Piirustuskurssi piirustustaidottomille

Käsi ylös joka tunnistaa tunteen, ettei osaa piirtää/laulaa/tehdä käsitöitä? *Minä myös* Kun mietit tunnetta tarkemmin, johtuuko osaamattomus oikeastaan osaamattomuudesta vai siitä, ettet ole vain harjoitellut? Tai saanut opetusta? Luovien aineiden peruskouluopettaminen lienee hankalaa siinä missä muidenkin aineiden opettaminen. Mutta esimerkiksi kuvaamataidossa yksittäiset viikkotunnit siellä täällä aiheuttavat sen, ettei luovaan ilmaisuun ehdi välttämättä päästä. Monella on kouluajoilta muistumia, jossa itselle tai toiselle on ilmaistu, ettei piirtäminen/laulaminen/käsityöt ole ehkä sinun juttusi. Jos opettaja ilmaisee, ettei oppilaalla ole (hänen mielestään) potentiaalia jotakin luovaa alaa kohtaan, se jää kaihertamaan itsetuntoa ja määrittää kenties loppuelämää jollain lailla. Mutta miettikääpä tätä. Jos oppilas ei osaa matematiikkaa, hän saa siihen tukiopetusta. Mutta jos oppilas ei osaa piirtää tai laulaa, asia jää usein siihen. Jos oppilaalla ei ole valmiiksi tarpeeksi korkeita valmiuksia luoviin aloihin, sitä helposti leimautuu osaamattomaksi.

Katri Suonio: Piirustuskurssi piirustustaidottomille, installaatio, 2018.

Katri Suonio halusi rikkoa tämän stereotypian. Galleria Ars Liberan juhlavuoden 10. näyttely oli ensimmäinen osallistava näyttelyprojekti. Taiteilija ei ottanutkaan galleriatilaa itselleen, omalle taiteelleen, vaan halusi antaa pienelle osallistujaryhmälle onnistumisen iloa ja toivoa.

Katri Suonio järjesti piirustuskurssin piirustustaidottomille 5.-8.6.: ”Kurssi on tarkoitettu kaikille piirtämisestä kiinnostuneille, vaikka ei osaisi piirtää tikku-ukkoakaan.” Kurssilla opiskeltiin taiteilijan/opettajan ohjauksessa perusasioita näkemisestä ja piirtämisestä. Kurssilaiset aloittivat pienehköllä paperilla viivasta ja sen tutkimisesta, josta etenivät kohti varjostuksia ja kolmiulotteisuutta. Lopulta he saivat eteensä ison paperin, jolloin piirtämisestä tuli fyysisempää.

Aluksi oli jotenkin hankala suhtautua näyttelyyn taidenäyttelynä. Tämä ei ollut Katri Suonion näyttely, vaan kurssille osallistuineiden teosten esittelyä. Todistuksia onnistumisesta. Ja sellaisenaan lohdullinen esimerkki taiteen voimasta. Taiteilija antoi oman näyttelyvuoronsa amatööreille, nostaakseen heidät esille. Todistaakseen heille ja näyttelyssä kävijöille, että opetus ja opastus tuottavat tulosta myös luovassa ilmaisussa. Ettei ensimmäiseen kieltävään lauseeseen tule kaatua, vaan uskoa itseensä. Luottaa siihen, että jos olet kiinnostunut jostain, vahvistat sitä – itse, tai toisen opastuksella.

Sain kuulla myös erään Suonion kurssille osallistuneen mietteitä tapahtumasta. Tehtävästä toiseen eteneminen tuntui helpolta, kun sai selkeät ohjeet kuinka edetä ikään kuin askel askeleelta eteenpäin. Kurssilaisia rohkaistiin löytämään oma kädenjälkensä, oma viivansa, ja ne tulokset näkyvät parhaiten alakerran näyttelytilassa. Kaikilla on ollut tismalleen samanlaiset välineet ja kohteet, mutta työt rivissä osoittavat jokaisen olevan oma persoonansa. Jokaisella on omanlaisensa viiva. Tummaa, vaaleaa ohutta, paksua, herkkää, rujoa.

Näyttelyssä ei olekaan olennaista sen lopputulos, vaan se prosessi joka johti esillä olevien teosten syntyyn. Katri Suonio antoi lannistuneille uuden mahdollisuuden. Eihän tästä voi olla pitämättä.

Mihin taitoon sinä haluaisit vahvistusta ja rohkaisua?

Piirustuskurssi piirustustaidottomille -näyttely Galleria Ars Liberassa 17.6.2018 saakka.

Kommentit

  • Piirtää

    Ihan mahtava idea! Tuollaisella kurssilla olisi varmasti kysyntää ympäri Suomea! Mutta kuvaamataito on vanhentunut sana jo yli kymmenen vuotta sitten, ”uusi” sana on kuvataide!

Kommentointi on suljettu.