulla kivut olivat ohi ja maha vain hellänä ja menin lääkäriin kertomaan kivuistani. Olin jo tottunut siihen, että vatsani vuorotteli välillä ummetuksesta ripuliin. En edes ajatellut, että nämä oireet liittyisivät toisiinsa. Tällöin sain vatsakipuihin Librax-nimistä lääkettä ja minulle kerrottiin, että oireeni ovat tyypillisiä ärtyneen paksunsuolen oireyhtymän oireita. Minua kehotettiin jättämään kaikki pierettävät ruoka-ainekset pois sekä syömään paljon kuitupitoisia ruokia esim. leseitä, ruisleipää jne. Näin teinkin ja jätin vuosikausiksi sopimattomat ruoka-aineet ruokavaliostani pois eikä minun tarvinnut käyttää enää tuota kolmiolääkettä. Pikku hiljaa palasin normaaliin ruokavalioon.

Kunnes nyt joulun alla 2016 sairastuin norovirukseen, sitten alkoivat mahakivut. Menin lääkäriin kipuineni ja taas mahakipujen syynä oli ärtynyt paksusuoli tai oikeastaan nykytermein ärtynyt suoli. Nyt kipuihin tuli vanha ennen käyttämäni lääke Librax, mutta lisäksi Pariet –merkkistä vatsansuojalääkettä mahan ”hellyyteen” ja ummetukseen Vi-Siblin kuitulisä.

Kun lääkäri kyseli oireita, tunsin itseni hölmöksi. Miksi en jo pitkin syksyä ollut itse huomannut ärtyneen suolen oireitani? Turvonnut maha kuin olisin nielaissut jalkapallon.  Jatkuva ummetus ja uloste kuin jäniksen papanat. Kivut rinnan alla. Piereskelyä öisin, että aamulla voisi luulla olevansa rikkitehtaalla.

Olin niin monta vuotta oireettomana, että kuvittelin tämän ominaisuuden hävinneen minusta. Ärtynyttä suolta ei pidetä sairautena vaan ominaisuutena, joka sattuu olemaan joka kymmenellä suomalaisella.

Ei tarvinnut tehdä uuden vuoden lupauksia täksi vuodeksi terveellisemmästä elämästä. Nyt on pakko tehdä ruokavalion muutos, eikä vain luvata.

Kommentit

 • Seija hämäläinen

  Kiitoksia blogista, joka varmasti rohkaisee oireellisia kiinnittämään asiaan huomiota. Usein tottuu vaivaan, joka ei rampauta, mutta saa aikaan sen, että ”ajaa käsijarru päällä”. Myös saattaa käydä niin, että lääkäri vähättelee oireita eikä ohjaa tarkempiin tutkimuksiin. Blogissani ”Rasvamaksa ja tipaton tammikuu” pohdin vaivaa, joka on joka neljännellä suomalaisella eikä anna paljoa oireita. Katsokaa ja kuunnelkaa ihmiset vatsojanne ja hyvä olisi, jos näkisi kenkiensä kärjet.

 • oirehtiva

  Sama juttu täällä. Pitkään meni oireettomana, mutta taas on tilanne päällä. Ei tiedä enää mitä söisi. Vatsa turpoaa ja on kipeä.

 • M

  Tulehduksellinen suolistosairaus hoitamattomana on mm. sappiteiden syövän tärkein riskitekijä.
  Se tappaa puolessa vuodessa 90% sairastuneista.
  Hoito on sapen poisto, mahalaukun, suoliston ja maksan osapoisto 10 tuntia kestävässä leikkauksessa, joka tappaa osan potilaista.
  Havaitkaa ja hoitakaa vatsakipunne.

 • Minna Punkki

  Kiitos kommenteista. Nimimerkki M ottaa erittäin tärkeän asian huomioon. Voi olla kyseessä monia muitakin suolistosairauksia kuin ärtynyt suoli. Nämä pitää tietenkin kartoittaa tutkimuksissa. En ole lukenut, että itse ärtynyt suoli syndrooma johtaisi esim. paksunsuolen syöpään. Mutta paksunsuolen syövän oireet voivat olla hyvin samankaltaiset kuin ärtyneen suolen.

Kommentointi on suljettu.