Lasten kasvatus kuuluu ensisijaisesti vanhemmille, ei valtiolle

children-1879907_1920

Lakritsipiipuista saatetaan pyytää nyt kaupan kassalla paperit, uutisoi MTV 5.1. Syynä tähän on se, että kyseinen makeinen luetaan nykyään tupakkajäljitelmäksi. Asiasta ehti syntyä jo jonkinmoista hämminkiä, mutta Stara-lehden saamien tietojen mukaan Valvira on nyt kertonut, että uutinen ei pidä paikkaansa. Totta on, että tupakkatuotteiden tavoin lakupiippuja ei saa enää markkinoida eikä niistä saa antaa hintahyvitystä, mutta henkilöpapereita ei sen sijaan ostajalta tarvitse ainakaan vielä kysyä.

Tuntuu uskomattomalta, että jokin tuote voidaan luokitella joksikin pelkän ulkomuodon perusteella. Tupakassa harmillisin piirre on nikotiini ja sen koukuttavuus. Ja kun koukkuun jää, tulevat terveyshaitat. Lakia voitaisiin ehkä perustella sillä, että karkkipiipun ”polttaminen” saattaisi rohkaista lapsia tupakoimaan. Tällä periaatteella pitäisi kieltää myös tölkkilimun myynti alaikäisille, sillä sehän saattaa puolestaan lisätä nuorten alkoholin käyttöä. Kyllähän oluttakin juodaan tölkeistä. Entä miten mahtaa käydä Boleron kaakao-hasselpähkinä täytteisten vohvelitikkujen? Nehän muistuttavat kovasti… sikaria?

Kuuluuko valtion ihan oikeasti huolehtia kasvatuksesta näin paljon? Eikö se olisi ensisijaisesti vanhempien työ? Emme voi elää kuplassa ja poistaa elämästä kaikkea mahdollista, jotta jälkikasvumme ei ajautuisi pahoille teille.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä viime lokakuussa uutisoitu ajatus sukupuolettomasta koulusta on toinen lyhyen ajan sisällä ihmetystä herättänyt holhousuutinen. Edes kyseisen oppaan laatinut Opetushallitus ei voi sille tosiasialle mitään, että Luoja loi meidän tytöiksi ja pojiksi. Herää kysymys, että eikö tässä jo astuta suvaitsevaisuuden tontille, jos erilaisuutta ei saa sanoa ääneen maassa, jossa miehet ja naiset ovat tasavertaisempia kuin lähestulkoon missään muualla koko maailmassa.

Kuva: Pixabay / lenkafortelna

Kommentit

 • Blackjack

  Muuten ihan hyvä mutta tuosta sukupuolittomasta koulusta meni vähän överiksi lopussa. Pojat ja tytöt tietää kyllä mitä ovat mutta entäs muut?
  Tsekkaappas piruuttas et kuinka suurella osalla vastasyntyneistä ei saa lekurikaan varmistettua päältäkattomalla heti selville minä on sukupuoli ja ota huomioon se päälle et seksuaalisuus on hyvin liukuva skaala..
  Tietysti jos olet sitä mieltä että kaikki jotka ei sovi sun kaksjakoseen muottiin on mielenhäiriöisiä tmsp. niin sitten ei kai voi auttaa asiaa.
  Kakarat on aika herkkiä ja mä oon nähny liikaa ihmisiä jokka on kilahtanu ku niitä yritetään tunkea epäsopivaan muottiin.
  Ehkä voit ymmärtää tätä kautta: Mitä jos olisit lain mukaan nainen, virkavalta pitää sua hulluna kun heiluit lopullisesti hermot menettäneenä maistraatissa ja esittelit pallejas virkailijoille ”näin se nyt vaan on” ja porukka vaan selittää sulle et sun nyt vaan pitää uskoa et olet nainen..

 • aappee

  En oikein ymmärtänyt mitä yritit lopun tytöt ja pojat -höpinällä sanoa? Miksi koulussa mikään pitäisi olla kiinni siitä oletko tyttö, poika, vai jotain muuta? Eikö ole mielestäsi hyvä että ihan jokainen meistä voi käyttää kykyjään ja lahjojaan siihen mihin on suuntautunut, eikä ole pakotettu johonkin aivan muuhun joidenkin ikivanhojen stereotypioiden takia? Paljonhan meillä on holhousta mutta tämän valinnanvapauden tukeminen ei mielestäni sitä ole.

Kommentointi on suljettu.