Kultakuumetta ja leikkikenttägalluppeja

questions-1328347_1280

Onko pakko muuttaa Stadiin?

Siinäpä kysymys, mikä on käynyt omassakin mielessä useammin kuin kerran. Olen lasten kanssa ulkoillessa tehnyt aiheen tiimoilta pienimuotoista ”leikkikenttägalluppia” siitä, mistä perheet muuttavat Kuopioon. Lähes aina vastaus on yllättäen pääkaupunkiseutu. Siis se, missä on maan alhaisimpiin kuuluva työttömyysprosentti ja kaikki palvelut mitä kuvitella saattaa. Mutta poismuuttajalle niillä ei tunnu olevan kovinkaan suurta merkitystä. Useimmiten Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta halutaan pois paikan hektisyyden, ilmanlaadun ja korkean hintatason vuoksi. Osa on paluumuuttajia, mutta tulijoiden joukossa on myös niitä, jotka etsivät rauhallisempaa elämää. Itäsuomalainen leppoisuus ja se, että tuntematon vastaantulija tervehtii, tuntuvat heistä hyvältä. Se on välittämistä.

Näin itäsuomalaisesta ajatus alueemme erinomaisuudesta tuntuu jännältä, mutta hyvältä. Itä- ja Pohjois-Suomi ovat milloin mistäkin syystä olleet tilastojen häntäpäässä, kun taas Länsi- ja Etelä-Suomi ovat tarkoittaneet menestystä ja mahdollisuuksia. Näille tilastojen mukaan paremmille alueille kohdistuvaa muuttovirtaa voisi verrata melkeinpä 1800-luvun kultakuumeeseen. Nuoret muuttavat etelään ensin opiskelemaan, sitten ”kultaa huuhtomaan”. Jonkin ajan kuluttua moni palaa tyhjin käsin takaisin huomattuaan, ettei kultasuonia sielläkään riitä jokaiselle. Ero varsinaiseen kultakuumeeseen piilee siinä, että nykyajan rikastumiseen vaikuttaa maan alkuainekoostumuksen sijaan se, millainen alueen elinkeinoelämä on. Jos se on omalle alalle suotuisa, vaskooliin kertyy nopeasti kultahippu jos toinenkin. Jos ei, pulassa ollaan.

Joskus aikoinaan kun töitä riitti kaikille, oli helpompaa sovittaa kaikki unelmat kohdalleen. Nykyään se on aika hankalaa. Tarpeet vaihtelevat paitsi elämäntilanteen myötä, myös työllisyystilanne muuttuu. Alan ja paikkakunnan valintaa ei myöskään helpota se, ettei unelma-ammatti välttämättä kukoista siellä, missä olisi mielekkäintä asua. Myöskään opiskelupaikkakunta ei välttämättä ole sama missä on alan parhain työllisyys. Pitäisikö silloin valita A) paikkakunta, missä on paras opiskelupaikka, B) paikkakunta, missä on paras työtilanne vai C) paikkakunta, missä haluaisi elää ja asua?

Kuva: Pixabay / geralt