Miltä kiusatusta tuntuu

Kiusaaminen on aihe, joka on valitettavasti syystäkin jatkuvasti pinnalla. Aika ajoin joutuu lukemaan kiusaamista koskevia uutisia ja somepostauksia kiusaamisesta, joko kiusatulta itseltään tai esimerkiksi hädissään olevilta vanhemmilta, joiden lasta kiusataan, eikä koulu tee mitään asialle. Kirjoitin itsekin taannoin blogipostauksen kiusaamisesta. Muiden tekstejä on äärettömän surullista lukea, kun itse tietää henkilökohtaisesti, mitä kiusaaminen voi aiheuttaa. Kiusaamiseni kesti kuudennen luokan ja seitsemännen luokan alun. Se on vähän aikaa, verrattuna siihen, että joitakin todella kiusataan esimerkiksi koko peruskoulun ajan ja he joutuvat kulkemaan koko koulutaipaleensa täysin yksin. Päälle yksi kouluvuosi kuitenkin riitti siihen, että muutuin sinä aikana todella paljon – minulla on edelleen huono itsetunto ja minun on hankala luottaa ihmisiin. Olen edelleen ujo, sulkeutunutkin.

Minua kiusasi kolme tyttöä, ja pahimmalta siinä tuntui se, että kaksi heistä oli ollut parhaita ystäviäni. Muille olin täysin ilmaa, eikä kukaan halunnut olla seurassani. Opettaja piti kiusaajille yhden ainoan puhuttelun ja yksi heistä tuli ivallisesti pyytämään anteeksi. Kiusaaminen jatkui samanlaisena.

Minut suljettiin täysin porukan ulkopuolelle, minusta puhuttiin pahaa, haukuttiin, ilkuttiin ja tehtiin kaikenlaista kiusaa.

Olen pitänyt päiväkirjaa 7-vuotiaasta saakka. Päiväkirja on ollut minulle lohduttaja, ystävä ja tapa purkaa asioita.

Tältä minusta tuntui.

Puututhan kiusaamiseen, jos näet sellaista. Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi.

Kommentit

 • Muisto

  Mahdollisesti kiusauksen syynä ollut kiusatun hyvä ulkonäkö. Kiusaajalikat ovat luultavasti olleet hänelle kateellisia.

  Itse törmäsin vastaavaan samassa iässä. Minua nimiteltiin, syrjittiin ja haukuttiin joka kohta kehostani, niin että tuskin uskalsin katsoa peiliin luullessani olevani sysiruma.

  Aikuisena ymmärsin että kiusaajani olivat minulle todennäköisesti kateellisia, koska olin nätti tyttö.

 • Voih

  Kiusaamista ei tulla koskaan lopettamaan. Kiusaajista tulee yhteiskunnan vaatimia kylmiä menestyjiä päättäviin asemiin eivätkä he ikinä tule puuttumaan asioihin. Kiusaaja voittaa aina. Valitettavasti :-(

 • Jutta Jauhiainen

  Se on totta, kiusaaminen ei lopu koskaan. On ihan uskomatonta, miten esimerkiksi kouluissa ei saada kiusaajia kuriin, kun kuulee sitäkin, että kiusattu on joutunut vaihtamaan koulua.

 • Vensku

  Tekstistäsi ei varsinaisesti käynyt ilmi, ovatko kiusaajat pyytäneet anteeksi, mutta päättelin että ei. Mitä mieltä olisit siitä, jos joku/jotkut heistä pyytäisivät anteeksi? Usein kuulee tätä pohdittavan. Olisiko se vain turhaa sanahelinää kiusatulle vai olisiko sillä jokin merkitys? Tiedätkö mitä näille entisille kavereillesi/luokkalaisillesi nykyään kuuluu?

 • Jos kiusaaminen perustuu "vaikeasti muuttuviin seikkoihin"?

  Ei minusta siinä ole välttämättä mitään ihmeellistä, jos kiusaaminen ei lopu.

  Koska jos se perustuu ”vaikeasti muuttuviin asianseikkoihin”, kuten fysikaalisuuteen. Toki voi olla muitakin kiusaamisen muotoja.

  Tosin olen myös kuullut väitteen, jonka mukaan ulkonäön merkitys vähenisi joskus vanhemmalla iällä. Näin kiusaamisilmiö on ehkä aika- ja kontekstiriippuvainen myös.

Kommentointi on suljettu.