50-vuotiaan miehen verenkierto ja ihohuokoset

Voi sitä vaikka vähän joogata ulkona, varsinkin rannassa kun tuulee eikä ole itikoita.

Otsikossa mainitut ominaisuudet estävät minua ottamasta jumppa-selfieitä. Niin mielellään minä teille kertoisin, Twitterissä ja Facebookissa kehua retostaisin, miten nyttenkin tuli valutettua hikeä ja vähän kyyneleitä puolentoista tunnin ajan. Mutta ne kuvat!

Onko lukijoissa kanssakärsijöitä? Ravunpunaista naamaa, kun heiluttelee kahvakuulaa tai painoja tai polkee kuntopyörää? Ei pidä välittää ulkoisesta habituksesta kuntoillessa, sillä se häpeä johtaa ylipainoon ja terveysongelmiin!

Kauan minua esti urheilemasta haluamillani areenoilla tämä punakkuus ja rehevyys, mutta se johti entistä huonompaan oloon, kunnes jossain kohtaa sukurasitteena saatu verenpainekin pompsahti ja paino alkoi olla raportoimiskelvoton. On se vieläkin, mutta hyvää tarkoittavat lääkkeet hetkellisesti puolitoista vuotta sitten romahduttivat kuntoni, verenpainelääke pisti hengästymään kävellessä pieneenkin ylämäkeen ja kolesterolilääke teki öisin niin kovan selkäkivun, etten voinut nukkua, ja siinä sitten näytin hehkeältä kuin arkeologisesta kaivannosta vasta nostettu muumio. En muista mitään noin kuukauden lääkintäjaksostani, paitsi kivun öisin ja lisäkilot, kun en jaksanut kävellä mihinkään.

Lääkäri vaihtui ja uusi lääkäri ymmärsi tuskani: liikunta ja riittävä uni ovat tärkeitä hommia, kun lasketaan näitä arvoja. Pistettiin siis armonaikaa kalenteriin ja lääkepurkit siksi aikaa jemmaan ja kas, siinähän kävi hyvin! Paino putosi sen 5%, mikä on naurettavan vähän, mutta avittaa jo kummasti polvia, selkää ja verenpainetta. Huonompi homma olisi ollut, jos olisin näitten elintasosairauksieni summaa onnistunut sotkemaan vielä verensokeriarvojen kohoamisella: silloin ei olisi lääkäri antanut kokeilla lääkkeetöntä hoitoa ollenkaan. Kolme tekijää on jo niin suuri riski, että tällainenkin vuonna 1980 syntynyt mummo saattaisi kaatua saappaat jalassa..

Varsinainen laihdutus ei kuulu enää elämääni, sillä se aiheuttaa minulle vain tuskaa ja huonoa omaatuntoa. Jojoilu on omalta osaltaan aiheuttanut noita terveysongelmiakin. Sen sijaan teen vain pysyviä ryhtiliikkeitä ruokavalion suhteen vähän kerrallaan, esimerkiksi syön niin paljon kasviksia, ettei enää mahdu hirveää määrää roskaruokaa sekaan, että tulen niistä kylläisemmäksi ja saan tarvittavat vitamiinit ja kuidut niistä. Pidän kiinni liikunnasta, kuntosali kuuluu ohjelmaan 2-3 kertaa viikossa, pyöräilen tai kävelen työmatkat ja huvikseen käyn pyörälenkillä pari kertaa viikossa. Huomaan kyllä, ettei kuntoilu tiputa painoa, mutta terveyden kannalta on hyvä rehkiä.

Rakasta itseäsi sellaisena kuin olet, paitsi jos siihen saattaa kuolla, silloin kannattaa mennä vaikka hypnotisoitavaksi tai vaikka, mikä parempaa, ravintoterapeutille laittamaan keittiöelämä kuntoon ja sen myötä sitä voi sitten kohta olla virtaa muuhunkin muutokseen. Ne personal trainerit on muuten kanssa hyviä, luulisi heillä olevan tietoa kaikenlaisista terveysongelmista, varovaisesta aloittamisesta liikunnassa sekä ruokavalioita moneen lähtöön. Kirjastossa on ilmaisia kirjoja ja lehtiä avuksi oman tilanteen parantamiseen ja jollain saattaa olla ystäväkin, joka tsemppaa lenkille. Väitän, että mikä tahansa ensimmäinen avunpyyntö ulos omasta itsestä on tärkein: siitä lähtee terveyden takaisin valloittaminen!

Kommentit

  • plokkariukki

    Annen ohjeet tehoavat jopa tällaiseen 50-luvun alussa syntyneeseen. Kun varaosia on asennettu jo senkin verran kuin tähän ukkiin, niin aloita elämäsi remontti varovasti. Myöhäistä se ei ole vieläkään, älä luovuta! Noista liioista ja ehkä vääristä lääkkeistä olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, kuten uusi lääkärisikin.

  • Anne Sulander

    Kiitos kommentista! Voi olla, että tässä on siirretty vain lääkityksen alkua, mutta toivottavasti vuosilla taikka kymmenillä! Varaosia ei vielä minussa ole, mutta onneksi siinäkin tekniikka kehittyy koko ajan, tiedä jos myöhemmin tarvitsenkin.

    Äkillisesti ei toinna lopettaa kovaa kahvin- tai viinanjuontia eikä runsasta sokerin syöntiä tai liikkumattomuutta. Kaikista voi seurata pahemmat oireet kuin huonon tavan ylläpidosta. Sen sijaan kevyt lasku parempaan elämään tuo kestävimmät tulokset.

Kommentointi on suljettu.