Ensimmäiset päivät Kaliforniassa

Sacramento River.

Viime kesästä asti suunniteltu matka Amerikkaan on nyt alkanut! Lentokoneen kytkimen rikkouduttua jäimme muutamaksi ylimääräiseksi tunniksi Kööpenhaminaan ja lento San Franciscoon kesti tällaisen keskittymiskyvyttömän mielestä ikuisuuden, mutta nyt olemme nukkuneet jo pari yötä Sacramenton lämmössä. Kuulin, että Suomessa myrskyää: työsähköposti on loman ajan pois päältä, mutta en muistanut ottaa pois vikatiedotteita työn puolesta, joten tekstareilla tieto on kulkenut tänne saakka.

Sacramento.

Sacramento.

Yhdysvaltoihin matkustaessa on omat rutiininsa myös maahan päästessä, jonotimme hyvän tovin ja virkailija jututti meitä, mutta suuremmitta kommelluksitta pääsimme ulos lentokentältä. Ystävä, jonka luona majoitumme, oli vastassa ja onneksi, sillä lentokentältä lähdettyä tajusin olevani suurimmassa kaupungissa, jossa olen koskaan käynyt! Sen todella huomaa! Ensimmäisenä iltana kävimme heti koneen laskeuduttua San Franciscossa syömässä todella mahtavaa amerikkalaista pizzaa ja ostoksilla paikallisessa kaupassa. Ajomatkalla Sacramentoon näimme mahtavia maisemia, mutta koska olimme aivan poikki valvottuamme koko matkan, parasta oli päästä nukkumaan. Kaikki suunnitelmat ovatkin oikeastaan vasta edessä, sillä pari päivää menee totutellessa siihen, että kello on 10 tuntia eri ajassa kuin kotona. Valitettavasti aamuvirkkuuteni näkyy täälläkin: vaikka aikaero on valtava, herään kuudelta aamulla. Käyn sitten lenkillä ja lueskelen, kunnes muut heräävät.

Majoitumme siis tuttavaperheessä, jossa saman katon alla asuu monta sukupolvea. Perheen talo sijaitsee lähiöalueella, jossa kaikki talot näyttävät samalta, mutta en ole vielä eksynyt! Isäntämme ovat ystävällisiä ja olemme tunteneet olomme todella tervetulleiksi.

Ja tämä lämpö! En ole kokenut lämpöä tukalaksi, mutta auringolta täytyy suojautua tällaisen kalpean suomalaisen, miehellä paloi jo ensimmäisenä aamuna olkapäät oleskellessamme takapihalla omasta mielestämme hyvin lyhyen ajan. Parasta suojausta on kevyt, mutta peittävä vaatetus ja toiseksi parasta suojakertoimet 100 ja 50. Itse käytän isoa leveälieristä hattua, koska muuten palan naamastani punaiseksi ravuksi hetkessä, sen sijaan jalat ja kädet kestävät enemmänkin paahdetta. Luonto täällä on saanut osansa paahteista, koska alue kärsii todella pahasta kuivuudesta sateiden antaessa odottaa itseään. Vettä säännöstellään: isäntämme mukaan se tarkoittaa, ettei nurmikkoa voi kastella päivittäin, mikä suomalaisittain kuulostaa vähän pieneltä rajoitukselta.

Drive-in-elokuvateatteri. Kuva Heikki S.

Drive-in-elokuvateatteri. Kuva Heikki S.

Mihin amerikkalaisiin asioihin olen sitten ehtinyt parin päivän aikana tutustua? Drive-in-elokuvateatteriin, mehevään pannupizzaan, jättiläisvalikoimiin frozen yoghurt -jäätelöä sekä western-henkiseen Old Sacramentoon. Starbucks on tullut jo tutuksi. Amerikkalainen aksentti on aivan mahtava! Olen nähnyt niin paljon palmuja! Sanoinko jo, että täällä on ihanan lämmintä?

Tänään lähdemme Lake Tahoelle!