Entä kun loma on ohi?

San Francisco, Pier 39 ja Ben & Jerry's -kioski.

Mitä tapahtuu, kun lomareissu on ohi? Miltä tuntuu pudotus arkeen, muutos ja jetlag? Pyykit koneeseen, lomakuvat koneelle ja järkyttävä väsymys, johon auttaa parin päivän sohvankulutus. Kun asuu sisämaassa, pitää yleensä vielä matkustaa bussilla monta tuntia, kun on ensin viettänyt puoli päivää lentokoneessa ja lentokentillä.

Fyysisen väsymyksen lisäksi mielen valtaa haikeus. Matkalla oli mukavaa ja erilaista kuin kotona. Olen matkan jälkeen jopa järkyttynyt siitä, että olen takaisin arjessa ja ”mitään ei tapahdu” koko ajan tai päässäni huutaa jokin sellainen outo ajatus, että olisin kosmopoliitti, jonka kuuluu huidella vain ympäri maailmaa. Toki uusi suunnitelma on jollain tasolla olemassa: nytkin olen vielä Kaliforniassa, mutta mielessä välkkyy vuoden tai parin päästä uusi matka, jolla näkyy lähinnä merta, kalliota ja aurinkoa, tarkemmin mietittynä ehkä Espanja, Italia tai Kreikka. Haaveilussa auttaa jo Airbnb. En ole koskaan varannut majoitusta sen kautta, mutta sovelluksen kautta pääsee makustelemaan myös maisemia ja kieltämättä tekee mieli tehdä varauskin, niin mahtavia nuo asunnot ovat.

Itselläni ei ole mahdollisuutta matkata kuukausitolkulla eikä jatkuvasti, joten arkea mahtuu väliin joskus parikin vuotta. Viime vuonna kävin Lontoossa ja Krakovassa, tänä vuonna tämä Sacramenton reissu on varmaankin ainoa retki Suomen rajojen ulkopuolelle. Kotimaan matkailu vaatii vähemmän suunnittelua, mutta siihenkin tuhraantuu kummasti rahaa.

Jo ennen matkaa ajattelen seuraavaa kohdetta pitääkseni kirkkaana mielessä sen itselle tekemäni lupauksen, että minä matkustan. Lupaus on vasta pari vuotta vanha, sitä ennen matkasuunnitelmiin tarvittiin aina ulkoinen syy, esimerkiksi opiskelu tai muu ”oikeutus”. Tajusin vasta aikuisena, että tarvitsen matkustamisen kokemuksia ja jos minulla on mahdollisuus lähteä, se kannattaa käyttää.

Taloudellisesti matkustaminen on turhaa ja kallista. Se vaatii valintoja ja säästämistä etukäteen. Palkasta täytyy kuitenkin maksaa myös asuntolainaa ja monta muuta pakollista menoa ennen muutaman lantin säästöpossuun laittamista. Jos ei olisi asuntoa… Niin. Mukava asunto on kyllä hieno asia ja siellä vietetään aikaa 48 viikkoa vuodesta, joten siitä en luopuisi. Laitamme siis joka kuukausi rahaa säästöön, vaikka matkaa, sen ajankohtaa tai kohdetta ei olisi vielä päätettykään. Jos jossain vaiheessa tulot pienenevät, myös matkabudjetti pienenee, mutta olen tutkaillut, että silti me voisimme joskus käydä jossakin, ainakin toivon niin. Ja ainakin toivon, että jos tulotaso romahtaa, olen ehtinyt jo käydä jossain. Sitten voin hyvillä mielin selata kuvia ja kuvakirjoja ja muistella kaikkia reissujani.

Niin, valokuvat, kuka niistä valitsisi parhaat ja pistäisi kansien väliin? Keksisi osuvat tekstit ja tilaisi kirjan itselle ja ehkä matkakaverille? Minun loma- ja muita kuvia löytyy muuten Instagramista, käy tsekkaamassa ja seuraa: @annezlndr, tällä hetkellä siis aika paljon Kaliforniaa.