Katutaidefestivaali

kalakukko-1

Torikatu 18. Kalakukon toteutti Street Art Vantaa.

Katutaideyhdistys Urbaani ry järjesti lauantaina 3.9. ensimmäistä kertaa Kuopion historiassa  ainutlaatuisen Lainit-katutaidefestivaalin. Haapaniemenkadun parkkihalli koki totaalisen muodonmuutoksen, kun ammattitaitoiset graffitimaalarit Kuopiosta ja ympäri Suomea tulivat kuvittamaan betoninharmaita seiniä. Itse asiassa festarointi alkoi jo elokuun 15. päivä, jolloin Torikadun seinään maalattiin savolaisten kansallislintu: kalakukko.

Lainit-3

Lainit-7

Lainit-4

Lauantaina klo 11 parkkihallia lähestyessä sisältä kuului jo rytmejä, polvet notkuivat, pää keinui. Tunnelma alkoi kohota. Maalarit olivat valinneet seinänsä. Kuten joku spraykannulaatikoiden kohdalla mainitsi: buffet-pöytä on avoinna. Tekijöihin kuului muun muassa helsinkiläinen Graffitin SM -kisoissa finaaliin päässyt Deos, Funk On -yhdistyksestä Hende & Scure sekä Vantaalta yhteisöllisen katutaiteen projektin Street Art Vantaan tekijät. Teokset on toteutettu pysäköintihallin sisälle neljään eri tasoon.

Lainit-10

Lainit-16

Lainit-6

Lainit-8

Graffitit ovat totaalisen oma maailmansa. Yritin päästä pintaa syvemmälle pari vuotta sitten Jyväskylässä, kun päädyin vähän vahingossa haastattelemaan paria maalaria. Katutaide on kiehtonut minua aina, mutta tunnen olevani sen suhteen ulkopuolinen. Etukäteen jännitti mennä Lainit-tapahtumaankin, vaikka ilmoituksissa oli selkeästi mainittu: ”Pysäköintihalli on koko tapahtuman ajan avoin yleisölle eli kuka tahansa voi tulla paikan päälle seuraamaan teosten syntymistä ja tutustamaan katutaiteeseen.” Kuvauslupia kysellessä huomasin toisten olevan pidättyväisempiä kuin toisten, mutta kaikki maalarit tuntuivat helposti lähestyttäviltä.

Lainit-9

Lainit-1-1

Lainit-18

Kuvataiteilijoiden työhuoneet ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi, mutta katutaiteilijoillahan ei ole varsinaisia työhuoneita, kun teokset toteutetaan milloin minnekin. Taidehistorioitsijana minua kiehtoo maalarin identiteetti ja muutaman henkilön ajatuksia sain hieman ongittuakin. Ensimmäisenä kaikilla tuntui nousevan ajatus intohimosta ja elämäntavasta. Ammattilaiseksi pääseminen on vienyt useita vuosia (kymmeniä) ja se kyllä näkyi. Minua jaksaa edelleenkin ihmetyttää, kuinka spraymaalilla saa niin monipuolista jälkeä – röyhkeän terävää ja paksua tai puhalluksenkevyttä ja ohutta.

Lainit-22

Lainit-23

Lainit-15

Mukana oli yksi, joka maalasi seinää siveltimin. Kysyin, että onko tullut kuittailua perinteisempään tapaan maalaavilta, mutta ei ole kuulema tullut. Siveltimellä maalatessa sukupuolijakauma on kuitenkin selvä: yleensä siveltimiä hyödyntävät naiset ja spraykannuja miehet. Graffitit ovat suurikokoisia, mikä tekee maalaamisesta fyysistä. Maalarit hallitsevat tiloja ja valitut seinät käytetään aina kokonaisuudessaan.

Lainit-5

Lainit-20

Lainit-13

Lainit-12

Lainit-11

Lainit-21

Maalareilla oli lupa käyttää hyväkseen kaikkia seiniä, joissa ei ollut parkkiruutunumeroita tai muita kylttejä.  Tekivät työtä käskettyä. Neljään kerrokseen ilmestyi muun muassa tällaisia:

Lainit-2-2

Lainit-17

Lainit-30

Lainit-26

Lainit-33

Lainit-32

Lainit-31

Lainit-35

Lainit-36

Lainit-34

Lainit-25

Untitled_Panorama1-1

Untitled_Panorama2-1

Lainit-29

Lainit-37

Lainit-40-1

Lainit-39-1

Lainit-38-1

Luulen, ettei kukaan enää tämän jälkeen kaipaa niitä likaisenharmaita seiniä. Ja toivon, että Lainit olisi vasta ensiaskel kohti katutaiteen riemuvoittoa Kuopiossa. Onhan täällä noita parkkihalleja maalattaviksi. ;)

Kommentit

 • Mustamies

  Mustamies ehottaa, että kaiikkiin torin sinisten koppien seinämiin, taiteilijat maalaisivat kauniita-kuvia Kuopion
  kaupungista, Puijon jylhästä kuusikosta, Kallaveestä ja muistakin ”turisteja kiinnostavista kohteista.
  Niin kaikki torilla kävijät näkis, mitä kaikkee Kuopion kaupunki tarjoo, niin turisteille, kuin meillekkin suomalaisille.
  Nyky-näkymä Kuopijon torista, on iltaisin aika tylsän ja tyhmän näköinen !

  • Henna Hietainen

   Sähkönjakokaappeihin on sijoitettu taideteoksia ainakin Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Jyväskylässä taisi ainakin olla sellainen käytäntö, että kuka tahansa saattoi ilmoittaa taideteoksensa/valokuvansa kilpailuun, josta sitten yleisöäänillä valittiin teokset julkisesti esille. Noissa sähkönjakokaapeissa teokset ovat olleet aina vuoden kerrallaan. Ja kaupunkilaiset ovat kiittäneet. Jossain kaupungissa on taidettu järjestää ihan kulttuurikävelyjäkin sähkönjakokaapilta toiselle, taidetta bongaillen. Joten ehdotuksesi ei ole lainkaan hassumpi.

 • Mustamies

  Kiitos, kun hyväksyit ehdotukseni, olen esittänyt tämän samaa ”Kuopion tori-näkymän” parannus -ehotusta jo monta kertaa.
  Mutta kait Kuopijon kaupunginjohto luulee olevan meitä muita viisaampia, niin kukaan Johtajista ei ole lotkauttanut edes korvaansa.
  Työ arvoisat ”taidemaalarit” voisitte esittää tämän suunnitelmani kaupunginhallituksen puhheenjohtajalle. Jospa hiän kuuntelis teitä paremmin ja pääsisitten maalaamaan kauniitakuvia ihmisten iloksi !

Kommentointi on suljettu.