Tielle takaisin

Pekka Hiltunen: Tielle takaisin.

Galleria Ars Liberassa on parhaillaan esillä Pekka Hiltusen näyttely Samsara. Nimi viittaa elämän kiertokulkuun. Hiltunen kuvailee sitä elonpyöräksi ja jälleensyntymien kehräksi. Tutustuin ensimmäisen kerran Hiltusen taiteeseen 2012, ja tuolloin teokset tuntuivat vaikealta lähestyä. Tällä kertaa tiesin jo hieman mitä odottaa.

Hiltusen kädenjälki on jotain naivismin ja surrealismin välimaastosta, ja useat näyttelyn teoksista ovat syntyneet sekatekniikalla. Itse asiassa Hiltunen on parhaillaan mukana myös Keravan taidemuseossa avautuneessa näyttelyssä Naivismin pioneereja – Värikkään elämän rakastajat.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin.

Tässäkin Galleria Ars Liberan näyttelyssä on Hiltuselle ominaisia voimaeläimiä kuten susia, karhuja ja haukkoja, mutta ihmiskasvot nousevat pääosaan etenkin yläkerran näyttelytilassa. Tielle takaisin -teoksen keskiössä on paimensauvaa pitelevä mies, jolla on olkapäällään haukka ja vieressään susi. Taivaan täyttävät useat haarapääskyt. Ympärillä on kymmeniä kasvokuvia. Kasvojen ilmeet ja tunnelmat vievät ajatukset eri kulttuureihin ja historiaan, muihin aikoihin. Yksi muistuttaa kiinalaisen teatterin maalattuja kasvoja, yksi tuo mieleen Leonardo da Vincin ja toinen kenties Pablo Picasson. Olen näkevinäni myös Shakespearen…. Yksi tuijottava hahmo näyttää olevan avaruudesta.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin. Toinen kuva Royal Collection Trust, kolmas kuva Wikipedia, neljäs kuva Wikimedia.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin. Toinen kuva Expo in the City, kolmas kuva Wikipedia.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin.

Teoskokonaisuus tuo mieleen kristinuskon vertauksen paimenesta, joka kaitsee ihmisiä. Hiltunen on pitkään käsitellyt taiteessaan myös mystiikkaa ja shamanismia, joten vertausta ei voine yksinomaan liittää juuri kristinuskoon. Näyttelyn nimi samsara viittaa sanana paitsi buddhalaisuuteen myös hindulaisuuteen ja jainalaisuuteen. Kaikilla on merkittäviä eroja samsaran eli jälleensyntymisen suhteen.

Juuri nämä viittaukset eri uskontoihin ja uskomuksiin tekevät Pekka Hiltusen taiteesta kiehtovaa. Teokset ja niiden nimet ohjaavat ajatusta, mutta ne eivät anna yhtä oikeaa vastausta lopputuloksen tulkinnalle. Hiltunen sanoo, että elämä on suurempi kokonaisuus kuin mitä me näemme, ja tietoisuutta on monenlaista. Tielle takaisin -kokonaisuuden yksittäisissä teoksissa on luettavissa lyhyitä mietteitä elämästä, maailmasta. Näistä välittyy mielenrauha, etsiminen, mindfulness ja valveutuneisuus.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin.

Kansanperinteessä haukka on suojellut ihmistä pahoja voimia vastaan. Toisaalta sen uskotaan olleen sanansaattaja, sillä se lentää korkealla ja näkee kaikki näkymät. Pääsky on kristinuskossa Vapahtajan lintu, ylösnousemuksen symboli ja toivon vertauskuva. Toisaalta kansanrunoudessa pääskynen liitetään maailman syntyyn, sillä meren yllä liitävä lintu etsii ”maata maataksensa, lehtoa levätäksensä, peltoa pesiäksensä, murtoa muniaksensa” (Kanteletar). Pääskyn munittua munasen, tuuli heittää sen mereen, jossa siitä kasvaa saari.

Susi on mukana useiden kulttuurien mytologioissa ja kansansaduissa. Antiikin Roomassa sudella oli keskeinen asema kaupungin perustajien Romuluksen ja Remuksen kasvattiemona. Roomassa vietettiin vuosittain myös susimaisen Faunus-jumalan kunniaksi Lupercalia-juhlaa. Pekka Hiltusen teoksessa tuntui hieman ristiriitaiselta, että susi on yhdistetty lammaspaimeneen, sillä sutta pidetään lampaan ja näin ollen myös lammaspaimenen vihollisena. Suomalaisena voimaeläimenä susi on liitetty muodonmuutoksiin: ”Kun susi ulvoo kuuta, se on vapaa ja edustaa villiä luontoa sisällämme.” (Katariina Krabbe) Klaanien toteemieläimissä sudet puolestaan opastivat kuolleiden asuinsijoille ja antoivat omien klaaniensa ihmisille uskomattomat voimat.

Pekka Hiltunen: yksityiskohta teoskokonaisuudesta Tielle takaisin.

Pekka Hiltusen Samsara -näyttely paljastaa pilkahduksia maailmojen eri puolista ja sitä kautta itsestämme. Ihminen ja ihmisyys tuntuvat olevan vain yksi ohut lanka Hiltusen kuvastossa, jossa eri maailmat ja kulttuurien uskomukset kietoutuvat toisiinsa. Kuten yhdessä teoksessa luki: ”Siunattu olkoon se hetki, kun olemme samassa tietoisuudessa.”

Elämä on paljon suurempi kun antaa sille tilaa.”
– Pekka Hiltunen –

Samsara Galleria Ars Liberassa 6.5.2018 saakka.