Pääsiäisloma mummolassa

Olipa mummolla mukava Piäsiäinen. Pikkuneitit 4,5 ja 2,5 olivat vanahempineen kylässä. Eipä sitä ennen arvannakkaa miten tärkee ja yks elämän parraimmista asioista on olla mummo. Mummotettavat assuu sen verran kaukana, jotta tavataan muutaman kuukauven välein, vuan korttia laitan melekein joka viikko, vanahempasa laittaavat tytöistä videoita tai kuvia ja tietenniippä soitellaan.

Ja sitten kun tavataan, otetaan kaikki ilo irti yhessäolosta ja tehhään yhessä mukavia muistoja. Tällä kertoo tehtiin jottai ihan uutta, kun käytiin isomman neitin kansa elokuvissa. Kokemus oli neitille elämän ensimmäinen ja jo mainosten näkeminen isolta valakokankaalta oli elämys. Risto Räppääjä oli välillä vähä pelottava, kerran piti männä piiloon mummon selän taakse ja loppuelokuva oli mukavampi kahtoo sylistä käsin. Kaikki laulut mäni tanssiissa, pikkupussi karkkia riitti hyvin koko elokuvan aijaks ja kuulema ol mukavoo.

Meillä on tapana leipoo pullia isomman neitin kanssa. Viimeks oli pienempikkii jo mukana, mutta nyt sattu leivonta päiväunniin aikaan, joten leivottiin isomman kansa kahelleen. Tehtiin pullia, vaikka isomman toiveena olikii lieskan leivonta. Vuan tehtiin myö niitähii, kun jäi yli pottumuussia. Perinteisesti isompi neiti alustaa pullataikinan melekein loppuun asti ja kaikkee mausteista lähtiin maistetaan ”ihan pikkusen”. Kardemumma piti sylykee pois pahanmakuisena ja suoloo otettiinnii alun perin vuan pari hitusta, mutta taikina maistu jokkaisen jauhonlissäyksen jäläkeen ja joka kerran kun tarkastettiin, joko se on kohonna tarpeeks.

Tällä kertoo melekein kaikki pullat olivat erilaisia. Taikinasta piti tehä pitkiä tankoja, jotka kieputeltiin monniin muotoihin, esmerkiksi kiärmepulliksi. Homma kävikii taitavasti, kun kotona oli tehty monenlaista muotoo ja kuvioo muovailuvahasta. Kaks lettipullookii hiän väkerti ja toisen ihan omalla persoonallisella tavalla.

Lasten kanssa käyvään monesti leikkipuistoissa tai muissa huvituksissa. Myö käytiin ensimmäisenä päivänä lähimetässä, jossa on paljo polokuja. Kun muina päivinä kysyttiin minne männään, vastaus oli mehtään. Siellä riittää piiloja, mäenlaskua, kiipeilyä ja tasapainoilupaikkoja. Keli oli sen verran lauha, jotta synty isoja rapakkoja. Yhessä piti tietysti käyvä kahloomassa talavikenkineen sukat märäksi. Ymmärrän hyvin innostuksen rapakkoihin, kun mänen itekkii, vuan ymmärrän jo, jotta jalassa pittää olla kumpparit.

Mummo kävi lainoomassa muutaman kirjan ja niitä luettiin monneen kertaan. Etennii kirja, jossa korkeet paikat pelottivat aluks, kiinnosti kovasti pienempee neitiä. Lapsille lukeminen ja kuvviin tutkiminen on melekein parasta yhessäolloo. Kumpikii suapi lähheisyyttä, kun luetaan sylikkäin tai vierekkäin.

Suklaamunat kuuluu piäsiäiseen ja olihan mummohii niitä varanna. Sunnuntaiuamuna niitä sitten sai ja ois suana syyväkkii, vuan neititpä oottikii ihan omatoimisesti vanahempiin herreemisen ja uamupalan ja vasta sitten maistettiin munia. Suklaata enempi tais tosin kiinnostoo munan sisällä olleet lelut.

Isompi neiti halus joka ilta nukkummaan mummon viereen, mutta kaksiossa se on hankala järjestee, kun aikuiset valavoo pitempään. Viimeisenä iltana sovittiin, jotta neiti männöö ensin nukkumaan makkariin ja hänet kannetaan sitte patjoineen mummon viereen, ja se sopi. Voipi arvata oliko mummolla kyynel silimässä, kun pieni laitto yöllä kätesä mummon kätteen. Joka uamu pienet kipaisivat heti herättyään mummon viereen ja siinä suatto sitten vielä ottoo pienet torkut tai muuten vuan kuuhottoo lähekkäin.

Eilen kultaiset vanhempineen lähtivät kohti kotia. Isompi näytti sormilla, että ois pitänä olla kuus yötä, neljä ei ihan riittänä. Vuan parin kuukauven piästä mummo lähtöö kahtomaan mitenkä se kevät on tullu etelämpään. Tällä hyvällä mielellä, pienten hallausten lämmöllä ja mukavilla muistoilla sujahtaa päivät ilosesti siihen asti.

Kommentit

  • Tuula Kyyrönen

    Olet varmaan hauska mummo, lasten rakastama!
    Leikkimieli säiyköön!

    • Tuula Ärväs

      Voi kiitos! Mummous on yksi parhaista ja tärkeimmistä asioista elämässä. Eikä koskaan pidä kasvaa niin aikuiseksi, että kadottaa taidon hassutella.

Kommentointi on suljettu.