Suljetuista vastaanottokeskuksista apu asunnottomuusongelmaan

people-844209_1920

Suomessa oli viime vuoden lopussa yhteensä 7 898 asunnotonta, joista 424 oli perheitä. Kuopiossa asunnottomia oli yhteensä 103.

Hallituksen päätöksistä kiristää kansalaisten elämää valitetaan paljon. Ja syystä. Jos Suomi halutaan pitää luokattomana yhteiskuntana, hallituksen kannattaisi harkita muutamia päätöksiään vielä kerran. Olisi suotavaa ottaa myös tosissaan tavoite kannustinloukkujen purkamisesta, sillä uskallan väittää, että vähävaraisuus johtaa helposti luottotietojen menettämiseen, ja se puolestaan johtaa vaikeuksiin saada asuntoa. Suomi on toki eurooppalaisella tasolla ansioitunut asunnottomuuden vähentämisessä mukavasti, mutta niin kauan kun meillä on yhtäkään asunnotonta, työ ei ole valmis.

Asunnottomuus ei häviä hetkessä, mutta aika nopeasti sitä voitaisiin vähentää, jos halua olisi. Helsingin Sanomat uutisoi viime maaliskuussa, että Maahanmuuttovirasto aikoo sulkea syksyyn mennessä 43 vastaanottokeskusta eri puolilta maata. Jos näiden tarpeettomiksi jääneiden vastaanottokeskusten toimintaa käytettäisiin asunnottomien auttamiseen Suomessa, meillä olisi pian yli 7 000 ihmistä vähemmän taivasalla. Samaa pohtii blogissaan kansanedustaja Mika Niikko. Hän tosin uskoo, että Suomella olisi mahdollisuutta päättää asunnottomuus kokonaan jopa yhdessä yössä.

Jos kerran meillä olisi mahdollisuutta auttaa pohjalla olevat ihmiset takaisin elämään kiinni, miksi emme tee niin? Ja miksi hallitus ei yritä tietoisesti myös estää sitä, että näitä oikeasti huono-osaisia ei tulisi lisää? Tulevaisuudessa meillä on nimittäin kokoajan kasvava joukko vanhuksia, joiden eläke tulee olemaan onneton. He ovat nykyajan nuoria pitkäaikaistyöttömiä ja pätkätyöläisiä, jotka ovat pulassa nykyisen eläkejärjestelmän kanssa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoitti Twitterissä 5.10., että peräti joka kymmenes itsensätyöllistäjä ei maksa eläkemaksuja, koska siihen ei ole varaa.

Kuva: Pixabay / Leroy_Skalstad