Leonardo da Vilhu

Kuopion taidemuseossa järjestettiin opastettu näyttelykierros Leonardo da Vilhun johdolla. Kierroksella tutustuttiin hänen taidemuseolle lahjoittamaansa kokoelmaan. Kuopiolaissyntyinen Leonardo da Vilhu, oikealta nimeltään Risto Vilhunen (s. 1945), on niitä vanhemman polven taiteilijoita, joita voi vielä sanoa oikeiksi kulttuuripersooniksi. Ja taiteilijanimi on napattu keltäpä muultakaan kuin renessanssinero Leonardo da Vinciltä. Vilhu tunnetaan myös keräilyvimmastaan. Hän on lahjoittanut Kuopion taidemuseoon noin 4200 teosta. Pääasiassa kokoelma koostuu piirrostaiteesta ja grafiikasta, mutta mukana on myös mm. maalauksia ja veistoksia.

Pekka Kontio (1933-1976): Kuvanveistäjä Lauri Leppänen, pronssi. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhun kokoelma.

Vilhu alkoi kerätä taidetta kun hän huomasi, että taiteilijat jätetään pois museoiden ostotyöryhmistä ja taidekouluissa alkoi hänen mielestään opetuksen taso laskea. Erityisen huolissaan Vilhu oli piirustustaidon tasosta. Hän päätti perustaa oman taidekokoelmansa, joka olisi ikään kuin piirustustaiteen geenipankki. Vilhu osti sekä kotimaisten että ulkomaisten taiteilijoiden piirroksia ja grafiikkaa.

Hugo Simberg (1873-1917): Leikkitoverit, 1897, viivasyövytys, kuivaneula. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhun kokoelma.

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931): Omakuva, 1897, viivasyövytys. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhun kokoelma.

Vilhu on opiskellut Kuvataideakatemiassa vuosina 1964-68, mutta hän sanoo arvostavansa Kuopion Kansalaisopistossa vietettyjä aikojaan enemmän. Tuolloin hän oli mm. Tauno Gröndahlin (1911-1970) opissa. Kuopiossa asuessaan Vilhu kulutti paljon taidekirjoja, mutta tuolloin niitä ei saanut viedä kirjastosta ulos, sillä ne olivat niin arvokkaita. Vilhu esitteli kierroksella ostamaansa Magnus von Wrightin maalausta Kuolleita punatulkkuja, joka oli näyttelyssä ripustettu samalle seinälle Ferdinand von Wrightin Heinäsorsia-teoksen kanssa. Tuntui kuulema hieman oudolta, sillä hän on itse jäljentänyt kyseistä sorsamaalausta.

Magnus von Wright (1805-1868): Kuolleita punatulkkuja, 1842, vesiväri paperille. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhun kokoelma.

Leonardo do Vilhun kokoelma on yksi suurimmista yksityisen taiteilijan kokoelmista. On harvinaista, että taiteilija kerää toisten taiteilijoiden töitä. Vilhu on onnistunut kokoelman kartuttamisessaan hyvin, sillä hänellä on ollut vainu ja taito löytää teoksia oikealla hetkellä. Hän on myös kertonut ”saaneensa teoksia puoli-ilmaiseksi”. Taiteilijat ovat myös lahjoittaneet omia töitään Vilhun kokoelmaan, tai sitten tehneet vaihtokauppaa Vilhun omilla teoksilla.

Kuopiossa oleva Leonardo da Vilhun kokoelma on myös museaalisesti hyvin käyttökelpoinen, sillä kokoelman teoksia lainataan ahkerasti toisten museoiden näyttelyihin. Tällä hetkellä liikkeellä oli kuulema 36 teosta. Vilhu tekee aktiivisesti taidetta edelleen ja viime vuonna (2016) syntyi kuulema 2300 omaa teosta.

Tyko Sallinen (1879-1955): Maisema, n. 1918, öljyväri kovalevylle. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhun kokoelma.

Ilmari Aalto (1891-1935): Asetelma, 1920, öljyväri vanerille. Kuopion taidemuseo/Leonardo da Vilhu.

Intohimo ja rakkaus taiteeseen on Vilhun keräämisen kantava voima. Mies on myös täynnä tarinoita (itsestään ja muista taiteilijoista), joita hän on kerännyt pitkän uransa varrella. Vilhu kuulema möi opiskeluaikoinaan pieniä piirroksiaan tupakkaa vastaan, ja jotkut taiteilijat olisivat antaneet teoksiaan hänen kokoelmaansa kasamäärin, mutta hän oli kranttu. Vain parhaat kelpasivat. Jälkeenpäin jotkin tilanteet kuulema harmittavat. Vilhu on ilmeisesti myös aina ollut terävä kielestään, sillä hän kertoi taiteilija Unto Koistisen (1917-1994) ojentaneen häntä sanomalla: ”Taideopiskelija ei saa käyttää noin rumaa kieltä – varsinkaan naisista.”

Kuopion taidemuseon yläkerran Taiteilijan matkassa-perusnäyttelyssä on esillä paljon teoksia Leonardo da Vilhun kokoelmasta. Ne löytyvät helposti teosluetteloita ja teoslappuja katsomalla, sillä jokaisen teoksen yhteyteen on merkitty mistä kokoelmasta ne ovat peräisin.