Sitä niittää mitä kylvää?

Päivät ovat ainakin Kuopiossa olleet lähiviikkoina niin pimeitä ja harmaita, että on ollut vaikea erottaa aamua illasta. Niinpä oli ihana astua Galleria Ars Liberan uusimpaan näyttelyyn. Marraskuun pimeydessä valaistu tila hehkuu väreissä ja houkuttelee astumaan sisään. Kristiina Korpelan Satoa ja savusaunaa -näyttely on koonnut yläkerran näyttelytilaan installaation mm. hedelmistä, vihanneksista, marjoista ja siemenistä. Herkullisia värejä on kaikkialla ja katse hakeutuu lähikontaktiin yksityiskohtien kanssa.

Ensivilkaisulta kokonaisuus näyttäytyy vain kauniina asetelmana sadon antimia. Kristiina Korpela kommentoi kuitenkin usein töissään ympäristöä, luontoa ja maailman tilaa. Niin tälläkin kertaa. Värikkäiden elintarvikkeiden taakse kätkeytyy huoli luonnosta, ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta. Osa näyttelyn syötävistä on Korpelan itse viljelemiä, kuten ikkunalaudalla olevat pulleat kurpitsat. Kaupasta on noudettu sitrushedelmiä. Kokonaisuuden keskellä voi pohtia missäpäin maailmaa mikäkin kasvaa. Missä on paras kasvuympäristö kullekin esillä olevalle syötävälle? Entäpä ne alueet, joissa ei kasva enää mikään? Säilötäänkö tässä elämä purkkeihin jos muuhun ei ole mahdollisuutta?

Näyttely on ajankohtainen, kun miettii ilmastonmuutosta ja sen mukanaan tuomia ongelmia mm. maailman ruokkimiseksi. Korpela kertoo näyttelyn taustoista näin:
Näyttelyssä on esillä satoa Suomen Savon lämpimästä syksystä ja Etelä-Afrikan puoliautiomaan kuivasta keväästä. Kuten myös puhdasta vettä Suomesta ja rooibosjuomaa Etelä-Afrikasta. Ilmasto- ja saasteongelmat ovat globaaleja ja koskettavat kaikkia pallomme asukkaita. (—) Kasvatan, kerään ja kerjään materiaalini itse ja kierrätän niitä. Aineet ovat vertauskuvia ja välineet viestejä. Käytän purkujätettä ja löytötavaroita sekä kasvikuntaa, erityisesti hyötykasveja. Ilmastonmuutos on ollut keskeinen teemani vuodesta 2003.”

Miettikääpä tätä marraskuuta. Milloin on ollut tähän aikaan vuodesta näin lämmintä? Osa pallosta kärsii tulvista ja osa karusta kuivuudesta. Kalifornian maastopalot ovat järkyttävää katsottavaa. Niin ihanalta kuin näyttelyn väriterapia mielessä tuntuukin, ei voi olla ajattelematta pinnan alla olevaa ikävää tasoa. Ikkunalaudalla on puisia figuureja. Jonossa kulkevat hahmot matkaavat autolla ja veneellä kohti tuntematonta. Toiset ovat rikki, jalkapuolia, ja silti soutavat eteenpäin. Suora kommentti esimerkiksi Hondurasin siirtolaisiin tai maailman jatkuvaan pakolaisvirtaan.

Osa näyttelyn elintarvikkeista on kypsiä ja herkullisen näköisiä, toiset taas mustuneet ja homehtuneet. Syömäkelvottomia. Ympäri maailmaa ihmiset toivovat kuitenkin samaa: saavansa satoa, puhdasta ruokaa ja vettä ja selviytyvänsä vuodenkierrosta. Tästä näkökulmasta tuntuukin uskomattomalta, että me itse tuhoamme itseltämme ja toisiltamme tämän mahdollisuuden saastuttamalla luontoa kaikin mahdollisin keinoin. Toimia on toki parannettu ja ideoita mm. ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi keksitty. Silti joku kehtaa väittää, ettei se ole todellista…

Nurkassa oleva installaatio sai miettimään, että siinäkö on tulevaisuutemme. Haurasta silppua lasipurkkiin säilöttynä? Munakuoren sisällä on elämää, mutta rikottuna se ei pääse kasvamaan. Samalla tavoin maapallolla on hyvät edellytykset elämälle, mutta niin vain tunnumme tuhlaavan luonnonvaroja ja rikkovan ilmakehää, vesistöjä ja maaperää. Pieni tönäisy ja lasipurkki putoaa korkealta tuolilta. Kuoret ja sirpaleet leviävät lattialle. Korpela on taitava luomaan pienillä vihjeillä tarinoita.

Näyttely ei ole kuitenkaan kokonaisuudessaan niin surumielinen kuin teksti antaa ymmärtää. Alakerrasta löytyy supisuomalaista tunnelmaa, rauhaa ja hyvinvointia. Savusauna ja saunalyhdyt johdattavat mielen suomalaisen kulttuurin alkujuurille, johonkin ikiaikaiseen ja turvalliseen. Penkillä istuen voi katsella kuinka vehreyden keskellä seisova hirsisauna tupruttelee savua ympärilleen. Maistuisiko tässä yhteydessä raikas vesi vai saunaolut?

Kristiina Korpelan Satoa ja savusaunaa installaatiot ovat esillä
Galleria Ars Liberassa 25.11.2018 saakka.