Erlainen Joulu

Oon viettänä aina ennen Joulun kotmuassa ja osan isossa porukassa. Tänä syksynä piätettiin tyttären kansa viettee erlainen Joulu. Ostettiin matka Tallinnaan ja kun kerran lähettiin juhlimaan, piätettiin panna isolleen ja varattiin huone viijen tähen hotellista. Tallinnan hinnat on vielä sen verran evullisemmat, jotta ei hienokaa majotus maksa maltaita. Matkaan lähettiin uatonuattona het uamusta ja laivamatka kesti vuan kaks tuntia, joten oltiin perillä hyvissä aijoin.

Hotelli on kaapunnin korkein rakennus, joten sinne on heleppo suunnistoo ja piästiin kahenteenkymmenenteen kerrokseen, joten kaapuntia sai katella lintuperspektiivistä. Ei niin ylläällä osanna ies oikein hahmottoo mitenkä korkeella onkaa. Uattona sato vettä ja sillon oltiin ihan pilivessä. Helsingissä ei lähtiissä ollu yhtää lunta, joten eipä sitä ollu perillä yhtää sen enempöö, tuulijainen sen sijjaan oli meleko navakka.

Jouluvaloja oli joka puolella, muutamissa kuusissa kaupungilla oli valot ja tietenniippä Joulutori oli laitettu jouluseks. Se oli auki joka päivä uatonuatosta Tapaniin ja Stokmannillehii piäs ostoksille kaikkina päivinä.

Hotellin aulassa oli iso kuus, joka oli koristeltu melekolailla täyteen valakosävysiä koristeita ja ravintolassa olovan kuusen olivat koristelleet punasilla koristeilla, muuta ei tainna ollakkaa. Reissuun lähtijän ei kannattana tehä kotona mittää joulukoristeluja tai – valamisteluja. Yhen tontun jätin pöyvälle, kun sain sen töistä lahjaks, eikä otettu reissuunkaa mukkaa mittää muuta Joulusta kun hyvvee mieltä. Vuan sitä olihii sittä enempi.

Hotellihuone näytti ihan hienolta muuten, paitsi vessa oli kun akvaario. Koko huoneeseen päin olova seinä oli valakeesta lasista. Vuan kun huussiin pisti valot, niin huoneesta pysty meleko selevästi näkemään ja halutessaan seuroomaan kaikki siellä tapahtuvat touhut. Ja etteisen puolelta ovi oli peili, josta tosin näki oman varjosa läpi sissään ihan hyvin. Kylypyläosastolla olivat laittaneet naisten ja miesten suihkuhuoneen välliin samanlaisen seinän, vuan toimitin siellä asian noppeesti enkä jiänä tiirailemaan minkälaiset kulukuset mahtas kilikatella toisella puolella.

Höyrysauna oli tosi pien, vuan oli hyvät höyryt ja uima-altaalla passas vejellä niska jäpässä millon milläi tyylillä, kun satuttiin joka kerta semmoseen aikaan, jotta tilloo riitti. Jotkut makkailivat altaan laijoilla olovilla lepotuoliloilla kun etelässä ikkään, vuan aurinkorasvan oli tainneet kuitennii jättee kottiin. Vuan sitä piti vähä ihmetellä mitenkä immeiset ol tiputellu pyyhkeitään ja tossujaan lojumaan minne sattuu, vaikka ihan selevästi oli ilimotettu minhinkä käytetyt voipi laittoo. Ja suurin osa lomalaisista näytti olovan suomalaisia.

Uatoks varattii Jouluateria ja tarjolla oli monenlaista mahan täytettä. Ei siinä ollu tietookaa meijän Jouluruuista, vuan hyvälle maistu. Ja joulupukkihii kävi. Toi jokkaiseen pöytään hienosti koristellun piparkakkutalon lahjaks. Hississä huoneeseen männessä yks nainen sano, jotta se ei maistu lähellekkää samalle kun meijän piparitalot, vuan se jäi multa selevittämätä, kun piätin ruveta pari kuukautta sitten ruokarajotteiseks.

Oon ollu lähes kasvissyöjä, sokeriton ja maijoton, vuan kala kelepoo. Reissussa kuitennii pittää syyvä mitä miel tekköö, vuan eipä tuo mahottomasti muuta näyttänä tekevänkää. Ostin matkaan riisimaitoon tehtyvä suklaata, se maistu yhtä hyvälle kun tavallinen suklaa, vuan muutama pala riitti aina päivälleen. Niinpä tulin näkemään sennii, yhen mualiman suurista ihmeistä, jotta oon melekein vierottuna suklaasta.

Eipä se Joulu tuntuna Tallinnassa samalla lailla Joululta kun kotona. Välillä tuli vähä haikee mieli kotjoulua aatellessa, vuan oli mukava olla poikessa kaikesta hössötyksestä, ottoo rennosti, leppäillä ja herkutella valamiissa pöyvissä. Suosittelen muillehii. Nyt sittä vuan uutta vuotta ja uusia kokemuksia oottelemmaan.

Jätä kommentti

*