Graffitisatama

gs-7

Harva tätä nykyisin enää tietää, mutta seurailin aikoinaan graffititaidetta enemmänkin. 2000-luvun alussa tuli useampana kesänä vierailtua Pipefesteillä, silloin kun festari vielä oli pienimuotoinen ja tapahtuma järjestettiin Vuokatissa. Sitä kuulkaa filmikameralle tallentui lähes jokainen paikalla maalattu graffiti. Lukioikäisenä kirjoitin esseitä graffitien puolesta. Sittemmin aktiivinen seurailu on jäänyt vähemmälle, kunnes Jyväskylässä innostuin verestämään vanhoja muistoja, kun kaupunkiin avattiin ensimmäinen laillinen katutaidetunneli. Tunnelin myötä katutaiteeseen on alettu suhtautua positiivisemmin ja se on levinnyt ympäri kaupunkia.

gs-6

gs-5

gs-12

Kuopion katutaidetilanteesta en ole juurikaan perillä, mutta kun näin ilmoituksen Graffitisatamasta ajattelin, että tämähän olisi hyvä keino käydä kurkistamassa kädenjälkiä. Katutaideyhdistys Urbaani järjesti yhdessä Cafe Sataman kanssa kilpailun, jossa aiheina olivat Kuopio ja Kuopion satama. Teosten valmistumista sai käydä seuraamassa 29.6. Valmiita teoksia pääsee katsomaan Viinijuhlien ajan (1.7.-9.7.) Cafe Sataman terassilla, missä voi käydä äänestämässä omaa suosikkiaan. Voittaja saa pääpalkinnoksi myöhemmin kesällä keskustan kiinteistössä järjestettävästä katutaidetapahtumasta seinäpaikan, johon sisältyy 500€ palkkio, maalaukseen menevät maalit sekä mahdolliset majoitus- ja matkakulut.

gs-11

gs-9

gs-4

gs-3

gs-8

gs-10

Oli hauska katsoa eri tekijöiden kädenjälkeä. Toiset spreijasivat tasaisia väripintoja, toiset monta maalauksellista kerrosta. Minusta on hienoa, että tällaisten julkisten graffititapahtumien myötä tämä usein paheksuttu maalausmuoto alkaa kantaa positiivista hedelmää ympäri Suomea.

Millainen suhde teillä on katutaiteeseen?