Valheesta viihdettä vaaleihin

donald-trump-1276068_1920

Mitäpä olisi viimeaikoina seurattu maailmanlaajuisesti yhtä paljon kuin nyt käytäviä Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Mielenkiintoisen vaaleista tekee ehdokkaiden soveltuvuus haettuun virkaan. Demokraattien Hillary Clinton on kokemukseltaan pätevin Yhdysvaltojen presidenttiehdokas vuosikymmeniin. Sen sijaan republikaanien Donald Trump  on tullut tunnetuksi yritysjohtajana, joka hallitsee myös itsensä markkinoinnin, mutta ei itsesensuuria. Vastaehdokas Clinton on saanut niskaansa sellaisen määrän syytöksiä kampanjansa aikana, että tämän jälkeen hän tuskin hätkähtää enää yhtään mistään. Yhdysvaltalainen politiikantutkija Norman Ornstein onkin sanonut, että nämä ovat likaisimmat presidentinvaalit, jotka hän on koskaan nähnyt. Eikä kukaan tunnu joutuvan vastuuseen sanoistaan, koska se nyt vaan on ajan henki.

Mitä tämä kertoo maailmasta, jossa tällä hetkellä elämme? Ovatko Yhdysvaltojen vaalit kansalle vain hupia, jota on kiva seurata vierestä? Ja sitten kun äänestetään, niin äänestetään sitä, joka viihdyttää kansaa eniten. Tässä asiassa Trump on onnistunut Clintonia paremmin, sillä Clinton on perinteisenä poliitikkona tylsä. Mutta politiikan kuuluukin olla sopivan tylsää ja asiallista, jotta siihen säilyy edes jonkinlainen luottamus. Vai onko se jo mennyttä ja poliitikot ovatkin vain ihmisiä, jotka antavat politiikalle kasvot? Eihän poliitikko itseasiassa ole se, jotka esimerkiksi taloutta pystyisi nostamaan suosta. Eniten Yhdysvaltojen ulko- ja kauppapolitiikkaan vaikuttavat yritysjohtajat. Sama toimii myös meillä Suomessa. Tällä hetkellä Suomen kansantuotetta kasvattavat ETLA:n raportin mukaan mm. Nokia ja Supercell, eivät niinkään hallitus tai joku yksittäinen henkilö vallan huipulta.

Ehkäpä vaalien suuri kansansuosio selittyykin niiden viihdearvolla. Radiokanavan täytyy olla viihdyttävä – ja kenties hieman epäasiallinenkin –  jotta se saa kuulijoita. Samoin televisiouutisten täytyy sisältää paljon viihdettä, jotta niitä jaksetaan katsoa. Näin ollen tiedolla ei ole niinkään väliä, kunhan se on viihdyttävässä muodossa. Siispä poliitikkojen on hallittava ennen kaikkea esiintymistaito tai heitä ei muisteta. Jos ei keksitä mitään positiivisesti kohahduttavaa, niin sitten mennään sitä toista kautta. Kannatusta saadaan joka tapauksessa, kunhan on kansan mieleen oleva showmies. Ja showmieshän Trump on, ihan viimeiseen asti. Se, onko hän oikeasti pätevä presidentiksi, onkin jo ihan sivuseikka. Tai kuten lauantaina MTV:n Uutisextrassa vieraillut entinen pääministeri Esko Aho totesi:  – Valheen ja todellisuuden raja on kadonnut. Aiemmin pidäydyttiin tosiasioissa, ja jos ei pitäydytty, niin siitä jouduttiin tilille. Nyt tuntuu siltä, että kukaan ei välitä. Ei ole mitään väliä, onko asia totta vai ei, kunhan se vain tuntuu oikealta.

Kuva: Pixabay / LisetteBrodey