Hallitus pahentaa kannustinloukkuja toimillaan

money-1624021_1280
Työn vastaanottamista estävien kannustinloukkujen purkaminen. Siinä yksi hallituksen kärkihankkeista. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hankkeeksi se jääkin.

Hallitus nimittäin esittää, että moottoribensiinin vero nousee 2,12 senttiä litralta ja dieselöljyn 2,41 senttiä litralta. Myös ajoneuvoveroa aiotaan korottaa 36,5 euron verran. Kun tähän lisätään lasten päivähoitomaksut sekä tulojen kasvua nopeammin nousevat asuinkustannukset saa palkka olla jo kohtalainen, jotta sillä kannattaa lähteä töihin. Itseasiassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n tekemän laskelman mukaan joissain tapauksissa edes 2400 €:n kuukausipalkka ei riitä. Toisinsanoen kannustinloukut vain pahenevat entisestään lisämenojen myötä. Alla suora lainaus VATT:n erikoistutkija Heikki Viitamäen kirjoituksesta vuodelta 2015, josta käy selville, mitä töihin lähtö käytännössä työttömälle merkitsee:

Loukkutilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun työtön alkaa tehdä palkkatyötä. Jos sovitellun työttömyysetuuden edellytykset täyttyvät, työttömyysetuus pienenee pääsääntöisesti puolella palkan määrästä. Osa jäljelle jääneestä tulonlisäyksestä menee veroihin. Samalla asumistuki vähenee. Lisäksi lapsiperheillä kotihoidon tuki pienenee ja päivähoitomaksut nousevat. Kannustinloukusta puhutaan yleensä silloin, jos näiden yhteisvaikutus, eli ns. efektiivinen marginaaliveroaste, ylittää 70–80 prosenttia. Tämä on osuus, joka palkanlisäyksestä jää saamatta.

Verojen korotus ei siis ole ratkaisu kannustinloukkuun. Samaa on sanonut myös Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Tällä menolla tilanne on se, ettei pitkää työmatkaa kannata enää kulkea, koska iso osa palkasta menee pelkästään matkakuluihin. Etätyö onkin varmaan pian motivoivin – ja myös kannattavin – työntekemisen muoto pienituloiselle, sillä parhaassa tapauksessa silloin ei tarvitse huolehtia sen enempää lasten päivähoitomaksuista kuin bensalaskustakaan. Lisäksi kotona ansiotyötä tekevä saa työhuonevähennyksen. Itsensätyöllistäjien määrä onkin lisääntynyt viime vuosina reilusti. Akavan tekemän selvityksen mukaan heitä toimi viime vuonna Suomessa jo 157 000.

Kuva: Pixabay / geralt