Ota vastuu – hoida sairas lapsi kotona

teddy-242878_1920

Helsinkiläinen päiväkoti Louhi on kärsinyt pitkin syksyä jos jonkinmoisesta taudista. Päiväkodin oveen teipatusta listasta löytyvät niin enterorokko, vesirokko, täit, nuhakuume, vatsatauti ja kihomadot. Lista ei houkuttele viemään omaa lasta kyseiseen päiväkotiin. Sen tietänee myös päiväkoti itse. Niinpä se toivoo, ettei lapsia tuotaisi puolikuntoisina hoitoon. Lisäksi päiväkodinjohtaja Kirsi Varantola suosittelee, etteivät vatsatautisen perheen terveetkään lapset osallistuisi päivähoitoon ennen kuin tauti on ohi. Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen kyseenalaistaa päiväkodin toiminnan. Hänen mukaansa tällaisten ohjeistusten antaminen on kunnan viranomaisten tehtävä eikä päiväkodin. Ja terveysviranomaiset ovat puolestaan sitä mieltä, ettei terveiden lasten päiväkotiin menoa voida rajoittaa.

Olen kerran jos toisenkin kuullut juttuja siitä, miten lapselle on annettu aamulla kuumelääkettä ja viety sitten päiväkotiin. Tai kun lapsi on kesken päivän oksentanut päiväkodissa, niin vanhemmat ovat vain todenneet lastenohjaajalle, että lapsi oksensi jo aamullakin. Kyllä tällaisissa tilanteissa täytyy kaikkien osapuolten ymmärtää, ettei lapsi ole kykeneväinen osallistumaan täysipainoisesti päivähoitopaikan toimintaan. Lisäksi puolikuntoinen lapsi (kuumeetonkin) tartuttaa helposti myös muut lapset ja pian koko päiväkoti tai -kerho on sairaana. Ei voi olla uutta tietoa, että lääke ei paranna lasta, vaan siihen auttaa lepo.

Jokainen aikuinen tietää millaista on mennä puolikuntoisena töihin, joten miksi velvoitamme lapsemme tekemään niin? Leikkihän on lapsen työtä, ja aivan kuten aikuisten töissä, ei lastenkaan töissä – eli päiväkerhoissa ja -kodeissa – voida toimia kevennetysti puoliteholla.  Kelan sivujen mukaan alle 10-vuotiaan lapsen vanhempi voi olla tilapäisellä hoitovapaalla enintään 4 päivää. Tämän jälkeen vapaata voi tarvittaessa neuvotella työnantajan kanssa lisää tai sitten pyytää jonkun luotettavan läheisen hoitamaan lasta kotiin. Lain mukainen tilapäinen hoitovapaa on palkatonta, mutta en jaksa uskoa, että yksikään vanhempi joutuu tosiasiassa valitsemaan lapsen ja rahan välillä. Kyllä se kertoo ihan vain aikuisten ajattelemattomuudesta, jos päiväkodin ovi käy kun oikea paikka löytyisi peiton alta.

Lue myös varatuomarin vastaus kysymykseen
Kuinka usein voi jäädä kotiin sairaan lapsen kanssa?

Kuva: Pixabay / steinchen