Kasvissyöjän hirvimoussaka

Sain vuos sitten semmosen piännouseman, jotta heitänpä lihat pois ruokavaliosta. Kalasta tykkeen erityisen paljo ja se on niin terveellistä, että siitä en halunna luopua. Semmosella ruokavaliolla olovia taijetaan sannoo pesco-veketaristiks. Aloin syömään linssiä, kikherneitä ja entistä enempi erilaisia terveellisiä kaalia. Viilittii vaihoin soijajukurttiin. Piakkoin rupesin huomoomaan, jotta aloin muistuttoo ilimalaivan kapteenia… tai ehke kuitennii perämiestä ja aloin olla enempi pasko-veketaristi.

En antana silti periks, jatkoin valihtemallan linjalla, vuan jätin pahimmat ilimalaivoin aiheuttajat poikkeen. Kesän alussa lisäsin kasvisvalikoimaan hiillosmakkarat, kun sisko sano, jotta eihän niissä oo lihhoo olemassakkaa.

Yhtenä päivänä olin sittä kerreemässä omenoita kummipoijan pihapuista. Hän on mehtämies ja anto mulle pussillisen hirvijauhelihhoo. Siinäpä joutuhii syvällisiin mietintöihin, jotta mitenkä hirvi soppii tähän kasvissyöntiin. Vuan selevis, jotta riistaelläimet on metänviljoo ja viljathan soppii paremmin kun hyvin. Rupesin jo innossan haikailemmaan sorsa- tai mehtopaistin perrään.

Kun hipsin hirvipussin kansa kottiin, tuli mieleen, jotta nytpä tekasen moussakoo. Immeiset julukasoo lokiloissan ruokaohjeita, joten piätin minähii osallistua talakoisiin ja jakkoo resetin makosaan hirvimoussakkaan. Tässäpä tulloo:

Moussakaan tarvitaan munakoisoo, jauhelihhoo (tässä kasvissyöjätappauksessa metänviljoo), pottuja, paseerattua tomaattia, sipulia, erlaisia mausteita, valakokastiketta ja juustoruastetta. Jotkut laittaa pinaattiahii tai kesäkurpitsoo. Jos et pärjee tällä aineluettelolla, eti netistä itelles sopiva resetti. Siellä luppoovat, jotta tämä muheva vuokaruoka on takkuuvarma valinta päivällispöytään.

Jos valakokastike yököttää jo pelekkänä ajatuksena ja karvaana koulumuistona, jätä se pois ja mieti mikä ois enempi oman suun mukasta. Vinkki: tomaattimössöön voipi sekottoo vaikka kaurakermoo ja kastike on siinä. Viipaloi munakoisot, rippauta suoloo piälle ja paaha ne uunissa. Sillä aikoo kun ne hikkoiloo, ruskista sipulit ja metänvilja, lissee tomattikermamössö ja mausta ainahii suolalla ja pippurilla.

Jos oot tehnä niinkun minä ja myönä isomman vuokas muka tarpeettomana ja halavalla kirpputorilla, on jälellä vuan pienempi. Pinnoo siihen vuoronperrään munakoisosiipaleita, pottuja, soossia ja juustoruastetta. Laita sitä reilusti piällehii. Ai niin, tomattiviipaleita voipi laittoo juuston alle, joten kuavi juusto pois, jotta tomaatit suapi sen alle.

Pienehkö vuoka suattaa tulla moussakatarpeista kukkuroilleen, joten laita vuoka varuilta pellille ylvuotoin varalta.

Kato kellosta millonka eväs on valamista, mäne maha kurniin ja ves kielellä kiikkustuoliin oottelemmaan ja virkkoomaan vaikka mandaloita (tosi nättiä pitsipyörylöitä, joihin virkkuukoukuttuu).

Havahu reilun tunnin piästä lievään palaneen katkuun. Kiirehi kirroillen vetämään ylkiehunu, poriseva moussaka uunista. Onnittele ihtees kun hoksasit laittoo vuokan pellille. Likkoo hienoin patalappus yltäpiältä rotjaatunutta vuokoo nostaissas ja polta näppis, kun yrität nostoo pellin likkoomaan, epähuomiossa paljain käsin.

Polta sittä ahneuksissas vielä kielessii. Huomoo ilokses, että juustokuorrute ei maistu just ollenkaan palaneelta. Vuan sittä havaihet, jotta munakoisoviipaleet maistuu vähä kitkerälle ja niljakkaalle, mieleen tulloo jostai syystä erikeepperveessä uitetut lautasliinat.

Ongi munakoisot pois lautaseltas ja kaivele sittä kaikki hitusen koiran oksennukselta näyttävät koisoretaleet vuokastakkii piojätteeseen. Oo mielissäs, kun laitoit moussakaan pottuakii, jiäpi metänviljan lisäks vähä muutahii purtavoo. Tunne hetki huonoo omatuntoo, kun oot vähentämisen sijjaan lisännä mualiman pilloovoo ruokahävikkiä. Vuan totta puhuvat netissä, sillä loppuisa lopuks piäset nauttimaan makuhermoja hivelevästä ja suussa sulavasta vuokaruuasta. Eiku vuan pon apetit!