Talvea pitää pikkuisen auttaa

img_2243

Kuopion korkeuksilla ensilunta saadaan odottaa vielä pari viikkoa, mutta Koillismaalla se saapuu aivan näinä päivinä. Satoi tai ei, laskettelukeskuksille ensilunta tärkeämpää on kylmä sää. Koska lunta ei lokakuun puoleen väliin mennessä ole missään päin Suomea muutamia senttejä enempää, säilövät monet hiihto- ja laskettelukeskukset lunta kesän ajan sahanpurun alle. Käytännöllistä tai ei, se toimii. Nyt Rukalla on kokeiltu uutta lumensäilömistapaa, jonka toivotaan olevan vaihtoehtona ”sahanpurun kanssa pelaamiselle”, kuten Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen asian ilmaisee. Mitä aikaisemmin rinteet saadaan auki, sen parempi se matkailuyrityksille on. Tänä vuonna se tapahtui 10.10. klo 10.

Suomen pohjoisesta sijainnista huolimatta tosiasia kuitenkin on, ettei meilläkään lasketeltaisi ellei luontoa hieman autettaisi. Teko- eli tykkilumi ja lumen säilöminen ovat elintärkeitä Suomen hiihto- ja laskettelukeskuksille. Lunta pitää sataa metri, ennenkuin hanki kestää rinnekoneiden painon. Tykkilumen teko on kuitenkin melko kallista. Esimerkiksi Levin tarvitsemaan 1,7 miljoonaan lumikuutioon kuluu pelkästään sähköä puolen miljoonan euron verran. Ja yksi tekolumikuutio sisältää 300-500 litraa vettä. Jos kaikki vesi otettaisiin hanasta, kulut olisivat valtavat. Tässä suhteessa onkin laskettelukeskuksen onni, että paras tykkilumivesi on luonnonvettä. Siinä on epäpuhtauksia, jotka mahdollistavat vesijohtovettä alhaisemman kiteytymispisteen.

Lumen vähäisyys ei siis ole laskettelu- ja hiihtokeskusten tuho. Sitä saadaan kyllä tehtyä. Suomen laskettelumatkailun pahin uhka ovat lumenpuutteen sijaan leudot talvet. Jos pakkasta ei ole, ei ole tykkiluntakaan. Kesän yli säilötty lumi ei yksin riitä.

Kuva: Maiju Korhonen