Yllätysten ja synkkien uutisten vuosi 2016

date-change-1927555_1280

Vuosi 2016 jää uutisten osalta mieleen yllätysten ja surullisten uutisten vuotena. Lukuisten ympäri maailman tehtyjen terrori-iskujen lisäksi maailma sai seurata muun muassa pakolaisten jatkuvaa virtaa kohti Eurooppaa, Aleppon luhistumista sodan alle, Britannian eropyrkimyksiä Euroopan Unionista, Trumpin yllätysvalintaa Yhdysvaltojen presidentiksi ja lukuisten julkisuudesta tunnettujen henkilöiden kuolemia. Ja heittipä vuosi 2016 varjon myös Suomenkin ylle. Yle uutisoi 30.12. Isiksen yllyttävän tekemään terrori-iskun Lappiin. Matkailuyrittäjät ovat syystäkin varpaillaan, sen sijaan Supo ei uhkauksesta ole huolissaan.

Uutinen ei tullut minulle yllätyksenä, sillä kuinka Suomi voisi olla yhtään sen enempää turvassa kuin mikään muukaan valtio tässä globaalissa maailmassa. Se, mitä ihmettelen on, miksi meillä suhtaudutaan niin kevyesti erilaisiin uhkiin? Pitää ensin tapahtua jotain kamalaa ennen kuin uhka voidaan ottaa todesta. Eikä välttämättä sittenkään tehdä yhtään mitään.

Näin pohjoissavolaisena minua sieppaa susien asema lain suojelemana rauhoitettuna petoeläimenä. On vaikea kuvitella, että kyseessä olisi jotenkin hyvin harvinainen eläin, kun vähän väliä saa kuulla juttuja niiden tekemistä tuhoista. Tuorein susihavainto tämän blogin kirjoittamiseen mennessä on Kaavin tapaus, jossa suden kerrotaan vieneen kahden viikon aikana kolme koiraa aivan pihapiiristä. On käsittämätöntä, että näiden ”arjen terroristien” hävittämiseen pitää anoa vielä erillistä lupaa. Olisiko jo aika ottaa käyttöön pysyvä sudenkaatolupa erityisesti itärajan lähellä oleville alueille?

Toivottavasti vuodesta 2017 tulee edeltäjäänsä parempi niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Vaikka alkava vuosi tuo tullessaan paljon aihetta juhlaan, se luo kaiken karkelon ylle myös synkän pilven. Uutisissa kuulee usein kuinka onnettomuuksien kohtaamat ihmiset sanovat, ettei pelolle saa antaa valtaa. Ehkä ei, mutta tyhmän rohkea, uhmakas tai välinpitämätönkään ei ole syytä olla.

Kuva: Pixabay / kmicican