Galleria Ars Libera avattu!

…ja samalla käynnistetiin Ars Liberan 60-vuotisjuhlavuosi. Gallerian avaamisesta ja sen merkityksestä sekä kaupungille että koko Suomen kulttuurikentälle oltiin ilmeisesti tietoisia, sillä kulttuuriväkeä ja kaupungin edustajistoa oli paikalla mukavasti. Hämärään tilaan asteli tuon tuosta lisää vieraita Johanna Väisäsen Kesäteatteri-mediainstallaation vallatessa kahden kerroksen näyttelyseinät.

Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko.

Kuopion Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtaja Timo Kokko kätteli vieraat ovensuussa hymyillen ja toivotti tervetulleeksi; tätä hetkeä oli odotettu. Taiteilijat olivat puunanneet talkootyöllä tilan galleriakuntoon. Jännittynyt tunnelma taisi kaikilla laueta, kun tila täyttyi odotetuista vieraista.

Antti Immonen ja Timo Kokko. Herroilla avautui muuten yhteisnäyttely Lapinlahden taidemuseossa Eemilissä.

Timo Kokko kertasi Ars Liberan alkuaskelia. ”Me allekirjoittaneet olemme päättäneet perustaa Kuopion Kuvataiteilijat r.y. (puhuttelunimi ARS LIBERA) nimisen seuran. Seuran kotipaikka on Kuopion kaupunki ja on seuran tarkoituksena taiteen, erikoisesti kotiseutunsa kuvataiteen tunnetuksi tekeminen ja sen edistäminen, yksityisen ja yleisen näyttelytoiminnan tehostaminen, keskinäisen yhteistoiminnan ja ammattitaidon kehittäminen. Kuopiossa huhtikuun 27 pnä 1958.”
Perustamiskirjan allekirjoittivat ensimmäinen puheenjohtaja Kaj Michael sekä Oka Karvonen ja Unto Heikkinen. Seuran perustamiskokoukseen osallistuivat edellämainittujen lisäksi Tauno Gröndahl, Juha Järveläinen, Pentti Leskinen, Väinö Nevaluoma, Saila Niskanen, Helvi Pitkänen, Hilkka Sipilä ja Veijo Tuomainen. Perustajajäsenistä joukossamme on enää viimeksi mainittu. Sain yllätyksekseni Veijo Tuomaiselta viime keväänä henkilökohtaiset kiitokset.

Juhlavuoden avasivat kuraattori Veikko Halmetoja sekä Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko.

Timo Kokon puheenvuoron jälkeen juhlavuoden kuraattorina toimiva Veikko Halmetoja kiitteli Ars Liberaa uraauurtavasta työstä. Tiloihin liittyy aina vallankäyttöä. Taiteilijoille täysin maksuton (ei näyttelyvuokria tai myyntiprovisiota) näyttelytila on harvinaisuus, jonka toivoisi kuitenkin yleistyvän. Taiteilijavetoisia gallerioita on vähän. Halmetoja heitti ilmaan ajatuksen: Kuinka pienessä kaupungissa pystytään yhdistysvoimin näin hienoon tekoon? Miten suuremmassa kaupungissa tämä ei onnistu? Hän sanoi, että Ars Libera on tehnyt mahtavaa työtä ja että se on huomattu sekä paikallisesti että kansallisesti. Moni oli kuulema sanonut Halmetojalle tietävänsä, että tämä oli tulossa avaamaan Galleria Ars Liberaa Kuopioon. Kuopio näyttää hyvää ja ajankohtaista esimerkkiä.

Veikko Halmetojan mukaan juhlavuodet ovat tärkeitä rajapyykkejä. Ne on tärkeää nostaa esiin, sillä silloin voidaan pohtia mennyttä, ottaa opiksi, olla ylpeitä ja suunnitella tulevaa, uusia suuntia. Ars Libera on ottanut upean askeleen kohti seuraavaa vuosikymmentä. Kuten Halmetoja sanoi: ”Olkoon ilta hauska ja ikimuistoinen, jota muistellaan vuosien päästä.”

Avajaisvieraat osallistuivat tahtomattaan varjokuvillaan Johanna Väisäsen Kesäteatteri-mediainstallaatioon.
Siitä lisää seuraavassa postauksessa.