Viime hetken vinkit korttipajaan

Jokin joulukalenterissani jätättää. Taas se päivä meni: Punaisen Kuoren Päivä, johon mennessä kuuluu kysellä suvun ja puolituttujen uudet osoitteet. Vastahan olivat postilaiset taistolaisia ja kansan syvistä riveistä kumpusi huolen haikuja joulutervehdysten kohtalosta. Jätättävän joulupostin uhasta huolimatta monissa korttiverstaissa varmasti tehtailtiin omaliimaamia tervehdyksiä, toisissa teetettiin kotitontuista valokuvakortteja tai ihan vain allekirjoitettiin kauppatelineestä huolellisesti valitut painotuotteet.

Minäkin valmistauduin korttishow’hun: mitä teen joulutervehdyksille vuodesta 2000 lukien? Minimalismimarraskuuni päätteeksi nimittäin löysin nipuittain vanhoja kortteja ja kirjeitä. Ensitöikseni lajittelin postimerkilliset kortit Lähetysseuran huutokauppaan ja matkailukortit jemmaan kollaasia varten. Seuraavassa vaiheessa Bossi tuli apuun, ja vastuullistin hänet maistamalla valitsemaan joulukorteista makeimmat. Leikkasin niistä kulmat pyöreiksi, ja nyt Bossi siirtelee korttejaan lelulaatikon ja lattian väliä useita kertoja päivässä. Näin tuli joulu kätsästi lapsen ulottuville. Ja meilläkin on askarreltu joulukortteja!

Jatkosijoituskohteetta jäi iso pino kauniita kuvia ja rakastavia ajatuksia. On sääli heittää ne menemään, mutta heitettävä on. Joukosta bongasin paljon kotien joulukorttipajoissa tehtyjä muistamisia. Jaan niistä valitut palat ideakierrätyksen hengessä erityisesti niille, jotka minun laillani jättivät Punaisen Kuoren Päivän omaan unohdettuun arvoonsa. Yritin valita yksinkertaisimmat, niin ei enää aattona tarvitse tahmoa liimapuikon kanssa.

joulukortti (8)

Yksinkertainen on kaunista. Tällaiseen kynttiläkorttiin tarvitset vain pari erilaista paperia, sakset ja kynän. Viivottimesta voi olla apua.

 

joulukortti (3)

Sydämellistä – myös jouluna. Kokeile sydämiä eri materiaaleista. Tehosteena voit käyttää revittyä aluspaperia.

 

joulukortti (6)

Tarrat ja pikkutähdet – nuo askartelijan näppärät luottotarvikkeet. Tekstitkin voi hankkia valmiina tarroina, niin ei tarvitse surkutella omaa käsialaa.

 

joulukortti (7)

Enkeleillä vain taivas rajana – jos sekään. Stailaa oma jouluenkelisi. Voit satsata kiharoihin, siipiin tai vyöhön tai pitäytyä yksinkertaisemmassa enkelkuorossa.

 

joulukortti (4)

Tipetipetap! Huopapalalla loihdit niin Toljanterin kuin Petterin. Joulusukkiin tarvitset saksinäppäryyttä ja rautaiset hermot.

 

joulukortti (2)

Pysyykö piirroskynä kädessäsi? Ilahduta lemmikkisi kuvalla tai joulumaisemalla. Yksinkertaisesti toimivaa!

 

joulukortti (5)

Sykkiikö jouluvärssysuonesi? Tulosta tervehdysaatokset tai tekstaa itse. Sanat puhuvat enemmän kuin tuhat tonttua.

 

joulukortti (1)

Jäikö pikkujoulupöydästä yli pistaasipähkinäin kuoria? Nyt tiedät, mistä teet tähden joulukorttiisi.

Mistä näistä sait eniten inspiraatiota omaan joulukorttiisi? Jaa ajatuksesi kommentoimalla tekstiä.

Kommentit

 • Kirska

  Hih, sä toteutit blogiisi sen, mikä mulla jäi vain ajatuksen tasolle. Mäkin kävin viimein läpi laatikollisen vanhoja kortteja ja jaoin ne teemoittain. Oli kyllä tosi hienoja itsetehtyjä taiteiluja monilta ystäviltä ja sukulaisilta! Vaikka paljon heitin kylmämielisesti keräykseen, säästin ne itsetehdyt.

  Nuo tekstikortit ovat parhaita. Itse tulee harvoin panostettua puhutteleviin värssyihin, miksihän.

  Ensimmäiset tämänvuotiset kortit kolahtivat eilen postilaatikkoon ja pääsivät seinälle viritettyyn nauhaan, jee :)

  • Sini-Marja Kuusipalo

   Minäkin tykkään kerätä tekstikorteista hyvät sanat ideajemmaan. Nykyisin olisi kyllä viisaampaa valokuvata ne, niin olisi yksi jemmattu nyssäkkä vähemmän. Eikä muutenkaan huono idea ottaa kauniista korteista valokuvat muistoksi, niin ei kerry vuosien päähän tämä lajittelun sietämätön ihanuus.

 • Cirkkuli

  Tämän vuoden joulukorttirahat menivät Savon eläinsuojelulle ja Piskikselle joten ihanaa joulunaikaa teidän perheelle! Muutama kortti tunnistettu :)

  • Sini-Marja Kuusipalo

   Ihanaa joulua myös teille – sekä eläimille, jotka saivat lahjanne!

   Kyllä kortteihin tosiaan saa ison rahan uppoamaan. Harvoin tulee selattua saamiaan kortteja sillä silmällä – kuinka arvokas kokoelma se onkaan saati kuinka monen ihmisen se on työllistänyt. Ainakin suursiivouksen hetkillä kortit tuntuvat vain kierrätykseen sopivalta pahvilta, vaikka tosi asiassa niillä on saantihetkellä paljon merkittävämpi arvo.

 • Henna (tahi Pirttis, kumpi vaan ;)

  Mä poden ikuista joulukorttikateutta. Ammattini puolesta pitäisi varmaan kuulua niihin, joilla on aina uusi idea askarreltuun korttiin…muttamutta, tyhjäähän se yleensä lyö. Me on ratkaistu tämä sillä perinteisellä tonttustudiolla lasten synnyttyä, ennen niitä jopa yhtenä joulu kissatonttustudiolla, mutta ei siitä sen enempää… Tuo saatujen erityisten joulukorttien kuvaaminen onkin hyvä idis, meillä nimittäin käydään vähän taistoa siitä mitä korteille joulun jälkeen tehdään. Siippa nimittäin haaveilee sellaisesta lapsuutensa joulujen Isosta Joulukorteilla Täytetystä Matka-arkusta, joka tieysti lapsena oli jotakin sangen pysäyttävää. Minä en haaveile…. Iloa joulun alle!

  • Sini-Marja Kuusipalo

   Kiitti, Henna, mainiosta korttijemmavinkistä – ja isosti sori, että vastaan vasta nyt (jotenkin blogi jäi joulun alle ja viimetinkailuun, kuten terveisten postittaminen jouluksi perille). Tuommoinen JouluKorttiArkku ois mitä upein jouluelämys, mutta mutta… Ymmärrän hyvin, että et lämpene. En minäkään, vakuutan peilin edessä, vaikka ajatus aiheuttaakin myönteistä värinää joulumuistojen keruun hengessä. Jotenkin tässä tavararaivausinnossa on vaihde kuitenkin kääntynyt siihen, että jotkin matka-arkut ovat turhia, vaikka herättäisivät hyvän, lämmän, hellän mielen jokaiselle. Pitää säilyttää joulu ainainen jotenkin muuten.

   Ootkos jo kuvannut teidän männä joulun käsin tehdyt korttinne ideapankkiin? Meillä alkaisi olla jo aika, sillä kortit uhkaavat hukkua lehtipinon alle. – Kiitos muuten jokaiselle kortin lähettäneelle! Tervehdyksenne on luettu moneen kertaan.

 • Eila Sorjonen

  Pitää minunkin vähän kommentoida tuota joulukorttijemmausta. On muuten säästetty ainakin kymmenen vuoden kortit. Saa nähdä, jos vaikka ensi jouluna tekisi sellaisen joulupläjäyksen korteista. Siinähän sitä olisi tutkimista koko joulun ajaksi. Voi kerätä parhaat vinkit ja antaa sitten vaikka Bossin leikkeihin.

  • Sini-Marja Kuusipalo

   Miksi odottaa jouluun? Pläjäytä muistella ja koostella ajatuksia heti nyt. On sitä joulun alla muutain puuhaa.

Kommentointi on suljettu.