Juhlavuosi paketissa – Mitä muistoja jäi?

Uskomatonta. Niin se vain vierähti Ars Liberan 60. juhlavuosi! Kaikkiaan 27 näyttelyä, jotka pitivät sisällään mm. maalaustaidetta, installaatioita, videotaidetta, valokuvaa, tekstiilitaidetta, piirustuksia  ja yhteisötaidetta. Kattava läpileikkaus Ars Liberan jäsenten tuotannosta ja kuopiolaisesta nykytaiteesta 2018.

Olen äärimmäisen kiitollinen, että pääsin projektiin mukaan blogini kautta. Oli upeaa nähdä gallerian synty ja se into, jolla taiteilijat laittoivat itsensä likoon taiteilijoille maksuttoman näyttelytilan aikaansaamiseksi. Pääsin kurkistamaan tiloihin kuukautta ennen juhlavuoden näyttelykauden avaamista. Siellä siivottiin, maalattiin, rakennettiin. Nakuteltiin nauloja ja asenneltiin valoja. Helmikuun illan hämärässä 2018 avautui ensimmäinen näyttely, joka esitteli Johanna Väisäsen videoteoksia. Juhlavuosi päättyi helmikuun alussa 2019  Timo Kokon kantaaottavaan kokonaisuuteen.

Jouni Airaksisen näyttely.

Marja Kolu maalasi muotokuvia.

Vuoden näyttelyvaihto oli äärimmäisen vilkas ja blogitekstejä syntyi joka toinen viikko. Pelkäsin etukäteen, että kuinkahan toimeksianto kirjoittaa jokaisesta näyttelystä onnistuisi, mutta niin se vain onnistui. Myönnän, että aika-ajoin oli raskasta. Etenkin kesäaika oli haastavaa, sillä suunnittelin lomamatkani siten, että ehdin käydä katsomassa vaihtuvat näyttelyt. Kuopiosta ei voinut olla poissa viikkoa – puoltatoista kauemmin. Leipätyön ohessa kirjoittaminen antoi myös omat haasteensa, mutta olen joka tapauksessa ylpeä kaikesta siitä mitä Ars Libera sai aikaan Kuopion ja koko Suomen kuvataidekentällä. Sen suhteen oma kirjoittaminen tuntui pieneltä.

Pääkaupunkiseudulla ihmeteltiin kuinka näyttelyvuokraton galleria voi olla mahdollista, mutta kuopiolaiset tekivät siitä mahdollista. Kun tehdään yhdessä töitä päämäärän saavuttamiseksi, mikään ei ole mahdotonta. Pieni pelko asui kuitenkin monen mielessä. Mitä juhlavuoden jälkeen tapahtuisi? Kaikkien onneksi galleriatoiminta saa jatkoa myös kuluvana vuonna. Tällä kertaa näyttelyhaku avattiin myös valtakunnallisille taitelijoille, joka mielestäni nosti toiminnan jälleen uudelle tasolle. Parhaillaan esillä on (31.3.2019 saakka) vuoden nuoriksi taiteilijoiksi 2014 valitut Janne Nabb ja Maria Teeri, eli taiteilijapari nabbteeri. Koko Galleria Ars Liberan näyttelykalenterin näkee täällä.

Tuija Suutarin näyttely.

Eerika Jalasahon näyttely.

Tänä vuonna näyttelyvaihdot ovat maltillisempia ja Galleria Ars Libera on palkannut neljä ammattikriitikkoa kirjoittamaan näyttelyistä: Helena Björk, Sari Hakala, Pontus Kyander ja Juha-Pekka Pohjalainen. Valitettavasti Kuopiossa kirjoitetaan taiteesta ja kulttuurista aivan liian vähän. Tämän vuoksi Galleria Ars Libera palkkasi kriitikot, jotka kirjoittavat arvionsa Voima-lehden blogiin. Useampi ääni ja näkökulma ovat tervetulleita.

Mitä kaikkea juhlavuosi sitten jätti mieleen? Monipuolisen kokoelman taidetta, joka liikutti välillä kyyneliin saakka. Toisaalta mieli askarteli vaikeasti tulkittavien teosten äärellä ärsytyksen kynnyksellä. Missään vaiheessa en kuitenkaan pohtinut, etteikö tässä olisi järkeä. Rakastan taidetta ja kulttuuria, joten en voisi kuvitella kulkevani sen ohi sanomatta mitään. Mitäänsanomattomiakin teoksia on, mutta juju on siinä, että kaivaa itsestään esiin syyn sille, miksi jokin ei puhuttele. Se toinen ääripää onkin herkullisin: se tunne mikä humahtaa kroppaan, kun astut vaikuttavan teoksen äärelle. Se on humalluttavaa hyvää oloa, kiehtovaa kipinää ja vilpitöntä riemua taiteilijan puolesta, joka on onnistunut luomaan jotain mikä koskettaa tuntematonta katsojaa jostain syvältä. Niin syvältä, että katsoja ei ole itsekään sitä kohtaa kenties itsestään aiemmin löytänyt. Ja tämä on se syy miksi minä jaksan kiertää näyttelyitä toisensa perään.

Jarkko Juvosen näyttely.

Antti Röngän näyttely.

Ulla Remeksen ja Mari Arvisen näyttely.

Kaikki Galleria Ars Liberasta kirjoittamani postaukset löytyvät tunnisteen Ars Libera alta, mutta omia suosikkejani olivat mm. nämä:

Tarina vaihtui tunteeseen (Sami Korkiakosken näyttely)

Nyt ja kuolemamme hetkellä (Sanna Nissisen näyttely)

Sielu palaa (Jukka Huhtalan näyttely)

Aamunavaus (Leena Mäki-Patolan näyttely)

Piirtäjän maalauksia (Arto Väisäsen näyttely)

Mielikuvituksen voima (Antti Immosen näyttely)

Puhdista minut (Veera Launosen & Ilkka Martti Kivelän näyttely)

Vaikka virallinen kirjoittajavastuu on tämän vuoden osalta siirretty muualle, en todennäköisesti malta olla totaalisen vaiti tulevienkaan näyttelyiden kohdalla. ;)

Toivotan onnea galleriatoiminnalle!
Toivottavasti Kuopio ja sen asukkaat osaavat ottaa kaiken irti tästä ainutlaatuisesta kokonaisuudesta.
Minä ainakin aion.