Sydän vielä tallella

christmas-1046072_1920

Kun keskiviikkona avasin koneen lukeakseni pari uutista Savon Sanomien sivuilta, silmääni osui otsikko Partakerhosta. Ihan pakko oli katsoa mitä tämä tarkoittaa, sillä erilaiset porukat eivät ole viime aikoina kovin paljoa luottamusta herättäneet. Luettuani jutun olin positiivisesti yllättynyt siitä,  miten paljon hyvää on kätkettynä kaiken maailmassa vaikuttavan pahan alle. Ihmisillä on sittenkin vielä sydän tallella, vaikka ei se aina siltä vaikuta. Erityisen mieltä lämmittävän uutisesta teki se, että vain muutamaa tuntia aikaisemmin olin kuullut radiosta kuinka rikollisjärjestö United Brotherhood oli pahoinpidellyt joensuulaisen miehen KYS-kuntoon.

Uutisissa vaikuttaa olevan yhä enenevissä määrin juttuja väkivallasta ja erilaisista ryhmittymistä, jotka ovat milloin minkäkin asian puolella tai vastaan. Jotkut ovat puhtaasti rikollisjärjestöjä, mutta sitten on myös niitä, joista ei ota oikein selvää. Eri järjestöjen ja ryhmien perimmäiset tarkoitukset pääsivät tarkkailuun erityisesti vuosi sitten, kun alunperin poliisin avuksi tullut katupartiointi nousi suuren kansan tietoisuuteen trendi-ilmiön lailla. Tällöin mietittiin ihan valtiovaltaa myöten sitä, onko kyseinen toiminta enää puhtaasti hyvällä asialla vai onko se mahdollisesti keino naamioida rikollista toimintaa. Esimerkiksi Soldiers Of Odin -katupartioryhmää moitittiin rasistiseksi ja sen taustoja tutkittiin tarkoin. Ryhmä itse kiisti syyllistyneensä rasismiin, vaikka se totesikin olevansa ”maahanmuuttokriittinen, mutta silti turvallisuutta luova katupartiota harrastava kerho”. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio totesikin, että katupartiot voivat jopa lisätä poliisin töitä.

Nyt katupartiohässäkkä on laantunut ja uutisissa käsitellään lähinnä hallituksen toimia talouden piristämiseksi. Kuten katupartioinnissa, tässäkin asiassa usein mietitään, ollaanko nyt oikeasti hyvällä asialla. Viimeaikoina muun muassa Yle on koettanut valottaa kansalaisille hallituksen toimien pimeämpää puolta, mutta vaikuttaa siltä, että jatkossa saamme tyytyä niihin tiedon rippeisiin, jotka päättäjät haluavat meidän tietävän. Näin ollen tässäkin asiassa naamioidaan paha hyvän alle ja jäljet peitetään vaientamalla.

Näin joulun lähestyessä toivon, että lähestyvä hyvänmielenjuhla saisi ihmiset tekemään pyyteetöntä hyvää ilman oman edun tavoittelua, kuten Partakerho teki. Joku saattaa sanoa, että se oli heidän järjestetty PR-temppunsa, mutta itse ainakin haluan uskoa, että maailmassa on vielä paljon hyvääkin. Ja mitä pahaa siinä on, jos Partakerho saikin hyväntekemisen ohessa hyvää mainetta myös itselleen? Hyvää tekevät myös tuusulalaisen perheenisän luoma Brother Christmas sekä Heikki Hursti eikä kukaan moiti heitä oman edun tavoittelusta, vaikka nimenomaan pyyteetön avustustyö on se, mistä he hyvän maineensa saavat.

Lopuksi toivotan kaikille Savon Sanomien lukijoille pyyteettömästi hyvää joulua!
Palataan eilisen uutisiin jälleen parin viikon kuluttua.

Maiju

Kuva: Pixabay / stux

Jätä kommentti

*