Pitkä koulumatka oli tavallaan ihan kiva

back-to-school-183533_1280

Alakouluikäisten pitkät koulumatkat tuntuvat pahalta. Aikuinen valittaa jo vähemmästäkin, niin miten voimme olettaa, että 7-12-vuotias lapsi jaksaisi matkustaa autossa sen paremmin. Pitkä koulumatka on tullut yhä useamman oppilaan ongelmaksi koulujen lakkauttamisien myötä nyt myös täällä etelämmässä. Se ei ole enää vain lappilaisten riesa.

Mutta onko se pelkästään paha asia? Aikuisen työmatka ja lapsen koulumatka ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Siinä missä aikuinen väsyy työmatkojen lisäksi työpäivien, kotitaloustöiden, lastenhoidon ja kaikkien muiden velvollisuuksien alla, lapsella ei näitä velvollisuuksia (toivottavasti) ole. Väsymys toki varmasti painaa koulun ja koulumatkan jälkeen, mutta sittenpä onkin enää vain läksyt hoidettavana, parhaassa tapauksessa niitä ei ole. Näin ollen pitkä koulumatka voi olla ihan kivakin asia olettaen, ettei koulumatkalla tapahdu ikäviä asioita, kuten kiusaamista.

Olen itse yksi heistä, jotka ovat saaneet matkustaa päivässä tuon 2,5 tuntia (tosin yläasteella, en ala-asteella, mutta peruskoulussa kumminkin). Ja matkaahan oli vain 23 km, linnuntietä vielä reilusti vähemmän. Mutta en minä sitä kuulemma valitellut. Minusta oli tavallaan mukavaa venyttää kotiinmenoa, sillä se olisi tarkoittanut eroamista kavereista (ja kotiläksykirjan avaamista). Koulumatkan inhottavimpiin vaiheisiin kuuluivat vajaan puolen kilometrin kävely edestakaisin pilkkopimeässä pakkasaamussa ja taksin vaihto linja-autoon kesken matkan. Linja-auto kun antoi odottaa itseään säästä huolimatta ja taksikuski meni menojaan. Suojanamme pakkasia ja sateita vastaan oli linja-autopysäkin katos. Noina aamuina ajattelin, että vartin koulumatkan kulkevat kirkonkyläläiset ovat lellipentuja. Ilkeä ajatus, mutta piruvie miten paljon se antoi sisua uuteen totuttelevalle seiskaluokkalaiselle!

En puolla pitkiä koulumatkoja, mutta jos sellaisen on sattunut saamaan, ei se välttämättä ole vain paha asia. Toisin kuin aikuisten työmatkaliikenne, lapsilla se on parhaimmillaan yhdessäoloaikaa koulukavereiden kanssa. Aamulla toki voi vähän väsyttää, mutta kunhan vauhtiin päästään, ollaan kouluun mennessä ennen oppituntia ennätetty jo puhumaan viimeisten kahdentoista tunnin aikana tapahtuneet jutut ja opettajan kuunteleminen kiinnostaa enemmän. On myös kätevää opetella kaverin kanssa linja-autossa vaikka englannin sanakoetta varten, jos kotona on ollut edellisenä iltana parempaa tekemistä.

Kuva: Pixabay / ebpilgrim