Joel Rinne Kuopiossa!

Minut pidempään tunteneet tietävät intohimoni kotimaisiin 1940-1950-luvun elokuviin. Niissä on tunnelmaa ja viehätysvoimaa, jotka vievät pois tästä ajasta. Yhtä innokkaasti kuin kerään leffahyllyyni vanhoja kotimaisia, yhtä innokkaasti bongailen kirppareilta tuon ajan näyttelijöiden elämäkertoja. Viimeisin löytö oli vuonna 1967 julkaistu Joel Rinteen (1897-1981) muistelmateos Jopin kirja (Tammi). Parhaita kirjoja ovat juuri näyttelijöiden vielä eläessä kirjoitetut teokset, sillä niissä he heräävät eloon aivan toisella tavalla kuin jälkikäteen toisten kirjoittamina.

Joel Rinne muistetaan erityisesti komisario Palmun rooleistaan Matti Kassilan ohjaamissa elokuvissa. Jopin kirjasta paljastui kuitenkin myös, että hän oli toiminut 23-vuotiaana nuorukaisena veistosmallina Eemil Haloselle, jonka johdosta yksi patsas löytyy myös Kuopiosta! Rinne kertoo:

katkotut-kahleet-1

”Teatterikouluvuosinani tutustuin Kalle Halosen välityksellä myös hänen sukulaisiinsa. Kävin usein hänen kuvanveistäjäveljensä Eemil Halosen kodissa. Siellä syötettiin ja juotettiin meitä kahta nälkäistä teatterikoululaista ja, mikä vielä tärkeämpää, meille tarjottiin myös henkistä ravintoa. Seurasimme Eemil Halosen työskentelyä, saimme olla mukana keskusteluissa, jotka avarsivat meidän nuorten käsityksiä taiteesta ja elämästä. Minulle käynnit ja keskustelut Halosten kodissa merkitsivät kokonaista uutta elämänpiiriä.

Kansalaissodan jälkeen Eemil Haloselta tilattiin sankaripatsaat Kuopioon ja Iisalmeen. Hän etsi mallia patsaitaan varten. Siihen aikaan olin nuori sotjakka poika. Kuvanveistäjä teki mittauksia ja totesi, että mitat hyvin vastasivat normaalimiehen vartalon mittoja. Tunsin olevani suuressa kiitollisuuden velassa Halosten perheelle, joten mielelläni suostuin seisomaan hänen mallinaan. Unohtamatta asian vakavaa taustaa joskus vähän leuhkin kavereille näistä ’minun’ patsaistani!”

katkotut-kahleet-2

Tämän katkelman luettuani otin välittömästi yhteyttä Kuopion taidemuseoon ja kyselin, että missä tämä Joel Rinteen patsas mahtaa sijaita. Pikaisesti tuli vastaus, että patsas sijaitsee Isolla hautausmaalla kansalaissodassa kaatuneiden jääkäreiden hauta-alueella (muualle haudattujen muistomerkin vieressä). Sitten oli lähdettävä patsasbongaukselle:

katkotut-kahleet-3

katkotut-kahleet-4

Siellähän se tosiaan seisoi. Eemil Halosen graniittinen Katkotut kahleet vuodelta 1920. Kasvojen profiilissa on selvästi havaittavissa Rinteen piirteet.

joel-rinne-1

Keskimmäinen kuva: Homburgin prinssi Friedrich Heinrich von Kleist: Homburgin prinssi Suomen Kansallisteatteri (1935).

Nyt katsoo tätäkin veistosta ihan toisenlaisin silmin.
Tiesittekö että mallina on ollut Joel Rinne?

Kommentit

  • Veera

    Minäkin olen vanhojen suomifilmien fani ja jonkunlainen patsabongari, mutten ollut tiennyt tätä faktaa ennestään. Jos joskus tulee Kuopioon asti lähdettyä, niin pitääpä käydä bongaamassa tuo!

    • Henna Hietainen

      Veera, mukava kuulla että siellä ruudun toisella puolen on muitakin suomifilmeihin ihastuneita. Onhan siellä joukossa ihan pelkkää höttöäkin,mutta osa on hauskoja ja koskettavia edelleen. Esim. Väinö Linnan romaaniin perustuva Musta rakkaus on melko pysäyttävä. Toisaalta Mika Waltarin käsikirjoittama Rakas lurjus jaksaa hymyilyttää jokaisella katsomiskerralla.

Kommentointi on suljettu.