Annie mestariampuja

Jos elokuvamusikaali Annie mestariampuja vuolta 1950 sai Oscarin parraasta alakuperäsestä musikaalisävellyksestä ja oli eholla parraasta kuvvauksesta, lavastuksesta ja leikkauksesta, niin koko Kuopion kaupunginteatteri pittää palakita kuvitteellisella Veljmies-Oskarilla musikaalistaan. Oli nimittäin ihan jonnii verran uppee esitys. Olli-Matti Oinonen on ohjanna porukkasa huimiin suorituksiin ja kun mukana oli vielä paikallinen sirkus, niin vauhtia ja vuaralliseltahii näyttäviä tilanteita riitti.

Jo kevväällä, kun teatterin syksyn ohjelmisto julukastiin, laitto Ilkka viestin, jotta eiköhän lähetä kahtommaan tätä. No, iliman muuta. Eilen sittä törötettiin viijennessä penkissä, hyvillä paikoilla ja silimät levis ihastuksesta saman tien kun verhot veettiin pois lavan eestä. Piti uamulla het herättyä käyvä lukemassa kuka sen aiheutti ja selevis, jotta Mikko Saastamoinen apuporukoineen on tehny sen hienon ja vaikuttavan puvustuksen ja lavastuksen. Olin niin ihastuksissani, jotta Ilkan muistutus: oothan muistana laittoo kännykkään kovat iänet piälle, jotta kuulet musiikin yli, jos joku soittaa, meinas männä ohi korviin.

Lavalla tapahtu sammaan aikaan niin paljo, että ei meinanna keretä eikä kerennäkkää näkemään kaikkee. Vuan se minkä kerkes kahtomaan, hykerrytti. Silimiin etteen liihotti lehmäpoikia, inkkariloita, klovnia, akropaattia, välillä hienoja rouvia ja herroja ja vaikka mitä, huh huh. Kaikki musikaalin näyttelijät olivat kaupunginteatterin omia. Voijaan olla ylypeitä siitä, jotta lahjakasta sakkia oovat palakanna. Lavalla oli näyttelyn lisäksi laulua, tanssia ja jos jonniimoista taiteilua. Sirkuksen porukka piäs näyttämään ossoomistaan. En muistannakkaa, jotta semmonennii kun Kuopion Sirkus on olemassa. Vuan pittää perehtyä siihennii asiaan ja männä kahtommaan, kun kaipa ne joskus esittellöö taitojaan ja temppujaan muuallahii.

Musikaali perustuu tositapahtummiin. Netti ties kertoo, jotta Annie, alunperin Phoebe Ann Mosey (1860-1926) voitti 21-vuotiaana ampumakilipailuissa kuulusan ampujan, Frank Butlerin. Amor osallistu sammaan kissaan, ampu nuolet syvämmiin ja tietäähän sen mitenkä siinä käypi. Molemmat essiityvät sittä Buffalo Billin Villin lännen sirkuksessa. Annie kuoli 66-vuotiaana ja Frank oli siitä niin murheissaan, jotta kuukahti itekkii 18 päivee myöhemmin. Musikaali piätty onneks onnellisempiin hetkiin.

Esityksessä Annie ja Frank kilipailivat toisiaan vastaan savikiekkokisassa. Roikasivat ampua niitä katsomon yli. Sennii olivat huomioineet, jotta immeisiä kohti ei sua asseella osotella, tyhjällä ja toimimattomallakaa, niinpä ei tarvinna katsomossa kumarrella tai väistellä. Ampumista kahtoissa tuli mieleen omat ampumareissut isän kansa. Olokapiä oli monesti mustelmilla, kun hirvikivääri potkas ja näyttihän tuo Annietahii rytkäättävän. Kerran kävin ampumassa kylän poikain kansa savikiekkoja ja osuin niin hyvin, jotta nimesivät minut ylikykyälypiäks. Eilen sittä vasta kunnolla älysin, minkätähen pyssyllä ei miestä sua.

Musikaali kesti 2 tuntia 45 minuuttia väliaikoneen, eikä tullu pitkä aika. Orkesterin soitanta oli mukavoo kuunneltavoo. Nimirooliin esittäjät Mikko Rantaniva ja Natalil Lintala olivat kauniita, rohkeita, onnistuvat hyvin roolissaan ja osasivat lauloo. Lintalan kaunista iäntä ja laulua vois kuunnella joskus pelekiltäännii. Jos joku muukii pitäs nostoo esille, niin erityisesti tykkäsin Sari Harjusta, joka oli niin mainion ilimeikäs ja eläväinen vintiö Annien Minnie siskona. Mieleen jäi myös Antti Launonen Pawnee Billinä tilikkuvarkkuloissaan, Karri Lämpsä intiaanipiälikkö Istuvana härkänä ja ja ja ja… pitäs luvetella kaikki, kun jokkainen onnistu hienosti; monipuolista essiitymistaitoo piisoo koko sakilla.

Ilkka sano välaijalla, jotta seuroo lukkuunottamata hyvä kokemus. Se ei selevinnä kummanko suulla puhu, kun sillä sutkilla savolaisella on niin luonnonviärät leukaperät. Vuan kuitennii… olin mukavassa seurassa todistamassa, kun Annie mestariampuja osu napakymppiin. Tuommosta viihettä immeinen tarvihtoo, joten kauniit kiitokset Kuopion kaupunginteatterille!