Aika Päivä

Kellot siirrettiin talviaikaan lokakuun lopussa. RIISA järjesti yhdessä Suomen Kellomuseon kanssa Aika Päivä -tapahtuman lauantaina 28.10., jossa asiakkaat saivat arvioituttaa kellojaan RIISAn Monitoimitila Mosaiikissa. Kelloarvioinneista vastasivat Suomen Kellomuseon kellohistorian asiantuntija Veikko Ahoniemi sekä kello-ja kultaseppä Jan Roos. He kertoivat kellojen historiasta ja antoivat tietoja niiden iästä, materiaaleista sekä valmistajista.

Kellohistorian asiantuntija Veikko Ahoniemi.

Kello- ja kultaseppä Jan Roos.

Asiakkaita oli maltillisesti, mutta jokainen sai sen myötä olla rauhassa asiantuntijan vieraana. Aika uskomaton taito ja asiantuntemus noilla miehillä on! Parhaimmillaan pelkällä vilkaisulla pystyvät sanomaan kellokoneiston valmistusmaan. Hämmästyttävintä taisi olla hetki, kun eräässä kellossa oli vuosileima Z6, ja Veikko Ahoniemi pystyi siltä istumalta ajoittamaan sen vuoteen 1953… Itsekin olen jonkin verran hopealeimojen kanssa tekemisissä, mutta vielä on melkoisesti matkaa tuollaiseen ammattitaitoon.

Aika Päivä -tapahtuma kiertää vuosittain eri puolilla Suomea. Veikko Ahoniemen ja Jan Roosin mukaan savolaisasiakkaat olivat helposti lähestyttäviä ja mukavan puheliaita. Kellojaan tuoneet eivät istuneet hiljaa, vaan kertoivat kellojensa taustoista, mikä oli tietysti asiantuntijoille mukavaa tietoa. Kiitosta tuli myös siitä, että asiakkaat tuntuivat aidosti kiinnostuneilta ja miltei kaikki tekivät saamistaan tiedoista muistiinpanoja. Kelloja tuli päivän aikana mukavasti laidasta laitaan: oli seinäkelloa, taskukelloa, rannekelloa ja pöytäkelloa.

Yhteistyö RIISAn ja Suomen Kellomuseon kesken tuntui mutkattomalta, mutta mitä mieltä olet,
olisiko tällaiselle tapahtumalle kiinnostusta toistekin?