Kotimaan matkailua: Vammala minulle

Ihan siltä varalta, että ihmettelette: hän kuvaa lintuja. Ne ovat aika kesyjä tuolla mökillä, siellä kun elävät ihmiset ja eläimet sovussa.

Vammala – Sastamala, kumpaakin nimeä näkee vielä esimerkiksi aikatauluissa. Toinen tarkoittanee tuntemaani taajamaa, toinen kuntien yhteenliittymää. Siitähän oli tulla Tyrvää, mutta päättivät sitten tulla Sastamalaksi, nippu kuntia Pirkanmaalla, melkein tunnin matkan päässä Tampereelta. Siellä asuu ihana anoppi, jota käymme silloin tällöin morjestamassa. Yleensä tällaisella matkalla puoliso kertoo aina samojen rakennuksien kohdalla samoja juttuja, jotka olen kuullut jo monta kertaa, mutta koska itse sorrun samaan Savon suunnalla, kuuntelen sujuvasti. Mikäs siinä on kuunnellessa, kun lenkkipolku menee rantaa myöten tasaisena. Tasaista seutuahan tämä jo on, kun mannerjäät ovat täällä liukuneet helpommin ja jättäneet vähemmän jälkiä maastoon, toisin kuin tuolla keskemmällä ja idässä.

Mainos maalattu trendikkäästi kadulle: Vammala on siis myös muodikas. Tai Pukstaavi on. ;)

Mainos maalattu trendikkäästi kadulle: Vammala on siis myös muodikas. Tai Pukstaavi on. ;)

Vammalassa järjestetään sekä vanhan kirjallisuuden, että vanhan musiikin päivät kesäisin, kertaakaan en ole käynyt, mutta jospa sitä jonain vuonna. Varsinkin tuo kirjallisuus puhuttelee. Olen käynyt viime kesänä Pukstaavissa eli suomalaisen kirjan museossa, siellä oli silloin ihana ulkonäyttely Kiljusen herrasväen seikkailuista. Tai ehkä se oli sitä edellinen kesä? Kuitenkin, Pukstaavissa tapahtuu joka kesä. Nyt siellä taitaa olla Rudolf Koivua esillä. Vieressä on Herra Hakkaraisen talo, jolle tämä on luontainen paikka, koska Mauri Kunnas oli kotoisin Vammalasta.

Vammala on pikkuinen paikka, luonto on joka puolella läsnä keskustassakin ja itse käyskentelemme kesäisin mielellään juuri rannan tuntumassa, mitä nyt sitten suuntaamme anopin mökille hieman kaupungin ulkopuolelle.

Vammalassa rantapolulla.

Vammalassa rantalenkillä. Kuva: Heikki S.

Palveluissa löytyy: parhaat lounaat on tietenkin anoppilassa, mutta joskus olemme syöneet pizzeria Egessä tai kiinalaisessa ravintolassa nimeltä King Garden. Jotkut eväät on ohimennen otettu grilliltä, jonka nimi on Mamin Grilli. Eilen juttelin miehen kanssa jostain hieman paremmasta ravintolasta, mutta eipä muistanut nimeä. Ketjuistakin löytyy Hese, Subway sekä Kotipizza. Joskus olen ruinannut miestä viemään minut tuolla elokuviin, pikkuruinen elokuvateatteri löytyy, mutta vielä ei aikataulut ole kohdanneet näytösten kanssa. Iltamenoissa löytyy, ainakin pari vilkasta terassia löytyy, paras niistä on isolla laiturilla rannassa ja pääkadulla vastikään on avannut ”uusi-vanha” ravintola Bar32, jonka paikalliset tuntevat sitkeästi nimellä Ja-Ni.

Upea on Tyrvään Pyhän Olavin kirkkokin, jota pitää aina käydä ihailemassa, vaikka olisi miten pakana! Jos siis matkasi kulkee kesällä Sastamalan ohi esimerkiksi Poriin tai Tampereelle, kannattaa käydä kylällä pyörähtämässä, ainakin Pukstaavissa ja kirkossa!

Kirkko on komea!

Kirkko on komea! Kuva: Heikki S.