Tätikeitto

Elämän vastoinkäymisissä, sairastuissa tai ihan vuan ikkääntyissä suattaa huomata, jotta ois pitänä viettee enempi aikoo lähheisten kansa ja nauttia enempi elämästä rahankerruun sijjaan. Nuo ajatukset nousivat mieleen ja keskusteluun eilen illalla, kun oltiin siskonpoikan Teemun ja hänen vaimosa järjestämässä tätien keittoillassa.

Keitettävänä oli Teemun kolome tätiä, äiti, mummo ja anoppi. Ja ilta alako niin, jotta tätit kuletettiin autokyyvillä keittopaikalle, muut tulivat omine kyytinneen. Tervetulomaljoja nostaissa Teemu piti puheen, jossa muun muassa sano meijän kaikkiin auttaneen heitä ja nyt halusivat antoo jottai takasi. Muutamia vuosia sitten hyö rakensivat talon ja oltiin joskus mukana raksalla, ainahii olovinnaa jottai tekemässä + puutalakoissa ja sen semmosissa. Ei niitä tehä velaks, kun myö tykätään touhuta yhessä ja auttoo toinen toisijaan, vuan silti oli mukava suaha keittokuhtu.

Iltoo vietettiin rillituvalla, jonne oli katettu kaunis pöytä. Suatiin ah niin hyvvee ruokoo mahat täyteen ja syyvessä jutut kuluki omasta lapsuuvesta lapsenlapsiin ja muihin hyvänmielen juttuihin. Vaikka siihen, jotta voisko sitä syyvä lammasta, jonka lapsenlapset on nimennä mummon mukkaan. Nurkassa rätis takkatuli ja taustalla soi mukava musiikki.

pöytäJa kun keitettävät oli maustettu hyväks, niin sittähän se alako se keittohomma. Pakkasta oli vajjoo kymmenen astetta ja pihalla palju täynnä lämmintä vettä. Sielläpä passas saunan jäläkeen loiskutella. Isomummohii oli luvattu nostoo paljuun, vuan myö jiätiin kuitennii istuksimmaan takkatulen iärelle, kun en voina tällä kertoo osallistua keittohommaan.
Teemu oli meijän seurana, minkä välillä kävi tarjoomassa keitettäville vettä ja kuohuviiniä, jotta keiton lihat varmasti marinoitu hyväks sisältäpäin. Myö huasteltiin sisällä kolomelleen erilaisista elämänasioista, nuistakii alakuun mainituista arvoista, mikä on tärkeetä elämässä ja mistee sittä tulloo immeiselle hyvä mieli.

Keitettävät istu pipot piässä paljussa tekemässä justiisa sitä mikä oli sillä hetkellä tärkeintä eli nauttimassa lämpimässä veessä lillumisesta. Teemu oli tilanna tuulettoman kelin ja kirkkaan tähtitaivaan ja toive oli totteutunna. Pihalla oli lyhtyjä ja ulukotulia ja muaseuvun hiljasuus ympäröi meitä. Ihan täyvellinen ilta.

palju

Loppuillasta, kun viimesettii oli malttana kavuta hyvin murreutettuna pois kattilasta ja osa jo lähtenä ajelemaan kottiin, paikalla oli ennee kolome tätiä ja siskonpoika vaimoneen. Takkatuli, kynttilät, levollinen mieli, muistot ja muut jutut loivat tunnelman, josta ei ois malttana lähtee pois. Mietittiin siinä muun muassa sitähii, jotta voiskoon sitä hyväksyä pyöreen pulumahasa ja olla siitä jopa ylypee. Vuan pitihän se isäntäväkikii piästee nukkumaan, varsinnii kun Teemu kyyvitti tätit vielä kottiinnii.

Tuommosista ikimuistosista illoista toivosin muihinnii piäsövän nauttimaan. Sen tähen suosittelen miettimään mittee sinä voisit tehä lähheistes kansa, eikä pelekästään miettimään vuan totteuttamaannii, jotta et tarvihtis katua ja harmitella sitten kun oot jo myöhässä. Niitä tässä mietin itehhii ja toivon, jotta kevväälle suunnitellut kusiaispesän avajaiset totteutus Viänälänrannassa.

Oon kiitollinen siitä, jotta isomummon esmerkki huolenpiosta ja yhessäolon tärkeyvestä ja isoukin esmerkki toisten auttamisesta kantaa sukupolovesta toiseen. Raksamuistoin lisäksi mielessä on monet kesäolympialaiset, Joulupäivän vakiokokkootumiset, pihatalakoot, Pisalle kiipeily, rippipyhät sun muut juhlat sekä lähheisten tuki myös huastavammissa elämäntilanteissa. Niitä rikkauksia ei sua rahalla. Syvämmelliset kiitokset Annalle ja Teemulle, kun kutuitta meijät keitettäviksi nauttimaan uppeesta illasta, lepposasta tunnelmasta ja lämmöstä, jonka suapi aikaan vuan talavi-illan hämärä, kaunis takkatuli ja hyvä seura.

takka

Kommentit

  • sukusoppaa rakkaudella

    Iso KIITOS! Voiko me kaikki muistettaisiin omia läheisiämme joskus samoin. Olisi hyvä pysähtyä ja koota läheiset yhteen ja antaa mahdollisuus onneen. Ehken elämä varmasti tuntuisi elämältä ja huomaisi miten rikas sitä onkaan.
    Jutustasi ja kuvista sain hyvänmielen.

    • Tuula Ärväs

      Ihmissuhteet on yksi elämän tärkeimmistä ja sitä rikastuttavista asioista. Kiitokset sinulle kommentista, joka toi minulle hyvän mielen.

Kommentointi on suljettu.