Tervetuloa!

Tässä sitä taas ollaan yhden erilaisen haasteen edessä. Savon Sanomien bloggaajana. Osa saattaa tunnistaa minut Hurmioitunut-blogista, jota olen kirjoittanut vuodesta 2010 lähtien. Aloitin kyseisen blogin opiskellessani taidehistoriaa, sillä tunsin tarvitsevani paikan, jossa avata ja käsitellä mm. museo- ja kulttuurikokemuksiani. Intohimona kirkkotaide, jonka parissa saan tällä hetkellä onnekseni myös työskennellä. Vapaa-ajalla nautin kulttuurista lähinnä taidenäyttelyiden, gallerioiden ja museoiden muodossa, mutta olen utelias myös muille taidesuunnille.

Taiteentuntija tulee olemaan eräänlainen Hurmioituneen sisarblogi. En aio rajata kirjoitusaiheita liian tiukasti, sillä kulttuuri käsittää kaikki ihmisen luomukset: mm. taiteen, kirjallisuuden, musiikin, kielen, paikallisuuden, kaupungit ja muokatun maiseman. Pääpaino tulee todennäköisesti kuitenkin keskittymään tavalla tai toisella taiteeseen, sillä se on se omin alue.

Haluan kirjoittaa kulttuurista, koska se tuottaa minulle hyvää oloa. Toivottavasti osa siitä hyvästä olosta välittyy myös sinne ruudun toiselle puolen. Tykkään haastaa itseäni katsomaan välillä myös jotain sellaista, mistä en yleensä pidä. Näin löytää itsestään uusia kulmia. Valitettavan moni ajattelee esimerkiksi edelleen, että nykytaide on hankalasti tai vaikeasti lähestyttävää. Toivon, että blogini auttaa avaamaan ajatuksia ja katsomaan kulttuuria kenties uudella tavalla. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, sitä tulee tunnustella.

Gunnar Berndtson: Taiteentuntijoita Louvressa, 1879. Serlachius-museoiden kokoelmat.

Tähän liittyy myös blogini nimi Taiteentuntija. Nimi viittaa Serlachius-museoiden kokoelmissa olevaan Gunnar Berndtsonin maalaukseen Taiteentuntijoita Louvressa (1879). Taiteentuntija tulee sanasta connoisseur. 1700-luvun Englannissa connoisseurship tarkoitti kasvatusta ja sivistystä, johon sisällytettiin taiteentuntemusta. Myöhemmin sana on merkinnyt muun muassa asiantuntijaa. Taidehistorioitsijana toki tunnen taidetta, mutta tässäkin tapauksessa rakastan suomen kieltä. Sanaan tuntija sisältyy monta merkitystä, joiden keskiössä on nimenomaan tunne. Tuntea eli tietää tai tuntea ja tunnustella.

Näin ollen Taiteentuntija tulee olemaan blogi, jossa tunnistellaan ja tunnustellaan kulttuuria.

Lämpimästi tervetuloa!