IngDesign – Ammattina kulttuuri

Vaatetusmuotoilun ja stailauksen opiskelijoiden osapuvustus Minna Kettusen ohjaamaan ja käsikirjoittamaan näytelmään Jaetun maan lapset (Alapitkän nuorisoseura).

Kuopion kaupunginkirjastossa on parhaillaan esillä Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen, nykyisen Ingmanedun opiskelijoiden työnäyttely. Esillä on eri osaamisalojen esimerkkejä: graafinen suunnittelu, audiovisuaalinen viestintä, kuva- ja mediataide, puumuotoilu- ja puusepänala,  tekstiilimuotoilu- ja sisustusala, vaatetusmuotoilu- ja stailausala sekä valokuvaus.

Luonnoksia Jaetun maan lapset -näytelmän puvustukseen.

Anu Markkanen. Vaatetusmuotoilu- ja stailaus.

Olen itse valmistunut aikoinaan samasta koulusta kuva-artesaaniksi ja tiedän, että kulttuuriala on haastava. Sillä harvoin suoraan työllistytään mihinkään (ellei yrittäjäksi) ja kulttuuriala vaatii paljon luovuutta, osaamista, itsevarmuutta ja itseluottamusta työllistääkseen itsensä. Tämän vuoksi oli mukava käydä katsomassa millaisia töitä entisen kouluni opiskelijat ovat saaneet aikaiseksi. Tämä on myös yksi keino saada omaa osaamistaan esille.

Etualalla Sara Seppäsen veistos. Kuva- ja mediataide.

Regina Kokhno. Kuva- ja mediataide.

Mirelle Heiskanen. Kuva- ja mediataide.

Petteri Nupponen. Valokuvaus.

Heidi Lappalainen. Valokuvaus.

Valokuvaus on mielestäni yksi vaikeimmista taiteenlajeista. Nykyisin kaikilla on jonkinlainen kamera käsiensä ulottuvilla. Kaikki ottavat valokuvia. Erottuakseen joukosta täytyy olla näkemystä ja osaamista ottaa vaikuttavia kuvia. Tässäkin näyttelyssä oli kahta kategoriaa: dokumenttikuvia ja taidekuvia. Yläpuolella olevista kuvista tulee välittömästi mielleyhtymä 1600-luvun alankomaalaisiin asetelmamaalauksiin. Alapuolella esimerkki dokumenttikuvauksesta. Urheilukuvaaminen on myös ihan oma taiteenlajinsa. Siinä tapahtuu usein paljon ja liikkeet ovat nopeita. Valokuvaaja ei voi ohjata kohdettaan, vaan siinä tulee olla koko ajan kuvausvalmiudessa, jotta saa napattua tilanteesta vaikuttavan ja jollain lailla kertovan otoksen.

Saimi Airaksinen. Valokuvaus.

Alla olevassa valokuvassa yhdistyy muotokuvaus ja taide. Yhdistämällä valokuvaan tekstiä, runo tai ajatus, saa tavanomaisesta muotokuvasta jotain muuta.

Annukka Miettinen. Valokuvaus.

Olen ylpeä Ingmanin monipuolisesta kulttuuri- ja käsityötarjonnasta. Näyttelyn töiden perusteella osasta opiskelijoista tullaan varmasti vielä kuulemaan, mikäli he jaksavat jatkaa valitsemallaan tiellä ja tehdä töitä unelmiensa eteen.

Petra Eskelinen. Tekstiilimuotoilu- ja sisustusala.

Vasemmalla: Vilma Hokkanen. Oikealla: Henna Saastamoinen. Tekstiilimuotoilu- ja sisustusala.

Veera Suihkonen. Tekstiilimuotoilu- ja sisustusala.

Koivuvalaisin: Toni Stedt, Puumuotoilu ja puusepänala. Alla oleva matto: Tanja Butilkin, Tekstiilimuotoilu- ja sisustusala.

Takana vasemmalta oikealle: Veera Suihkonen, Tiina Salminen, Marita Rautiainen. Edessä: Marita Rautiainen ja Tanja Butilkin. Tekstiilimuotoilu- ja sisustusala.

IngDesign -näyttely esillä Kuopion kaupunginkirjastossa torstaihin 9.2. saakka.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos – oli kuin olisi itse käynyt näyttelyssä.

  Kommentoin äsken yksityisin miettein Hannu Musakan blogia, missä hän kyselee, onko käsillä tekemisen taito katoavaa perinnettä. Käsillä ja kynällä näytetään osattavan tehdä edelleenkin – Karjalaispoika mainitseekin nämä ammattialat.

  Oikein hyvä! kiitos taiteentuntijalle asian esiin tuomisesta.

  (En laittanut nyt peukkua – jätän sen epävarmoissa tilanteissa klikkaamatta. Niitä ovat yleensä se, että esittelystä saattaa jäädä kuvauksen kohteena oleva tekijän oikeus tarkastelematta
  – maallikkona olen uskossa, että (taide)teoksen, kuten maalauksen / taulun tai patsaan, kuvan julkaisemiseen tarvitaan lupa? saatan muistaa väärin)

  Hyvä juttu ei tosin kommentoimalla parane

  • Henna Hietainen

   Hei Eino! Kiitos kommentistasi. Ei käsillä tekeminen oman kokemukseni mukaan ole mihinkään katoamassa. Itse asiassa luulen että tilanne on päinvastainen – sähköisen median ja tekemisen aikakaudella syntyy tarve tehdä vastapainoksi jotain käsillä. Oli se sitten piirtämistä, maalaamista, valokuvausta, puutöitä tai vaikka risusavottaa.

   Hienoa, että otit esille tärkeän tekijänoikeusasian. Tässä kyseisessä näyttelyssä kysyin luvan valokuvaamiseen ja bloggaamiseen näyttelyssä olleilta ohjaavilta opettajilta. Olen tehnyt näyttelykirjoituksia blogiin vuodesta 2010 lähtien ja yleensä 97% taiteilijoista ja käsityöläisistä ovat vain iloisia, että heidän tekemistään nostetaan esille (saavat positiivista julkisuutta). Tämän vuoksi laitan aina kuvien yhteyteen tekijätiedot, mikäli ne ovat näyttelyissä esillä. Välitin tämän kyseisen blogitekstin myös ingmanilaisille luettavaksi, joten saavat halutessaan tarkastaa tekstin tai välittää sitä eteenpäin.

   Taideteosten valokuvaamisesta sen verran, että gallerioissa saa yleisesti valokuvata teoksia omaan käyttöön. Museoissa saattaa ajoittain olla joitain rajoituksia, mutta hyvin usein sielläkin saa ottaa kuvia – kaikissa tilanteissa ilman salamaa tietenkin. Kuvien julkaisemiseen tarvitaan aina lupa, jonka pyydän sekä museon henkilökunnalta että taiteilijoilta itseltään.

   • Eino J. (maallikkona)

    Oikein hyvä ja ammattimaista!

    Kiitos vielä kerran näyttelyn esittelystä ja Onnea tekijöille – uskon vakaasti että töitä heille löytyy

    täppäsin peukun iloisin mielin (laittaisin kaksikin mutta kone sallii vain yhden)

Kommentointi on suljettu.