Maamme-laulun melodiasta riittää virolaisillekin

scores-1840891_1920

Jälleen on yhdet Maamme-laulun kertausharjoitukset pidetty. Ja seuraavat ovat ihan nurkan takana. Veisu kuullaan ainakin kolmesti vuodessa; jääkiekon MM-kisoissa, itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa ja joulurauhan julistuksessa. Suomi ei ole kuitenkaan ainoa maa, missä tämä Paciuksen sävelmä tunnetaan. Samalla nuotilla lauletaan myös Viron kansallislaulu Mu isamaa.

Miksi?

Selitys tähän löytyy suomalaisuusliikkeen johtohahmon Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen ja tunnetun virolaisen lehtimiehen Johann Voldemar Jannsenin tuttavuudesta. Jannsen pyysi, että Yrjö-Koskinen lähettäisi hänelle kuorolauluja, joita voitaisiin esittää virolaisissa juhlissa. Suomenlahden yli matkusti kolme laulua, joista yksi oli Paciuksen Maamme-laulu. Sävelmä teki Jannseniin vaikutuksen ja hän teki siihen omat, virolaisemmat sanat. Maamme muuntui muotoon Mu isamaa, ja se esitettiin Tarton laulujuhlilla kesäkuussa 1869. Virallisesti Mu isamaasta tuli Viron kansallislaulu vapaussodan jälkeen vuonna 1920.

Kansallislaulujen yhteneväisyys on ehtinyt vuosien saatossa herättämään hämmennystä maailmalla, sillä esimerkiksi Venäjällä pelatuissa vuoden 2007 jääkiekon MM-kisoissa Leijonat saivat kuunnella Maamme-laulun sijaan Viron kansallislaulua. Tavallaan myötätuntoni on venäläisten puolella, sillä onko maailmassa olemassa toista vastaavanlaista tapausta, jossa kahden eri maan kansallislaulussa olisi tasan sama sävelmä?

Kuva: Pixabay / maciej326

Kommentit

  • Abuelo

    Mitä tekemnistä myötätunnnollasi venäläisiä kohtaan on siinä että Virolla ja Suomella nyt sattuu olemaan kansallislauluissaan sama sävel…!!!

  • Abuelo

    Mitä tekemnistä myötätunnnollasi venäläisiä kohtaan on siinä että Virolla ja Suomella nyt sattuu olemaan kansallislauluissaan sama sävel…!!! sehän oli tahallinen provo.

Kommentointi on suljettu.