Lunta tupaan!

snowy-street-554957_1920

Viime viikon tiistaina vastaani tuli pitkästä aikaa uutinen, joka vetää hupaisuudessaan vertoja Postin ruohonleikkuupalvelulle. Ilta-Sanomat uutisoi nimittäin sääntö-Suomen löytäneen voittajansa. Ja kieltämättä siltä vaikuttaa. On ilahduttavaa huomata, että muualtakin maailmasta löytyy samanlaista kekseliäisyyttä holhota aikuisten ihmisten elämää kuin Suomesta. Alunperin saksalaislehti Spiegelin julkaisemassa listassa on montakin kohtaa, jotka kuullostavat baari-illan hämärissä laadituilta, mutta yksi sääntö voisi olla aivan hyvin myös Suomen hallituksen kriisi-istuntojen tuotos. Nimittäin lumenluontisääntö. Sen mukaan ”omistaja on velvoitettu pitämään jalkakäytävän talonsa edustalla puhtaana lumesta ja jäästä aamuseitsemän ja iltakahdeksan välillä. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä talon kohdalla tuona aikana, on talon omistaja korvausvelvollinen.”

Ajatelkaa, jos tämä sääntö otettaisiin käyttöön myös Suomessa. Toisin kuin etelämpänä asuville saksalaisille, Suomen talvikansalle tämä sääntö olisi melkoinen pähkinä. Meillä kun koko maa käy valkoisena ainakin kevättalvella ja muutenkin puoli maata on kinosten peitossa ainakin neljäsosan vuodesta. Käytännössä ainoastaan työttömät ja eläkeläiset kykenisivät noudattamaan lumettomuussääntöä sekä sellaiset työssäkäyvät, joilla on varaa palkata lumivahti taloansa päivystämään. Voi veljet, mikä ilo siitä syntyisi Arkadianmäelle. Lumenluontisäännön mukana Suomeen saataisiin uusi ammatti, jolla voitaisiin lyhentää tehokkaasti Työvoimatoimiston jonoja. Jokaiselle talolle pitäisi palkata oma lumivahtinsa, jotka samalla toimittaisivat myös murtovarashälyttimen virkaa. Kaksi työtä on kaksinkertainen palkka eli ostovoima paranisi. Piankos Kuopionkin kokoisen kaupungin työttömyystilastot lyhenisivät. Tosin murtovarkaiden ammattikunta joutuisi ahtaalle, mutta tuskimpa he kehtaavat Työvoimatoimistoon mennä töitä hakemaan. Saattaisi työkkärintäti hymyillä tiskin takaa nätisti takaisin ja ehdottaa vaikkapa työvoimakoulutusta…

Sääntöä olisi siis ainakin varakkaiden suhteellisen helppo noudattaa. Mutta koska mitään ei voida tehdä yksinkertaisesti, täytyy lumivahdeille olla tietenkin erilliset työturvallisuus-, tieturva- ja lumenluontikoulutukset sun muut kivoihin pikku kortteihin oikeuttavat luvat sekä tietenkin vähintään vuoden kestävä harjoittelu alan ammattilaisen ohjauksessa. Näin ollen ammattitaitoisia lumivahteja ei riittäisi ainakaan alkuun kaikille halukkaille, jolloin valtio ehtisi saada mukavasti tuloa lumettomuussäännön rikkoneilta kerätyistä sakoista.  Ja verukkeeksi ei sitten riitä ikäihmisen heikko kunto tai työpaikoilla ja kouluissa oleva läsnäolopakko!

Lue lisää Byroslandiasta täältä.

Kuva: Pixabay / jill111

Kommentit

  • Tuula

    Asun etelä-Saksassa ja mieheni ja minä tehdään talonmiehen hommia sivutoimisena jo yli 10 v siinä kiinteistössä missä itsekin asumme. Kadut pitää olla aamu 7 mennessä raivattu ja sitä vastuuta riittää kello 22 asti, kaupungin sääntöjen mukaan. Se ei sina onnistu, mutta ei kukaan ole koskaan valittanutkaan. Talon omistajalla ei ole vastuuta, koska lumityöt on meidän hommia. Vakuutukset on oltava kunnossa. 2 onnettomuutta on sattunut vuosien varrella , onneksi eivät vaatineet korvauksia. Täällä Alppien juurella lunta riittää, tai sitten ei, miten säät sattuu , ja räystäät tippuu ja pihat jäätyy yöllä jasuolaa menee säkkikaupalla . Että kokemusta on.

    • Maiju Korhonen

      Ilmeisesti asutte kerros- tai rivitaloasunnossa? Miten omakotitalossa asujat, joilla ei ole usean asunnon käsittävien talojen tapaan talonmiehiä, ovat tämän lumivelvoitteen ratkaisseet?

Kommentointi on suljettu.