Etteks te tiiä kuka mää olen?

tax-consultant-1149300_1280

Veronmaksu on kuin venäläistä rulettia.  On aika pitkälti arpapeliä, onko tänä vuonna maksu- vai saamapuolella. Kauaskatseinen veronmaksaja nostaa tuloveroprosenttinsa niin ylös, ettei takuuvarmasti joudu maksumieheksi. Mutta toisaalta, onko kivempi saada 12 kuukautta pienempää palkkaa vai maksaa kiltisti mahdolliset veromätkyt kerran vuodessa? Ja onko sillä oikeasti väliä kuka maksaa veroja eniten?

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen kävi vuonna 2014 ilmestynyttä kirjaansa varten läpi julkisia verotietoja 20 vuoden ajalta. Johtopäätös on karu, mutta ei yllättävä: Suomessa ei rikastuta omalla työllä. Syy tähän on Seppäsen mukaan osinkojen ja myyntivoittojen aliverotus sekä veronkierron suosio. Myös nykypäivän häikäilemättömyys tekee Seppäsen mielestä pesäeroa eri yhteiskuntaluokkien välille. Sen sijaan, että yrityksen tuottamat voitot käytettäisiin firman ja työntekijöiden hyväksi, pomot pistävät ne tänä päivänä omaan taskuunsa. Näin ollen huipulla keikkuu poikkeuksetta liuta suuryritysten johtajia sekä niitä, jotka ovat myyneet yrityksensä ja saaneet osinkotuottoja.

Vaikka verotuloilla katetaan monet kunnalliset palvelut, ei palvelu ole sen nopeampaa, vaikka kuinka paljon veroja maksaisi. Yhtälailla hammaslääkäriin saa jonottaa vähintään sen puoli vuotta, ellei mene yksityiselle hoidettavaksi. Tässä asiassa kun ei toimi periaate Etteks te tiiä kuka mää olen?

Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos