Siat muuttaa Suomeen

Tuas on Suomeen levittäytymässä uus muahanmuuttajaryöppy. Lehessä huastovat, jotta villisiat on levviimässä enempi meijän kulumillehii. Niitä on ollu Etelä-Suomessa jo pitempään ja tiällähii jonnii verran, vuan nyt oovat valtoomassa meijän asuinsijat.

Jospa polliisit rajottasivat niihin levittäytymistä niille aluveille, joissa pystysivät valavomaan lähempöö ja paremmin niihin touhuja. Joskus siat asettuu majjailemmaan peltoin ja peruna- ja juuresmaihin lähistölle, ja käyvät siitä käsin verottamassa pahastikkii sattoo. Villisiat voipi vahingoittoo laitumia ja nurmikoita, kun tonkiivat sieltä kastematoja, kotiloita ja hyönteistoukkia. Ruotsissa oovat tuhonna jopa jalakapallokenttiä.

Tässä sika-asiassa ois nyt syytä käyttee apuna niitä katupartioita. Voisivat pikimmiten siirtyä viljelysmaihin ja kenttiin laitamille pitämään huolta, jotta ei piäse mittää ikävee tapahtummaan. Iisalamessa oli kokkeilleet lippusiimoo kasvimuan ympärille ja oli vielä sivelleet sen siiman pahanhajusella partaveellä. Eipä ollu sika männä siiman sisäpuolelle, ympäryksen oli siitäi eestä kävelleet ihan mustalle mullalle. Voishan sitä soveltoo niin, jotta nahkatakkimiehet sipasoo menneniä vähä reilummalti leukaperriin ja lähtöövät sittä yhteisen hyvän nimissä siankarkotukseen.

Vaikka tietäähän sen tästä ihmismualimasta, jotta yhteenotoilta ei tässäkää tappauksessa voija välttyä, väkivaltasiltakkaa. Ja senpä tähen pitäs ruveta vahvistammaan rajavalavontoo ja toisekseen pitäs hoitoo nuo kottoutusasiat. Venäjältä oovat kuulemma tulossa meille, jotta pitäs selevittee kieltaitoasijat. Röhkiivätkö rastuita vai ruppeevatko piakkoin pärjeemään selevällä savolla.

Toinen tähellinen asia on se, jotta osoovatko toimia muassa muan tavalla. Tiällä ei sua jättee muastoon merkkijä itestään. Tonkimisjälet ja kuluku-urat pitäs jättee tekemätä. Eikä tiällä sallita rypemiskuoppia eikä savisia kylenkyhnytyspuita. Sikkoin tulossa on vielä riskinä sikaruton levviiminen meille. Ei sua tuuva semmosia tautija, Suomi halutaan pittee puhtaana kaikenmualiman ylmiäräsistä tautiloista.

Pitäs muistoo selevittee sehhii millee asialla mikähii sika on tänne tullu. Niitä tuntuu nyt tulovan etelästä kaakosta ja pohjosesta. Osan väittäävät olovan luontaista levinnyttä kantoo, osa on tarhakarkureita. Pitäs suaha pikimmiten pallautettuva ne tarhakarkurit sinne mistä on tulleettii. Eivät varmasti oo oikeella asijalla tiällä.

Villisikauros eli karju ellää enimmäkseen itekseen, erakkona. Se jättää lauman kun tulloo sukukypsäks ja ottaa sitte yhteyttä laumaan kun emakoille tulloo kiima-aika. Se ossuu ylleesä joulukuulle, kertoo netti. Siinä tulloohii sittä ihan tappelu, kun kiistellään mieleisistä emakoista. Kun siitoshommat on selevitetty, karjut lähtöö tuas ommiin olloisa. Ei se näköjään oo hirveen kaukana tuo elläimiin käyttäytyminen joistai immeisistä.

Ja jotta ossootta tunnistoo, niin selevitänpä vähä ulukonäköasijoitahii. Se erroo jonniiverran ihan kotimaisesta siasta. Aikuinen villisika on talavella ruskeenmusta tai mustanharmoo ja kesällä vaaleenharmoo. Sillä on tihhee turkki, jossa on paljo pitkiä harjaskarvoja. Talaviturkki on lyhyt- ja tihheekarvainen. Karjun peitinkarvotus voipi keskikesällä olla hyvinnii vähästä, ja elläin suttaa silloin näyttee vaaleelta ja melekein kaljulta. Suattaa olla varsinnii kesäaikaan hankala erottoo, vuan kannattaa kahtoo sillon nuamoo, kun kesysialla on lyhempi kärsä.

Immeiset aatteloo tässä sika-asiassahii monella lailla. Osa on sitä mieltä, jotta Suomen luonto kuuluu kaikille elukoille ja osa ois ajamassa villisikoja kokonaan pois, eli metästämässä ne sukupuuttoon. Toiset ottaa niitä pihalemmikikseen ja syöttäähii niitä. Niihän se on, asija kun asija, aina riittää mielpitteitä ja näkökulumia. Enpä ota kantoo puolesta enkä vastaan, mahollisia eri näkökulumia vuan mielessän valottelin..

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Hyvä huomio uusista tulokkaista. Villisikakarjujen käsittelyssä kannattaa kodinturvajoukkojenkin käyttää harkintaa.

    • Tuula Ärväs

      Kiitokset kommentista. Totta kirjotat. Tosin käytin väärää termiä, tarkoitin näitä paljon nyt esillä olleita katupartioita, joka käsittääkseni on vähän eri asia kuin kodinturvajoukot.

Kommentointi on suljettu.