Omien varojen päätös muuttaa EU:ta peruuttamattomasti

Koronakriisin varjolla Euroopan unioni on ottamassa merkittävän integraatioaskeleen ilman laajaa periaatteellista keskustelua EU:n suunnasta. Päinvastoin Marinin hallitus on selvästi halunnut väistellä kansalaiskeskustelun käymistä asiasta.

Viimeinen näytös oli valtioneuvoston kansliasta käyty neuvonpito EU virkamiehen kanssa omien varojen sopimuksen ratifioinnista. Keskusteluun liittyvä muistio ja se ketkä keskustelua kävivät ja ketkä siitä olivat tietoisia, on päätetty julistaa salaiseksi.

Sen sijaan keskustelusta on valtioneuvoston nykytavan mukaan sopivasti vuodettu median kautta julkisuuteen varoitus paketin kaatamisesta ja siten haluttu vaikuttaa eduskunnan kannanmuodotukseen. Ehkä tällä ”noottikriisi 2.0:lla” on jo jotain vaikutusta ollut; sen verran erikoisia kevätjuhlaliikkeitä on eräänkin puolueen kannanmuodostuksessa nähty viikon sisään.

EU:n omien varojen päätös ja siihen sisältyvä elpymisväline on sitomassa suomalaiset veronmaksajat vuosikymmeniksi yhteisvastuulliseen velkaan ja korkeampiin jäsenmaksuihin. Lisäksi päätöksessä avataan ovi EU-tason verotukseen, joka ei myöskään olisi tullut kysymykseen kriisiajan ulkopuolella.

Suomen hallitus on perustellut EU:n elpymisvälineen hyväksymistä sen elvyttävällä vaikutuksella vientimarkkinoillemme ja poikkeuksellisuudella sekä kertaluonteisuudella. Pääosin Etelä- ja Itä-Eurooppaan suuntautuvalla paketilla ei ole merkittäviä suoria vaikutuksia vientiimme. Lisäksi keskeiset EU-johtajat ja instituutioiden edustajat ovat jo tulkinneet päätöksen uusien velkamekanismien mahdollistajaksi. Tämä riippumatta siitä kuinka jämyjä ponsia Suomen valtiovarainvaliokunnan mietintöön kirjataan.

Kun velkahana on kerran avattu, sitä on vaikea – ellei mahdoton- sulkea. Velan kasvun myötä kasvaa paine lisätä uusia omien varojen lähteitä eli EU-tason veroja yhteisen velan takaisin maksamiseksi. Muoviverolla aloitetaan, mutta putkessa on jo digiveroa, hiilitullia, päästökauppatuloja lento- ja meriliikenteeseen, pääomiin kohdistuvaa rahoitustransaktioveroa sekä yritysten veropohjan yhtenäistämiseen kohdentuvaa veroa. EU-verot uhkaavat vähentää eduskunnan budjettivaltaa ja päätösvaltaa, eikä meillä ole tälle toimivallan siirrolle kansanäänestyksessä annettua mandaattia.

Oli melko absurdia seurata hallituksen huolia Suomen kuljetuskustannuksille päästökaupan nopeutetusta laajentumisesta meriliikenteeseen, kun samalla viedään eteenpäin omien varojen esitystä, jossa sitä juuri tarvitaan uuden veron pohjaksi

Elpymisväline asettaa suomalaisten oikeudentajun kovalle koitokselle. EU-elvytyksen maksajat, mukaan lukien Suomi, ovat korkeamman veroasteen maita, kun taas siitä hyötyvät maat ovat useiden tilastojen valossa varsin lieviä verottajia. Taloutensa hyvin hoitavien maiden veronmaksajat maksavat jälleen kerran asiansa heikommin hoitaneiden maiden laskun. Kymmenien miljardien avustusten kohdemaat saavat näiden rahojen kautta väljyyttä kansalliseen budjettiin siinä määrin, että suunnitteilla on alle 25-vuotaiden verovapautta, kansalaispalkkaa, alennettua eläkeikää ja lyhennettyä työpäivää.

Elpymispaketti on romuttamassa unionin oikeusperustaa ja viemässä sitä moraalikatoon. Jäsenvaltioita kannustetaan leväperäiseen taloudenpitoon eikä markkinakuri luo enää painetta rakenteellisiin uudistuksiin.

Suurin häviäjä tässä järjestelyssä on EU itse. Kun itsenäisten jäsenvaltioiden eurooppalaista yhteistyötä yhteisten pelisääntöjen kunnioittamisen pohjalta vaaliva, vastuullisen taloudenpidon ja no- bail out-periaatteen pohjalta toimiva linja hylätään, katoaa järjestelmän legitimiteetti kansalaisille.

Kommentit

 • Matti

  Ei ole sellaista päivää, etteikö jossakin vaiheessa ole uutisoinnnista uutta veroa Suomen kansalaisille tulossa. Siinäkin on tarpeeksi sietämistä, mutta ku EU on vielä välissä nyhtämässä lisäksi loputkin eurot, mitkä sattuvat jäämään Suomalaisten taskuun, yleensä ei jää mitään. Jos oikein tiukille vetää, niin sen jälkeen ulosottovirasto tulee tutkimaan, että onkohan sukan varteen jotakin pimitetty. Tähän kansalaiset eivt mahda mitään, koska mielipiteen ilmaisu on otettu pois, jos et ole esim. lehden tilaaja, et voi mitenkään kommentoida jotakin asiaa. Vaikka tilaisi kaikki Suomessa ilmestyvät lehdet, niin sekään ei ole varmaa päästä ilmaisemaan kantaansa johonkin tärkeämpään asiaa.

 • Matti

  Ei riitä, että EU vetää Suomalaisilta tuhkatkin pesästä, mutta kun poliitikoistakin osalla on kädet valtion rahakirstussa kyynärpäitä myöten kaivelemassa, vieläkö heillekkin jäi jotain kirstun pohjalta. Kuten uutisoinnissa oli Sanna Marinin tapaus, jossa hänen perheelle ostetaan valtion varoista ”aamiaiseväät”. Epäilempä, että tuskin jää näihin aamiaisiin, koska eri uutisten mukaan Marinilla on asuntovelkaa näin köyhän mittapuun mukaan sievoinen summa. Että eiköhän valtion verorahoista löytyisi hänellekkin jotain avustusta. Kuten sanonta kuuluu; joka kerran keksitään, niin sitä aina epäillään.

 • Matti

  Mielestäni Marinilta ei näköjään selitykset lopu. Aiemmin ei tiennyt miehensä työpaikasta, eivät kuulemma kotonaan keskustele siitä. Nyt viimesimpänä tämä ”aamiaissotku” eikä luultavasti siitäkään ole Marinilla tietoa käytännöstä. Jne Nyt kansalaiset jäävät todennäköisesti odottelemaan seuraavaa selitystä .Mielestäni hyväveli verkosto siunaa tapauksen inhimilliseksi virheeksi, joka on annettava Marinille erittäin syvästi anteeksi, koska avustajakaartikaan ole pitänyt pääministeriä tilanteen tasalla. Joten mielestäni avustajakaartiin mahdollisimman nopeasti lisäystä monin veroin.

 • Matti

  Samaan hengenvetoon voi hyvin jatkaa Demarinuorten tuohtuminen, kun pääministerin ruuista syntyi kohu. Vähän etäämpää taaksepäin, kun Kokoomuksen Katainen väärensi joitakin papereita. Siinä ei kokoomus nuoret lotkauttaneet korvaansa Kataisen teolle, antoivat mennä vain olankohautuksella ohi. Olisikohan näillä molemmilla jotakin yhteyttä siitä, että mennään siitä mistä porsaatkin pääsevät läpi. Yhteispelillä se sujuu.

 • Matti

  Vielä kerran, kuten oli Päivän Lehdessä ollut kysymys ; saako joku syödä verottomasti. Itse sanoisin, että kyllä saa, jos ei pelkää kiinnijäämistä. Mutta usein kuitenkin käry käy jossain vaiheessa. Entäs nämä Marinin edelliset Pääministerit, vai kasvaako heidän syömänsä ” ilmaiset ateriat jo horsmaa”, jolloin verottajan pitkä käsi ei yllä heidän tekemisiinsä: Muistaakseni viisi vuotta on maksamattomien verojen vanhentumisaika.

Kommentointi on suljettu.