Body Positive

Body Positive. Aate, joka on ollut pinnalla jo useamman vuoden ja joka kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä ja vartalonsa sellaisena mitä se on. Ajatuksenahan tämä on ihan älyttömän hieno juttu. Olisi mukavaa jos kaikki voisivat olla sinut painonsa kanssa, eikä se paino määrittäisi ihmisiä. Ei se vaan silti mene niin.

Ihan tosiseikkahan se on, että hoikkuutta pidetään aina kaikista kauneimpana. Hoikka ihminen on täydellinen, terve ja kaunis. Siksi on ollut ihan mahtavaa, että body positive on antanut monille pyöreyttä tai liikakiloja omaaville rohkeutta tuoda itsensä esille. Ilmeisesti jotkut ihmiset ovat jopa siitä katkeria. Olen seurannut sivusta esimerkiksi Facebook -ryhmien body positive -ketjuja, joihin jotkut ovat kommentoineet suoraan, kuinka kuvottavaa ylipaino on, eikä sitä pitäisi millään tavalla ihannoida. Sellaisiin ketjuihin, joiden pitäisi nimenomaan olla niitä voimaa antavia ihan jokaiselle, ja joihin jotkut ylipainoiset ovat uskaltautuneet laittamaan sen oman kuvansa näyttääkseen, että hekin voivat olla upeita. Ihan oikeesti, mikä ihmisiä vaivaa? Jos joku ylipainoinen ihminen hyväksyy itsensä sellaisenaan ja pitää itseään kauniina, niin mitä se on keltään pois? Ja tottakai, kyllähän hoikatkin varmasti saavat kuulla negatiivisia kommentteja painostaan. Kysymyksiä, eivätkö he kenties syö tarpeeksi. Silti, tässä maailmassa se hoikkuus ja alipainoisuus on paljon hyväksyttävämpi asia kuin ylipaino.

Ei alipaino sen enempää kuin ylipainokaan ole terveellistä. Ei body positiven tarkoitus ole ylipainoa ihannoida. Sen tarkoitus oli, että jokainen voisi kuitenkin ylpeänä kantaa kroppansa sellaisena mitä se on. Sen tarkoitus oli nostaa ihmisten itsetuntoa. Ei body positiven viesti ole se, että terveydestä ei enää tarvitse välittää ja voit istua loppuelämäsi sohvan nurkassa nassuttamassa herkkuja ilman että evääsi liikautat. Viesti on se, että jokainen on yhtä arvokas riippumatta siitä, mikä lukema siihen vaa’an näytölle ponnahtaa. Jokaisella on oikeus tuntea itsensä upeaksi eikä kaikkien tarvitse mennä siihen samaan muottiin.

Olen itse seurannut mielenkiinnolla kaikkea body positiveen liittyvää. Olen aina ollut todella itsekriittinen. Vaikka olen normaalipainoinen, pyöreyttä löytyy silti. Liikakilot näkyvät reisissä ja vatsakumpareessa. Pienin askelin yritän koota itseäni, ja yritän ymmärtää että minäkin voin olla juuri hyvä tällaisena. Aina välillä edes pienen hetken olen pystynytkin ajattelemaan niin. Se on jo edistystä.

Ihmisten niskoille on kieritetty valtavat ulkonäköpaineet, ja juuri siksi body positivea tarvitaan. Kunhan vain kaikki sisäistäisivät sen pohjimmaisen tarkoituksen, eivätkä alkaisi väärennellä asioita.