Tyytyväisiä kärsijöitä

economic-1050731_1920

Kilpailukykysopimus oli viime viikon suurin puheenaihe. Päätöksissä on paljon hyvää, mutta moittimisen aihettakin on. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti ihmettelemisen jo etuajassa kirjoittamalla Facebookiin kysymyksen miksi yhteiset talkoot eivät kosketa hyvätuloisia. Esimerkkinä Rinne käytti Veikkauksen toimitusjohtajan 32 000 euron kuukausipalkkaa ja totesi samalla, että ”Sipilän hallituksen aikana on käynyt varsin selväksi, etteivät ”yhteiset talkoot” kosketa kaikkein varakkaimpia. Palkansaajille pakko, yritysjohtajille valinnanvapaus.”

Toinen epäkohta on leikkausten kohdentaminen erilaisiin tukiin. Tosin tähän asiaan saatiin nyt hieman helpotusta budjettiesityksen myötä. Veronkevennykset kohdistuvat pieni- ja keskituloisiin eivätkä päivähoitomaksut nouse. Myös maataloudelle neuvoteltiin 50 miljoonan euron kriisipaketti. Kuulostaa hyvältä, mutta sitten kun päätökset yhdistetään aiempiin päätöksiin, sopimuksen nerokkuus latistuu. Kokonaisuus ei olekaan niin hyvä, miltä se uusimpien suunnitelmien myötä vaikuttaa. Tämän on huomannut muun muassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka toteaa eriarvoisuuden lisääntyvän. Andersson muistuttaa, että ”hallitus leikkaa työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, lapsilisiä, kansaneläkettä, takuueläkettä, kotihoidon tukea ja opintotukea.”

Päätösten myötä Helsingissä järjestettiin mielenosoitus hallituksen yhteiskunnan köyhimpiin kohdistuvaa kurjistamis- ja leikkauspolitiikkaa vastaan. Toisaalta moni näyttää myös ymmärtävän, että hyvinvointivaltion on vara vähän heikentyäkin. Ilta-Sanomat on tehnyt kyselyn, jonka mukaan tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan ovat tutkimuksen pienituloisimmat, jotka ansaitsevat alle 30 000 euroa vuoteen. Siis he, joiden väitetään kärsivän säästöistä eniten. Varakkaat tienaavat edelleen varsin mukavasti korkeasta veroprosentistaan huolimatta eikä huomisesta tarvitse huolehtia. Jos tiukkaa tekee, elämäntyyliä voi aina vähän muuttaa niukemmaksi ja siltikin eletään leveästi. Pienituloisella ja tulottomalla se ei mene niin, vaan siitä annetaan, mistä suinkin on mahdollista, vaikkei oikein varaa olisikaan. Kyselytuloksen ja Veikkauksen toimitusjohtajan palkan myötä mieleen nouseekin vanha sananparsi, jossa sanotaan, että köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan.

Kuva: Pixabay / falovelykids

Kommentit

  • Mustamies

    Totta on mitä Maiju sanailee, pääministerikin on luvannut auttaa heikompiosaisia.
    Mutta kaikki menee toisin-päin, en voi ymmärtää, miksi Veikkaus Oy:n johtajalle maksetaan niin valtavan suurta palkkaa ?
    Sama koskee myös Kuopion kaupunginhallituksen Puheenjohtan palkkaa, 30 %:sentin korotus on kohtuuton määrä kuopiolaisten äänestyksen perusteella luottamustehtävään tehtävään valitulle henkilölle.
    Kaikilla tällaisilla palkkojen korotuksilla saadaan tasa-arvon viimeiset rippeetkin häviämään !

Kommentointi on suljettu.