Onnea Urbaani!

Mikäs sen mukavampaa näin suomalaisen kulttuurin päivänä kuin kuulla, että Katutaideyhdistys Urbaani ry on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 16 000 euron apurahan! Näin ollen pääsemme tänäkin vuonna nauttimaan LAINIT-katutaidetapahtumasta viime vuoden tapaan. Onnittelut! <3

Ja onnea Kuopio! Tällä saadaan positiivista julkisuutta ja kaupunkilaisille hyvää mieltä katutaiteen keinoin.

Ps. Aiheista kiinnostuneille, haastattelin pari vuotta sitten graffitimaalareita heidän tekemisestään.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos tiedotteestasi!

  Voikohan noista seinä- ja katumaalauksista tehdä rikosilmoituksen? kun ne sentään on tehty tukirahalla ja varmaankin luvan perästä

  -;)
  kaitpa noihin silmä tottuu ja pian ei huomaakaan …

  • Henna Hietainen

   Minun huumorini ei valitettavasti yllä tälle katutaiteen kuittailulle. Hommassahan ei todellakaan ollut mitään laitonta, sillä tähän oli kysytty lupa sekä kaupungilta että rakennusten edustajilta. Graffitimaalarit tekevät töitä tosissaan, ovat ammattitaitoisia siinä missä muutkin taiteilijat. Paljon ollaan Suomessa tehty töitä sen eteen, että arvostus lajia kohtaan nousisi ja ihmiset näkisivät sen ”töhertely” ajatuksen taakse. Nyt ollaan hyvässä nosteessa. Itse en ainakaan pystyisi yhdelläkään spraykannulla tekemään sellaista jälkeä mitä tuon tapahtuman tekijät. Ja mielestäni nuo seinät näyttävät paljon kauniimmilta uudessa asussaan kuin pelkkänä harmaana betonina.

   • Eino J. (maallikkona)

    mukavasti perusteltu, kiitos, mutta
    – kovin levottomalta tuo kaupunkikuva alkaisi näyttää jos kaikki seinäpinnat olisivat taulumaalareiden työalustoja.
    … tuo bongaamani ”älä ota vakavasti” merkki onkin ;-)
    mikä lienee tuo viiva toisin puolin? …

    – taiteesta jos mistä, ollaan monta mieltä;

    – Ostin äskettäin erään tagimaalarin romaanin, tai kertoi salaa tehtävistä spreijjauksista, ja heillä olivat aina vartijat ja poliisi perässä – jännittäväähän se varmaankin oliaikoinaan – en tiedä, minkä vuoksi niitä merkkejä maalattiin, mutta saattaa olla, että asenteeni on noilta ajoilta ja vanhanaikainen. Eipä silti, moni rakennuskin on erikoisen näköinen, että jos sen taiteen avulla saa paremmaksi, niin siitä vain.

    • Henna Hietainen

     En usko, että esimerkiksi Urbaanin tarkoituksena on maalata kaikkia kaupungin seiniä. Kyllä nyt jokainen ymmärtää, että esimerkiksi kaupungintalon tai vanhojen puutalojen seiniin eivät sovi graffitit. Ne ovat urbaanin kaupunkiympäristön kuva. Mutta jotkut seinät kyllä minunkin mielestäni huutavat pintaansa väriä ja piristystä. Ne ovat noita harmaita betonipintoja. Ja minusta tuo Severi Gallus -kalakukko sopii komeasti keltaista seinää vasten. Kyllä jokaiseen seinään on mietitty, että mitä siihen tulee. Kokonaisuus riippuu mm. seinäpinnan koosta.

     Juuri Urbaani ry:n kaltaisten toimijoiden ja tapahtumien avulla ne mahdolliset vanhanaikaiset ajatukset saadan nostettua 2015-luvulle. Tapahtumissa saa kuka tahansa mennä kyselemään graffitien tekemisestä tai mihin tahansa aiheeseen liittyvästä. Tuollainen keskusteltuokio avasi ainakin omia silmiäni lajia kohtaan. Ja esimerkiksi Keski-Euroopassa on uskomattoman upeita esimerkkiejä kauniista graffiteista Mutta kuten sanoit, taide ja kauneus ovat toki makuasioita.

     • Eino J. (maallikkona)

      Kiitos vinkistä.
      Täytyy joskus kulkea tuo kadun pätkä ja käydä katsomassa teos lähempää.
      Valitettavasti olen melko vähäinen taiteen tuntija, katselen kyllä sujuvasti.
      Luin toki joskus aiheesta kiinnostuneena mm. taiteen arviointikirjan – jotain värien keskinäisestä sommittelusta (silloin nykytaidetta puuhattiin julkisiin tiloihin jne.) sekä ostin hieman öljymaalaustarvikkeita.
      (rauhoittavaa puuhaa ja erittäin vaikeata, varmaan nuo pigassotyylisetkin …)

      Äskettäin tutustuin ikivanhaan kiinalaiseen tussimaalaukseen (kirja ja tarvikkeita – heleitä sävyjä ja sommittelukaavoja …) – voisi sitä joskus kokeilla tuota spreijjaamistakin (muualla kuin kotona? Kansalaisopistolla kenties)

Kommentointi on suljettu.