Neljä syytä, miksi Trumpin lupaukset eivät toteudu

board-1445509_1920

Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi on valittu yritysjohtaja ja miljardööri Donald Trump. Osa maailmasta hurraa, osa ei. Ja loput eivät tiedä, mitä ajatella. Mikäli kyseessä olisivat olleet Suomen presidentin vaalit, demokraattien ehdokas Hillary Clinton olisi voittanut. Hän kun sai 200 000 ääntä enemmän kuin Trump. Mutta koska kisa ratkesi amerikkalaiseen tyyliin valitsijamiesten määrällä, tulee Trumpista seuraava Yhdysvaltain presidentti.

Trumpin voitto oli shokki maailmalle. Tilannetta on verrattu Britannian taannoiseen Brexit-äänestykseen, joka sekin oli ennakko-odotusten vastainen.  Mutta vaikka presidentiksi nouseekin yllätyksiä täynnä oleva Trump, on huojentavaa tietää, ettei kaikki valta ole hänen käsissään. Trumpin suunnitelmien tiellä on Ulkopoliittisen instituutin vierailevan amerikkalaistutkijan Leo Michelin mukaan ainakin neljä hidastetta:

  1. Republikaanien sisäiset riidat – Trumpin oman puolueen jäsenet eivät kaikki ole samaa mieltä Trumpin kanssa. Puolueen sisällä on esimerkiksi ulkopolitiikkaan liittyviä näkemyseroja.
  2. Budjetin riittävyys – ”Presidenttiehdokas voi lupailla kaikenlaista, mutta lopulta kongressin on hyväksyttävä menot.”
  3. Uuden presidentin tietokylpy – Tulevaa presidenttiä ohjeistetaan, miten tiettyjä asioita on ollut tapana hoitaa. Tosin Michel huomauttaa, ettei Trump välttämättä halua kuunnella.
  4. Lupausten mahdottomuus – Kuinka Trump aikoo rakennuttaa Meksikon hallituksen varoilla muurin Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle, jos Meksiko ei halua muuria?

Jotain kuitenkin ihmisten tyytymättömyydestä kertonee se, että tuloksen ratkettua Kanadan maahanmuuttoviraston nettisivut kaatuivat kävijäryntäyksen vuoksi. Jos tämä ei ole vain hetkellistä leikittelyä muuttoajatuksilla, on Yhdysvallat kohtaamassa pian suurimman maastamuuttoaallon pitkiin aikoihin. Toivottavasti amerikkalaiset muistivat googlettaa Trumpin vaalilupaukset ennen äänestämistä eikä äänestyksen jälkeen, niin kuin brittiläiset, jotka äänestivät ensin ja selvittivät vasta sitten mikä on EU

Linkki: Luettelo Yhdysvaltojen presidenteistä kautta aikain (huomaa puolueiden melko tasainen vuorottelu vallankahvassa!)

Kuva: Pixabay / geralt