Taikausko tekee ylivarovaiseksi

calendar-819617_1280

Perjantai 13. päivä on epäonnenpäivä – sanotaan. Samoin numerosarja 666 herättää huomiota siellä, missä se esiintyy. Jos lento on numeroltaan 666, koneen ikä 13 vuotta, lennon suuntana on Hel, lentopäivä on perjantai 13. päivä ja vieläpä klo 13 ja jotain, jättäisin taikauskoisena tuon lennon väliin. Kyseinen lento sujui kuitenkin normaaliin tapaan ennakkoaavistuksista huolimatta, uutisoi Savon Sanomat 14.1. Aiheeton pelko siis. Vai oliko sittenkään…?

Perjantai 13. päivä, aivan niin kuin moni muukin asia, selittyy Raamatun kertomuksilla. Muun muassa MTV:n keräämässä tietopaketissa kerrotaan, että Jeesuksen uskottiin ristiinnaulitun perjantaina, ja että Viimeisestä ateriasta nautti yhteensä 13 henkilöä.  Samoin Pedon luvuksi sanottu 666 on peräisin Raamatusta. Ilmestyskirjassa enkeli varoittaa kostosta kaikille, jotka kantavat lukua 666 käsissään tai päässään.

Perjantai 13. päivä on melko monesti ollut onnettomuuksien päivä, mutta onko se ollut sitä muita viikonpäiviä useammin? Ehkä tuona päivänä tapahtuneisiin onnettomuuksiin kiinnitetään vain enemmän huomiota, koska ajatellaan taikauskon olevan pahuuden takana. Ja mitä lukuun 666 tulee, on Pedon luvusta olemassa myös versio 616.

En tiedä onko näiden taikauskoisten lukujen ja päivien välttelyssä aihetta, sillä elämä ei ole riskitöntä tavallisena maanantainakaan. Eikä riskinotto (tässä tapauksessa tavallinen elämä kyseisenä päivänä) tarkoita aina huonoa lopputulosta. Jos elämää alkaa liiaksi pelätä, jää se helposti elämättä. Maailmassa on yllättävän paljon taikauskoa. Jos todella uskoisimme jokaisen ennustuksen, elämä olisi monin verroin ahdistavampaa. Ainakin tässä asiassa tieto lisää tuskaa. Kun emme tiedä kaikkia ennustuksia, emme osaa myöskään varoa niitä ja silti elämä pysyy raiteillaan.

Lue myös juttu: Taikauskomuksia meiltä ja maailmalta

Kuva: Pixabay / geralt

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Mukavaa pohdintaa, laitoin peukun

    Pitäneekö paikkansa kirjallisuuden tarina, että Perjantai 13. päivä on päivä, jolloin raivattiin eräs katolilaisten kanssa kilpaillut ritarikunta paavilaisten joukkojen toimesta? että epäonnen ensimmäinen päivä olisi puhdistuspäivän muisto? – uskomuksia – vai davincikoodia?

Kommentointi on suljettu.