Ihan ite tehtyä soppaa

Tilapäisessä mielenhäiriössä sitä testailee välillä kaikilla elämänalueilla uutuuksia. Siis minulle uutuuksia, ei ehkä muille. Keittiössä riehaannuin ihan täysin viikonloppuna! Yleensä minulla ei ole suuria aukkoja ruokasivistyksessä, jos pysytään suht normaaleissa aineksissa, joita saa kaupasta. Tosin mistä ei tiedä, sitä ei kaipaa. Kymmenen vuotta sitten ostin ensimmäisen kerran brie-juustoa, enkä ole sinistä hometta juurikaan sen jälkeen kaivannut juustoihin, ja olin tosiaan onnistunut itseltäni pimittämään tuon mainion kermaisen herkun täysin ennen sitä. Nyt kohtasin toisen yllätyksen, maa-artisokan. Tiedän miltä se näyttää ja ravintolassa olen sitä maistanutkin, mutta jostain syystä se ei ole ostoskoriin eksynyt. Sen maku on jotenkin hetkellinen, maistettua nautit sen hetken ja sitten unohdat sen taas, kunnes seuraavan kerran törmäät siihen.

Maa-artisokkakeitto

500 g kuorittuja maa-artisokkia
0,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl kermaa
1 dl valkoviiniä (tällä kertaa saksalaista Rieslingiä Deep Roots)
mausteita (Urtekramin italialaista maustesekoitusta, suolaa, pippuria)

Kuori, keitä, muussaa tehosekoittimella, lisää mausteet, kerma ja viini ja kiehauta. Nauti. Ravintolatasoista alkuruokaa noin vartissa. Edes lihaliemikuutio tai maustesekoitus eivät onnistuneet kaatamaan elämystä.

Päivällisvieraan sanoin: ”Tämä on uskomatonta. Joka lusikallisen jälkeen unohdan kuinka hyvää tämä on ja sitten kun otan uuden lusikallisen, muistan taas ja hämmästyn, miten mitään näin hyvää on olemassakaan!”

Mistä kaikki sitten alkoi? Tilasin kotiin ruokaa ja verkkokaupassa on saatavuus myös luomu- ja lähituottajien kauppaan Mukulaariin, josta olen tilannut esimerkiksi vihanneksia ja marjoja. Ne tulevat samassa kyydissä. Lueskelin otsikoita ja siellähän se oli, maa-artisokka. Sitä oli nautittu fiinissä ravintolassa keittona ja sehän oli täydellisen ihana alkuruoka. Luin pari ohjetta ja luotin siihen, että tosipaikan tullen meikäläisestäkin kuoriutuu oikein kunnon kauhanheiluttaja! Tilaukseen siis, neljä euroa oli kustannus sievästä puolen kilon pussukasta. Toki piti pitkästä aikaa käydä Alkossa pyörimässä ja ostaa myös ruokavaliosta häädettyä kermaa, mutta hyvin vähillä ruokatarvikkeilla pärjäsin.

Se oli Täydellistä. Mies sanoi niin ja vieras sanoi niin. Ilmeet oli kyllä muikeat, kun soppaa kauhoimme. Söimme kauhalliset alkuruokana, sitten pääruoan ja toiset kauhalliset keittoa väliruokana ennen jälkiruokaa.

Oijoi, mitä muussia. Tätä lisää.

Oijoi, mitä muussia. Tätä lisää.