Pässin kokoinen pulma

sheep-1289929_1280

Maanviljelijä oli aikoinaan suunnilleen joka toisen vastaantulijan ammatti, mutta nykyään heitä on melko harvassa. Lisää tulee lähinnä sukupolvenvaihdosten kautta, jolloin joku lapsista ostaa maatilan vanhemmiltaan. Jos halu on kova, ammattitaito kunnossa ja on uskallusta tehdä suuria investointeja, voi maatilan aloittaa myös niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Tämä on kuitenkin melko harvinaista, sillä maatalousyrityksen perustaminen tiloineen, eläimineen ja koneineen on kallista lystiä. Lopullinen hinta hankkeelle voi olla jopa 1,5 miljoonaa euroa. Edullisempi tapa päästä kiinni maatalousyrittämiseen on vuokrata tila, jolloin tosin eläimet ja koneet on kuitenkin ostettava itse.

Maanviljelijäksi ryhtyminen täysin nollasta on nykyään paitsi kallista myös työlästä. Sen sai huomata myös Eppu Normaali -yhtyeen laulajana tunnettu Martti Syrjä, joka muutti keski-iän koittaessa takaisin lapsuusmaisemiinsa Ylöjärvelle. Syrjällä ei tilanostohuolia ole, mutta eläintilanpitäjäksi matka vaikuttaa olevan kivinen. Lauantaina Maaseudun Tulevaisuuden Kantrissa julkaistussa jutussa Syrjä kertoo haaveistaan ottaa hoidettavakseen kanoja ja pässejä, ”mutta kun ne vaativat nykyisin helv…. luvat”. Esimerkiksi – näin jouluun liittyen – kesäpossun pito ei ole ihan niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Jotta sellaisen saa ottaa, pitää rekisteröityä sikaeläinten pitäjäksi.

Säädöksiä on siellä täällä ja rajoituksia sitäkin enemmän. Kannustimet yrittäjyyteen ovat hukassa. Toki maatalousyrittäminen on projekti sieltä suurimmasta päästä, mutta vaikkapa verkkokaupan pitäjänä toimimisessakin on omat mutkansa varsinkin, jos ollaan tekemisissä elintarvikkeiden kanssa. Ja jos jostain syystä y-tunnuksen haluaa joskus lopettaa, yrittäjän tittelistä eroon pääsemiseen voi mennä kuukausia. Olen itse aikanaan työskennellyt y-tunnuksella, ja kun en sitä enää tarvinnut, sain vielä vuodenkin päästä vakuutella Työvoimatoimiston ja Kelan väelle, että uskokaa nyt hyvän tähden, että toimintani on muuttanut muotoaan.

Kuva: Pixabay / pooch_eire